Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Mulig rekordår for en sopp -18

Bokaktuelle Anne Elisabeth Scheen er soppsakkyndig og en av landets rundt 300 autoriserte soppkontrollører, styremedlem i Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening, flittig hobbykokk og en erfaren kursholder av både sopp- og matkurs.

Oslo 15.Mai 2018

Mens de i nord får en ganske normal soppsesong, er det muligheter for rekordår for en varmeelskende sopp i sør, ifølge forfatter av bøkene "Sopp Plukk & Bruk» og «Sopp på tur - 11 smakfulle og velsmakende sopper". Soppen det er snakk om er en av sortene som er omtalt i boken som Norges mest velsmakende. Plukkselv.no møter Anne for en liten sopprat for å få noen sopptips, og vite hvilket utbytte vi kan forvente av årets skattejakt.


-Hvor kommer din interesse for sopp fra, og hvorfor er akkurat sopp så fasinerende?

-Jeg har plukket sopp siden jeg var barn og lærte om rødskrubb, kremler og rimsopp av foreldrene mine. Så gikk interessen i glemmeboken. Da jeg fikk barn selv og var på skogstur med dem og snublet over mange steinsopp, dukket interessen opp igjen. Jeg meldte meg på kurs for å utdanne meg til soppsakkyndig egentlig kun for å lære meg de fleste spiselige artene. Men da tok interessen virkelig av!

For meg finnes det ikke noe bedre terapi enn å gå i skogen en høstdag og plukke sopp. Det er noe eget ved å høste sin egen mat. I tillegg smaker sopp så fantastisk godt!

LES OGSÅ: Lag gåselever av steinsopp slik

-Hvordan påvirker ekstremværet soppsesongen, og er det fortsatt håp på tørre steder?
-Vi må ikke glemme at Norge er et stort land. I nord er det allerede begynt å dukke opp en del sopp. På Østlandet er imidlertid mange svært bekymret for årets soppsesong.

Det en art som digger varme og tørre somre, og det er steinsoppen. Den er det absolutt fortsatt håp for i de områdene det har vært tørt og varmt. Dersom det i begynnelsen av august kommer mye regn, kan det faktisk ligge an til å bli tidenes steinsopp-år!
Men også andre arter vil nok kunne dukke opp dersom det kommer nok regn tidlig på høsten.

-Hvilke smaker finner man egentlig bland de ulike soppartene i Norge?
-Sopp har en smak av umami - som fremhever og forsterker smaker. De ulike artene har ulik smak. Fra de litt syrlige som skrubb og sleipsopp, til de litt mer fruktaktige som kantarell, traktkantarell og gul trompetsopp.
Så har du steinsoppen da, som har en aning nøttesmak, spesielt når den er tørket.

-Hva er din favorittsopp på smak og hva pleier du å lage av den?
-Favorittsopp? Å, det er vanskelig, for det er egentlig flere - hvert til sitt bruk. Men matblekksoppen er en sopp jeg er veldig glad i. Spesielt stilkene! Jeg pleier å pensle dem med ramsløkolje, og så gratinerer jeg dem. Det er fantastisk godt!

-Hva kan man gjøre for å unngå faren for å plukke en giftig sopp?
-En god soppbok er alfa og omega når du skal gjenkjenne sopp. Les først om sopp som for all del må unngås, deretter lærer du deg hvilke kjennetegn du skal se etter for å artsbestemme spiselig sopp. Stikkord her er å se på undersiden av soppen. Er det sopp du er usikker på, må du ikke legge den i kurven med de andre soppene, men legges i en egen boks eller papirpose. Oppsøk soppkontroll om du er i tvil. Og husk - du må aldri spise en sopp du ikke er hundre prosent sikker på at er spiselig!

LES OGSÅ: Bli med forfatteren bak Plukk Selv boken på sanketur i denne filmen

-Hva er din størst sopp-opplevelse.
-Min største sopp-opplevelse var faktisk i fjor sommer. Jeg hadde fått invitasjon til en sopptur i en skog med mye steinsopp noen timers kjøring hjemmefra. Det var en vakker skog hvor det stod tett i tett med store røde fluesopper - og innimellom dem, var det enda tettere med store og små brune, flotte steinsopp! På to timer hadde jeg plukket 20 kg med steinsopp! Og de jeg plukket sammen med, likeså.

Har du lyst å lære deg Norges 11 mest velsmakende sopper.?
Plukkselv.no tilbyr nå en kampanje pakke med den nye flotte soppboken til Anne Elisabeth, en høykvalitets soppkniv og et praktisk og romslig soppnett med skulderstrap. Klikk på bildet under og bestill så kommer det hjem i din postkasse iløpet av få dager.