Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Gloriosa - dyrketips


Klatrelilje - Gloriosa Rotschildiana

Hva gir vel ikke mer vårfølelse enn å planlegge neste sommers planter? Når du mottar vårknoller og barrøtter tidlig på våren, er det kanskje lenge til de kan plantes ut. Her får du tips og veiledning til oppbevaring, fordriving og planting av dine knoller.

FAkta om Gloriosa

Gloriosa, også kalt Klatrelilje eller Flammelilje, er faktisk ikke i liljefamilien i det hele tatt, men hører til samme familie, Colchicaceae - Tidløsfamilien, som høstkrokus. På våren skyter klatreliljen ut lange stilker fra de tykke rotknollene. De kan vokse ganske fort i de rette forholdene, og de har små slyngtråder som gjør at de kan klatre oppover espalier eller annen støtte. Planten blomstrer fra midtsommer til høst, og når den er ferdig å blomstre så visner den ned.


Som andre planter i Tidløsfamilien er Gloriosa giftig, da den inneholder giftstoffet Kolkisin, og kan være potensielt dødelig om den spises av dyr eller mennesker, spesielt knollene.


Klatrelilje er en flerårig klatreplante, men den er ikke vinterherdig. Den kan derfor enten dyrkes som ettårig, eller tas inn om vinteren for frostfri lagring og plantes ut neste vår.


Klatreliljer liker full sol til delvis skygge. Om ettermiddagssolen blir for sterk, kan den ha fordel av delvis skygge, f eks under et tre eller lignende. Gloriosa liker best stabile temperaturer rundt 17-22 grader, ned til 15 grader om natten. 


I enkelte land, som Australia og på enkelte stillehavsøyer, er planten regnet som invaderende og skadelige da de har lett for å spre seg. Dette er ikke noe problem hos oss, pga det kalde klimaet.

Forpakning og innhold
Gloriosa som leveres fra oss, kommer i en plastpose med sagspon. Utenpå finner du en etikett, der all nødvendig informasjon om planten er forklart med symboler. Her får du opplyst artikkelnummer, sortsnavn og blomstens farge. I tillegg er det opplyst om blomstringstid, plantehøyde, planteavstand og plantedybde. Posene er ikke merket med bilde, men du finner enkelt bilder og mer informasjon ved å søke på artikkelnummer eller plantenavn i nettbutikken.


På bildet under vises Gloriosa Rotschildiana. Pakken leveres med én knoll som er på fingertykkelse, og noe variabel lengde rundt 15-20 cm. Størrelsen kan variere noe, og det er ikke alltid spireenden har fått skudd. Så lenge knollen er fast og fin, og ikke myk eller helt skrumpet inn, så er det som regel liv.


Gloriosaknollen er avlang, og har ofte et lite skudd/utvekst på den ene siden, her til høyre på bildet under. Dette er spireenden der røttene kommer ut. Det er viktig at denne spissen ikke knekkes av, da vil ikke knollen spire.  Det kan også hende den har fått skudd i andre enden, og dette er stilken som vokser over jorda. Knollene plantes horisontalt/liggende, gjerne med spireenden hakket lavere enn resten. Er du usikker på hvilken vei den skal, så er det helt greit å la den ligge vannrett.

Oppbevaring etter mottak og før utplanting

Vi anbefaler å plante knollene så fort som mulig etter mottak, slik at det er enklere å få spiring på disse. Om det er vanskelig å plante med en gang, har du mulighet til å lagre den først, men dette kan også forringe spireevnen. Vær oppmerksom på at oppbevaring skjer på egen risiko med tanke på reklamasjon.


Du kan la de ligge i posen de kommer i, denne er ikke perforert, men inneholder sagspon. La de ligge i en eske uten lokk, slik at ikke fukt blir innestengt i posen og at de har god luftgjennomstrømning. 


Optimal lagringstemperatur er rundt 10-15 grader, med god luftgjennomstrømning.
Unngå steder med høy luftfuktighet eller store temperatursvingninger.

Produkter for Oppbevaring

Sale Off
Jordsikt med stålmasker - 2 i 1
299,00 kr199,00 kr

PLANTING/fordriving

Gloriosa kan fordrives for å få tidlig blomstring. Du kan starte fordriving ca 6-8 uker før forventet utplanting, det vil si allerede i midten av mars om du kan plante ut tidlig i mai, når det har blitt frostfritt. Dette betyr at du kan plante knollene direkte når du får de fra oss fra rundt midten av mars. Da vil de kommer seg godt i gang og starte tidlig blomstring. Det tar ca 8 uker fra planting til blomstring, avhengig av vekstforholdene. Planten vil gjerne ha mye lys, og trenger sol for å få mye farge på blomstene. De vil likevel også ha noe skygge i løpet av dagen, så i skyggen av et tre eller lignende kan være ideelt for denne. Gloriosa egner seg best i potter, men kan også plantes i bed under de rette forholdene.


Fordriving er ikke noe du gjøre, men noe du kan gjøre. Vi anbefaler at knoller du mottar fra oss plantes med en gang.

