Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Pallekarm - tips samplanting

Utnytt en pallekarm/dyrkekasse

Det klassiske er å dyrke enkeltsorter i hver sin pallekarm. En kasse med gulrot, en med løk, en med beter, og så videre. Utnytt heller plassen med samplanting. Høye planter kan gi støtte til klatrende bønner, eller gi plass til andre lavtvoksende planter. Noen sorter er kravstore på nitrogen, mens andre sorter virker nitrogensamlende i jorden, mens andre holder skadedyr borte.

Grunntips samplanting

Det er flere måter å utnytte både funksjon, plass og gi bedre vilkår for plantene ved samplanting. Tenker du selv litt på hvor store de blir og hvor næringskrevende de er, kan du sette sammen det meste med litt planlegging. Her er ingen fasit, men tenk på dette og prøv det fram.

 • Rasktvoksende planter sammen med sene
 • Høytvoksende sammen med lave
 • Lubne sammen med lange stilker
 • Vekster med store rotsystemer sammen med de små eller smale

  Salat, mangold, tagetes
  Salat, mangold og tagetes plantet sammen.
 1. Gulrot og gressløk = vinn-vinn
  Bland litt gressløkfrø med gulrotfrø når du sår gulrøttene. Løklukten holder gulrotfluene er borte og gulrotlukten holder løkfluer borte. Her kan du sanke litt gressløk underveis. Annen løk vil også fungere.

 2. Basilikum og tomat
  Ikke bare smaker de godt sammen, men de er også smarte å plante sammen. Basilikum er ikke særlig næringskrevende, men trenger mer varme, beskyttelse og vann enn mange andre urter. På denne måten utnytter du også høydeforskjellen og bruker tomat som beskyttelse.
  Husk også tomatklips for hjelp til oppbinding.


  Tomater og rød basilikum.

 3. Bønner/erter og agurker
  Bønner og erter er nitrogensamlende og fungerer fint i både kasse og potte med agurker. De klatrer sammen og gir støtte til hverandre, og du får mer mat på liten plass.

 4. Solsikker og poteter
  Ikke bare blir potetlandet ditt utrolig vakkert, men du kan også forsyne deg med buketter av solsikker. Visste du også at brennesle sammen med potet skal gi potetene bedre smak?

 5. Salat og purreløk.
  Salat og purreløk passer fantastisk sammen og begge får plass uten at det går på bekostning av resultat. Annen løk funker også.


  Diverse salat, hvitløk og purre.

 6. Rosenkål (og annen kål) + hvitløk = sant
  Spesielt rosenkål, men også annen kål blir fort angrepet av skadeinsekter. Sammen med hvitløk holder de seg mest unna. Plant gjerne hvitløk her og der da det virker slik på de fleste sorter. Chili kan også plantes istedet for hvitløk med samme effekt, tagetes likeså.

 7. Utnytt sesongen og ha 2 innhøstinger i en kasse.
  Dyrk f.eks. vårløk, hvitløk og grønnkål tidlig i sesongen. Etter innhøsting, sett hurtigvoksende planter i kassen, som bønner, squash og solsikker.

 8. 3 søstre; mais, bønner/erter og squash.
  Mais fungerer som støtte for bønner, Bønner gir nitrogen til jorden som begge plantene trenger. Squash gi jorddekke som holder på fuktighet i jord og skygger mot ugress.

 9. Paprikaens venner.
  Asparges, tomat, aubergine, og løk fremmer veksten til paprika hvis de er i samme kasse. Gulrot gir paprikaen ekstra god aroma.

 10. Rødbetenes venner.
  Blomkål, brokkoli og annen kål samt løk trives med beter. Men aldri plant bønner med rødbetene i samme kasse, de er uvenner.


  Grønnkål, hodekål og mangold (bete).