Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Barrotstauder - dyrketips


Barrot

Hva gir vel ikke mer vårfølelse enn å planlegge neste sommers planter? Når du mottar vårknoller og barrøtter tidlig på våren, er det kanskje lenge til de kan plantes ut. Her får du tips og veiledning til oppbevaring, fordriving og planting av dine knoller.

FAkta om Barrøtter

En barrot er planter hvor røttene blir solgt uten jord rundt. Dette gjør at de er lettere å håndtere og frakte. Roten er gjerne full av næring og inneholder alt planten trenger for å komme i gang. Å plante barrøtter kan gjøre at du vil oppleve blomstring tidligere enn om du hadde sådd planten fra frø. Noen planter er også vanskelig å formere fra frø, slik at rotdeling er enkleste metode.


Barrøtter er sårbare for ytre påvirkning, for eksempel overflatesår eller knekte røtter. Et vanlig problem med barrøtter, til forskjell fra knoller eller løker, er at de kan bli fortere råtne eller inntørket. Derfor er det viktig at barrotsplanter plantes så fort som mulig når du får dem i hus.


Vi har flere planter som kommer som barrot; pion, valmue, løyntnantshjerte og noen til. Disse plantene trenger gjerne et par sesonger på å etablere seg, så det er ikke sikkert du får blomster på disse før etter to-tre sesonger. Dette gjelder spesielt pion, som veldig ofte trenger en sesong på etablering før de er klare for blomstring på andre eller tredje året. Her gjelder at altså å ha litt tålmodighet.


Dicentra Spectabilis - Løytnantshjerte

Forpakning og innhold
Barrøtter som leveres fra oss, kommer i en plastpose med jord. Utenpå finner du en etikett, der all nødvendig informasjon om planten er forklart med symboler. Her får du opplyst artikkelnummer, sortsnavn og blomstens farge. I tillegg er det opplyst om blomstringstid, plantehøyde, planteavstand og plantedybde. Posene er ikke merket med bilde, men du finner enkelt bilder og mer informasjon ved å søke på artikkelnummer eller plantenavn i nettbutikken.


På bildet under vises Dicentra Spectabilis - Løytnantshjerte. Pakken leveres med én rot som er på størrelse med en håndflate. Størrelsen kan variere noe, og ofte vil du ikke se spirer/øyne da de ligger i dvale. Så lenge knollen er fast og fin, og ikke myk eller helt skrumpet inn, så er det som regel liv. 
Andre sorter kan ha annen fasong og utseende, men felles for alle er at de er er røtter, og posen inneholder jord.


Oppbevaring etter mottak og før utplanting

Barrotsplanter bør plantes så fort som mulig etter mottak, da de tåler lagring dårlig. Barrøtter er stort sett stauder som tåler kulde, så du kan fint plante de og sette de kaldt slik at de ikke spirer for tidlig.


Dersom du ikke har mulighet til å plante de med en gang, så vær oppmerksom på at oppbevaring skjer på egen risiko med tanke på reklamasjon.
Du kan plante de midlertidig, f eks i en plastpose/brødpose med jord. Da tar de mindre plass, men kan fortsatt etablere seg, og de slipper å råtne eller tørke ut. Om du ikke får plantet de med en gang, bør de oppbevares kjølig ved rundt 2 grader.


Optimal lagringstemperatur er rundt 2 grader, med god luftgjennomstrømning.

Unngå steder med høy luftfuktighet, store temperatursvingninger eller for mye varme.


Bildet viser Villakeleie mikspakke.

Akeleie barrot

Se våre barrotstauder

PLANTING/fordriving

Vi anbefaler at du starter fordriving med en gang du mottar plantene fra oss. Plant røttene i hver sin potte. Det varierer hvor dypt røttene skal plantes, se posen for informasjon. 


Slik planter du:


1. Fasongen på roten avhenger av sort, men du vil antagelig se toppen av roten, da det er spor av den gamle stammen/stilken. 

Noen ganger har også roten rukket å få skudd, da er det lettere å se hvilken vei den skal plantes. Hvis noen deler av roten har knekt, er skadet eller råtten, kan dette skjæres vekk før planting.


2. Dekk knollen med 5-10 cm jord, gjerne lett, men godt drenert jord. Bruk gjerne sand eller perlite for bedre drenering og luftigere jord, og tilsett litt god kompostjord for ekstra næring.


3. Vann godt etter planting, men ikke så mye at planten blir stående i vann. Planten kan settes lyst og litt kjølig, ved ca 10-15 grader. Du kan også gi de en vekstboost ved å sette de på varmekabler fram til de spirer, og deretter sette de lyst og kjølig, men ikke i direkte sollys.
Merk: Husk at vinduskarmer er kaldere enn lenger inn i rommet, og at de kan få det for kaldt her.


4. Når skuddene er godt utviklet, kan det være lurt å gi de mer lys, i form av vekstlys, dersom det er lenge til de kan plantes ut.