Slik planter du:


1. Knollen er som regel avlang, med spirer i en eller begge ender. Knollen plantes vannrett/liggende, eller litt på skrå med rotskuddet nederst. Rotskuddet ligner en rosa til hvit utvekst med en liten krans rundt (til høyre på bildet). Planteenden får gjerne en rett spire uten denne kransen.


2. Dekk knollen med 5-10 cm næringsrik, gjerne lett, men godt drenert jord. Bruk gjerne sand eller perlite for bedre drenering og luftigere jord. Gloriosa foretrekker nøytral til litt sur jord, altså med en pH-verdi på ca 6,0-7,0. Pass på å ha god drenering, da knollen ikke liker å bli stående i vann eller for våt jord.
Hvis knollen settes for dypt i jorden, kan det ende med at planten ikke blir så høy.


3. Vann lett etter planting, og ved fordriving settes planten lyst og litt kjølig, ved ca 15-20 grader. De bør stå på et lyst sted, men ikke i direkte sollys, alternativt noe sol med delvis skygge.
Merk: Husk at vinduskarmer er kaldere enn lenger inn i rommet, og at de kan få det for kaldt her.


4. Når skuddene er godt utviklet, kan det være lurt å gi de mer lys, i form av vekstlys. De er også glade i høy luftfuktighet.


5. Når du ser vekst, kan du begynne med en svak gjødselløsning med jevne mellomrom. Gloriosa liker best vannløselig fullgjødsel, men du trenger mindre gjødsel om den står i meget næringsrik jord. For mye gjødsel vil ikke gi flere blomster, men mer bladverk.

HERDIng

Herding før utplanting


Når faren for frost er over, kan klatreliljen plantes ut. I forkant av dette kan du begynne med herding av planten. Dette gjøres for at ikke planten skal få sjokk av temperaturforandringen.


Når utetemperaturen er 10 grader eller mer på dagtid, kan du sette planten ut noen timer hver dag i en-to uker, før planten får sitt faste utested for sommeren. Det kan være lurt å sette planten på en lun, men delvis skyggefull plass, da direkte sollys kan svi bladene i starten.


Dersom du direkteplanter knollen ute etter frost, trenger du ikke herde den.

Jordforhold og næring

Jordforhold


Gloriosa trives best i en næringsrik, godt drenert jordblanding. 


1. God drenering: Gloriosa har ikke godt av å stå i vann, så det er viktig med god drenering. Jorden bør være fuktighetsbevarende, men også ha evnen til å drenere bort overflødig vann. Tilsett gjerne sand eller perlite i jorden for bedre drenering.


2. Rik på organisk materiale: Jord med mye organisk materiale kan hjelpe med å holde klatreliljer sunne og med god vekst. Kompost eller godt forråtnet husdyrmøkk, som kugjødselkompost eller hønsepellets, kan blandes inn i jorden for å forbedre dens næringsinnhold.


3. pH-verdier: Gloriosa foretrekker nøytral til litt sur jord, noe som betyr en pH mellom 6,0 og 7,0.


4. Planting i potterlegg et lag med lecakuler i bunnen for ekstra god drenering. Lecakulene kan dekkes med duk, eller annet stoff du har liggende (gammelt sengetøy, håndklær), før du fyller på med jord.


Næring


Gloriosa foretrekker en velbalansert gjødsel. Det vil si gjødsel med relativt jevn fordeling av kalium (K) , nitrogen (N) og fosfor (P), som er de tre hovednæringsstoffene for planter. Når du kjøper gjødsel, har de som regel en oversikt over "NPK", og gjødsel til gloriosa bør da ideelt sett ha et ganskel like tall, f. eks. "NPK 10-10-10" eller lignende. Dette sørger for at planten får alle de nødvendige næringsstoffene den trenger for å vokse og blomstre. Vær obs på at om du bruker meget næringsrik jord, så trenger du ikke fullt så mye gjødsel. Planten vil da heller danne mer bladverk enn flere blomster.

Se andre dyrketips:

Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...
Våre frøposer
Våre frøposer Vi selger frø fra ulike leverandører, og disse posene merkes forskjellig. Her får du en liten innføring i...

Vinterlagring

Gloriosa er en flerårig knoll, men den tåler ikke frost, og må dermed lagres frostfritt på vinteren. 

Slik gjør du: 

1. Når planten er ferdig med å blomstre, vil bladverket gulne og visne ned. Hold da igjen på vanningen. Da kan du starte forberedelse av vinterlagring, selv om frosten ikke har kommet enda. Det kan også være den ikke har begynt å visne når frosten kommer. 

Du kan enten sette potten innendørs, eller du kan grave opp knollen.


2. Grav forsiktig opp knollene. Pass på at de nederste tuppene av knollene, altså motsatt side av der plantestilken kommer opp, ikke skades. Hvis tuppen på knollen blir skadet, er det ikke sikkert den vil vokse igjen. Du startet kanskje med én knoll, men du vil nå kanskje se at du har fått to nye knoller i en Y-formasjon.


