Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Bær-/jordbærplanter overvintre

Slik overvintrer du bærbusker og jordbærplanter i potte utendørs

De fleste bærbusker og spesielt jordbærplanter er hardføre og klarer seg fint gjennom vinteren i Norge. I potter er de kanskje litt mer utsatt og det er lurt å gi ekstra beskyttelse for å være sikker på å kunne ha planter året etter. Her kommer noen tips til at du skal kunne overvintre bærbusker og jordbærplanter i potter utendørs gjennom vinteren.

Jordbærplanter - overvintring i potter
Jordbærplanter gir lite bær første året, så man er avhengig av å ha jordbærplantene min. 2 år eller kjøpe nye 2 års planter hvert år. Har man plantene ute i potter gjennom vinteren er det lurt gjøre noen grep for å være helt sikker på at de overlever. Da kan du bruke samme plantene i 3-4 år før du trenger å bytte de ut.

1.Klipp ned

Klipp ned jordbærplanten til 5 cm og fjern alt dødt plantemateriale om høsten. (de vil likevel dø i vinter, gir ingen isolering og rot slipper å bruke energi på det.)

2.Dekk til/pakk inn

Før frost om vinteren, legg gjerne granbar over planten for ekstra isolasjon eller annet luftig isolerende dekke/ullduk. Isoler pottene enten med ullduk eller ved å legge de i frostsekker. En kombinasjon sikrer enda bedre, men pass på at det ikke blir helt tett da det kan skape mugg, bruk materialer som puster.

3.Ikke la planten stå i vann

Pass på slik at røttene ikke blir stående i vann i løpet av vinteren. Er den tildekket vil det heller ikke være noen fare for at smeltet snø skal kvele roten.

Drenering i potten, samt duk over leca i bunn er også viktig slik at ikke potten blir stående i smeltevann og den sprekker. Potten må ha noe under eller krukkeben, og du bør sjekke at ikke røtter har tettet dreneringshull.

4.Gi luft, lys og vann tidlig vår

Så raskt du ser at temperaturen er jevnt på + siden, gi plantene lys, vann og luft.

Alternativ til overvintring; plant stiklinger inne om vinteren
De fleste jordbærplanter lager utløpere som blir nye planter. (Fjern dem hvis du ikke ønsker nye planter da planter bruker energi på å lage dem.) Plant de i krukker inne og la de vokse gjennom vinteren til nye planter som settes ut på våren.

LES OGSÅ: Chili- og paprikaplanter er alle flerårige - slik overvintrer de for å få 2-3 ganger så mye avling året etter

 

Bærbusker -overvintring i potter

Mange blir fristet til å kjøpe relativt dyre unge bærbusker på hagesenterbesøk om sommeren og plasserer de i potter utendørs. Neste år har de kanskje ikke klart seg og da er det liten vits da bærbuskene trenger år på å gi gode avlinger. Gjør enkle grep på høsten slik at du kan nyte godt av dine bærbusker i potter.

1.Jord/vann/lys -generelt

Uansett for å lykkes med bærbusker i potter, trenger du nok jord og igjen vann og lys. Ikke for kompakt jord da planten ikke får puste og ei heller for lett av den billigste typen med bare torv og bark. Bruk rikelig med god levende jord som er lett og slipper inn luft og samtidig holder på fuktigheten. Kjøp ferdige blandinger eller få tak i kompostjord. Bruk så mye jord som mulig, min. 20 L. De trenger ikke stå i direkte sollys men må ha litt sollys.

Sjekk også herdigheten på planten før du kjøper opp mot hvilken herdighetssone det er der du bor.

2.Beskjæring på høsten

På bringebær klippes alle skudd som har båret bær helt ned etter høsting da de sette bær på 2års skudd.

Rips, solbær og stikkelsbær kan også beskjæres på høsten selv om det vanligste er om vinteren, og det kan gjøres året rundt. Men her bør ikke en gren bli mer en 3-4 år, så gi gjerne en skikkelig omgang hver 3-4år.

Amerikanske blåbærbusker beskjæres på våren etter behov så her trenger du bare fjerne døde og knekte greiner eller for å tynne litt ut og pynte på busken. La snittene være på skrå.

3.Pakk inn, dekk til og ha drenering

Selve busken fryser ikke men roten kan fryse gjennom vinteren så den er det viktig å ta vare på den og pakke den inn.

Pakk inn selve potten med noe isolerende, enten med noe isolerende inni potten før planting eller noe rundt potten utenpå. Ullduk med en tråd rundt potten eller inni, isoleringsmatte, pakke hele potten ned i isoleringssekk eller kombinasjon minsker risikoen for at roten skal bli ødelagt iløpet av vinteren hvis den oppbevares utendørs. Også over jorden kan det være lurt å dekke over med granbar eller isolasjon som puster.

Dekk gjerne også noe over selve busken for å unngå at snø kommer til og igjen at store mengder smeltevann skulle komme til hvis temperaturen skulle opp og ned iløpet av vinteren.

Drenering i potten, samt duk over leca i bunn er også viktig slik at ikke potten blir stående i smeltevann og den sprekker eller at roten kveles. Potten må ha noe under eller krukkeben, og du bør sjekke at ikke røtter har tettet dreneringshull. Husk også at potter med V-form har mindre sjangse for å sprekke da trykket presses oppover.

4.Gi luft, lys og vann tidlig vår

Så raskt du ser at temperaturen er jevnt på + siden, gi plantene lys, vann og luft.