5. Når du ser vekst, kan du begynne med en svak gjødselløsning med jevne mellomrom. 


HERDIng

Astilbe

Herding før utplanting


Når faren for frost er over, kan plantene plantes ut. I forkant av dette kan du begynne med herding av planten. Dette gjøres for at ikke planten skal få sjokk av temperaturforandringen.


Når utetemperaturen er 10 grader eller mer på dagtid, kan du sette planten ut noen timer hver dag i en-to uker, før planten får sitt faste utested for sommeren. Det kan være lurt å sette planten på en lun, men delvis skyggefull plass, da direkte sollys kan svi bladene i starten.


Dersom du direkteplanter roten ute etter frost, trenger du ikke herde den.

Jordforhold og næring

Jordforhold


1. God drenering: Planter har ikke godt av å stå i vann, så det er viktig med god drenering. Jorden bør være fuktighetsbevarende, men også ha evnen til å drenere bort overflødig vann. Tilsett gjerne sand eller perlite i jorden for bedre drenering.


2. Rik på organisk materiale: Jord med mye organisk materiale kan hjelpe med å holde planter sunne og med god vekst. Kompost eller godt forråtnet husdyrmøkk, som kugjødselkompost eller hønsepellets, kan blandes inn i jorden for å forbedre dens næringsinnhold.


3. pH-verdier: Dette varierer fra sort til sort. Pion: 6,5-7,5. Akeleie: 6,0-7,0. Valmue: 6,0-8,0, med kjerneområde på 6,5-7,5. Løytnantshjerte: 6,0-7,0. Det betyr at alle disse fint tåler de fleste sorter vanlig hagejord.


4. Planting i potterlegg et lag med lecakuler i bunnen for ekstra god drenering. Lecakulene kan dekkes med duk, eller annet stoff du har liggende (gammelt sengetøy, håndklær), før du fyller på med jord.


Næring


Barrøttene du får hos oss, er av flerårige planter. Felles for disse, er at de liker næringsrik jord, og du kan bruke en allsidig gjødseltype. Plantene vil gjerne ha jevn tilførsel av vann, men med god drenering slik at de ikke blir stående i vann.


Se andre dyrketips:

Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...
Våre frøposer
Våre frøposer Vi selger frø fra ulike leverandører, og disse posene merkes forskjellig. Her får du en liten innføring i...

Vinterlagring

Barrøttene fra oss er vinterherdige planter. De trenger derfor ikke settes inn om vinteren, med mindre du bor i en høyere H-sone enn plantene er beregnet for. I så fall kan du ha plantene i potter som du setter innendørs på vinteren. De trenger ikke stå frostfritt, men et sted der det er noe mildere enn ute. De fleste av barrotstaudene våre kan overvintre ute over hele Norge.


Generelle retningslinjer: 

Pion H7
Bladlilje/Hosta H7
Akeleie H7

Valmue H6
Astilbe/Japanspir H6

Hosta Frances Williams

Formering

Barrotstauder kan formeres ved deling av roten. Dette kan du gjøre på våren når planten har begynt å få skudd. Del roten med en skarp kniv, og la alle delene har skudd. La gjerne sårflaten tørke litt før du planter roten på nytt.


Noen planter kan også formeres ved frø, men da er det greit å være oppmerksom på at det kan ta flere år før den nye planten får blomster.

Pion Sarah Bernard

Ofte stilte spørsmål

Skal roten ha øyne/skudd når jeg får den?

Det er ikke alltid roten har skudd når du får den, men det betyr det ikke at den er død. Den kan oppbevares og plantes som normalt. Hvis roten er død, så vil den enten være myk, eller helt tørr og innskrumpet.


Er barrøtter flerårig?

Ja, våre barrotstauder er flerårige. Når plantene har vært ute en sesong, så skal de tåle å overvintre utendørs. (NB; må ikke forveksler med dahlia, som er knoll og ikke barrot, dahlia er heller ikke vinterherdige).


Hvorfor får ikke planten min blomster?
Det kan ta tid for en plante å etablere seg. Noen trenger både to og tre sesonger før de får blomster, dette avhenger jord-, sol- og vannforhold, i tillegg til at noen planter, f eks pion, trenger mye tid.


Kan knollene deles?

Ja, barrotstauder kan deles. Bruk en skarp kniv og del roten på våren når skuddene har begynt å komme. Pass på at du får skudd på alle delene. La sårflaten tørke en dag eller to før den settes i jorda.


Må jeg ta inn planten om vinteren?
Nei, barrotstaudene skal tåle å overvintre når de har fått en sesong ute før vinteren. Hvis du bor i en H-sone som er over det planten har, så kan det være lurt å dekke godt til med løv eller lignende, eller sette plantene et litt mildere sted, f eks garasjen.

Akeleie Crimson Star