3. Fjern all jord og skyll knollene forsiktig. Du kan nå dele knollen der de henger fast i hverandre, om du ønsker. 

Gloriosa vil gjerne ha 6-8 ukers hvileperiode om vinteren, men hos oss blir det ofte lengre pga klimaet. Knollene trenger litt fuktighet, slik at de ikke tørker ut over vinteren, noe som er et vanlig problem med Gloriosa.


4. Knollene kan oppbevares i potter med vermiculite, sand eller torvmose.

Gloriosa kan oppbevares ved ca 10-15 grader. Gjennom bevaringsperioden kan du også spraye lett med vann en gang i uken, slik at de ikke tørker inn.


5. La Gloriosaen hvile fram til våren. De kan plantes ut når faren for frost er over. Husk at de vil ha det varmt og lunt, så vent gjerne til det er over 10 grader hele døgnet. Fordriving kan gjøres 6-8 uker før utplanting.


Tips! Merk hver knoll med navn og sort for enkel identifikasjon når du vil plante dem igjen til våren.

Formering

Klatrelilje er enkel å formere. Du kan enkelt dele knollen med kniv når du tar de opp på høsten. Planten danner nye knoller gjennom vekstsesongen, gjerne to nye ut fra morknollen. Dette er den enkleste måten, og den nye planten vil bli lik morplanten.


Det er også mulig å høste inn frø fra planten. Det kan ta opptil tre år før du får blomster fra frø. Gloriosa kan krysspollineres med andre lignende arter, slik at frø ikke alltid er frøekte. Du kan så frø innendørs på vinteren, etter å ha latt frøene ligge i vann over natten. Plant frøene i små potter med såjord, fukt jorden og pakk inn potten i en gjennomsiktig plastpose, og sett lyst. Vannes etter behov. Det kan ta inntil tre måneder før de spirer. Når de spirer, kan du ta bort posen og la de vokse videre fram til de kan settes ut. De må herdes før utplanting.

Gloriosa Rotschildiana frøkapsel

Ofte stilte spørsmål

Skal knollen ha øyne/skudd når jeg får den?

Gloriosa får skudd utover våren, men om den ikke har skudd når du får den, betyr det ikke at den er død. Den kan oppbevares og plantes som normalt. Hvis knollen er død, så vil den enten være myk, eller helt tørr og innskrumpet.


Er Gloriosa flerårig?

Ja, knollene er flerårige, men de tåler ikke frost. De kan overvintres frostfritt og plantes ut når frosten er borte på våren.


Kan Gloriosa stå i skyggen?
Ja, gloriosa kan stå i skyggen, men de trenger mye lys og helst en del sol gjennom døgnet slik at de får blomster, og at blomstene får sterke farger.


Hvor ofte må må jeg vanne gloriosaen?

Gloriosa liker ikke å tørke ut, men vil heller ikke bli stående i vann eller for våt jord. Sørg for god drenering, og vann etter behov. En selvvanningspotte kan være til hjelp.


Kan jeg klippe ned Gloriosaen? 

Det anbefales ikke å klippe den ned, før den visner om høsten.


Kan knollene deles?

Ja, gloriosa er enkel å dele, og dette kan du gjøre på høsten når du graver den opp. Da vil morknollen ha dannet nye sideknoller, som er samlet i et feste ved plantestengelen. Denne kan deles i festet. Selve knollen skal ikke skjæres i. 


Hvorfor får jeg ikke blomster på goriosaen min? 

Den vanligste årsaken er at den ikke har fått nok sol, da vil den ikke danne blomster. Videre kan den ha fått for lite eller for mye næring, noe som kan gi redusert blomstring. Ved for mye gjødsling kan de danne mye bladverk og lite blomster.


Er gloriosa utsatt for noen sykdommer? 
Planten er ganske problemfri, men kan i enkelte tilfeller få bladlus eller mosaikkvirus. Den kan også få rotråte om den blir stående i for våt jord. Hvis planten får forvridde og brune blader, tyder dette gjerne på virussykdom og planten bør kastes.


Hvorfor er bladene på planten tørre og bleke? 
Dette skyldes som regel ikke sykdommer eller skadedyr, men er gjerne et resultat av for mye sol og varme. De liker et varmt klima, men helst ikke temperaturer over 27 grader. Forsøk å sette planten et sted der den får morgensol, mens den får skygge utover ettermiddagen.


Hvorfor vokser ikke planten min?
Dette kan skyldes for kalde vekstforhold. Forsøk å sette planten på et sted med ca 20-25 grader, og gjerne med så jevn temperatur som mulig. Den liker ikke så godt store temperatursvingninger. Pass også på at den har god drenering, og ikke for våt jord. Hvis dette er under fordriving innendørs, sett planten et lyst og jevnt varmt sted, f eks på badet nært et vindu.


Hvorfor er blomstene så bleke? 

Når blomstene er på vei til å springe ut, vil de kanskje være litt blasse i fargen. Når de får sol på seg, vil de få kraftigere farger.

Klatrelilje - Gloriosa Rotschildiana