Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Sopp- og bærsesongen 2018

Sommeren hittil kan vel oppsummeres med ekstremvær uansett hvor man bor i landet. Enten i form av ekstrem tørke eller mangel på sol og varme. Men hvordan påvirker det årets bær og soppsesong?

Rekord store mengder av enkelte bær i sør

Det meldes om rekordstore mengder markjordbær i sør-norge. De eksklusive bærene er som små søte drops, og er kommet i større mengder i år enn på lenge. Vanligvis tar det lang tid å fylle en liten boks med markjordbær, i år er året du virkelig burde gjøre en innsats for å få verdens mest ekslusive syltetøy i fryseren.

Bringebær er en art som liker varmen, så også her kan du nå sanke bær i større mengder, og mest sannsynelig i en god tid fremover. Nord i landet kommer de litt senere en normalt og i litt mindre mengder grunnet kald temperatur.

Multene får nok et mer normalt år, da de har lange røtter og stort sett vokser i myr og klarer å trekke opp vann.

Blåbærene kan få det litt tørt i sør til å komme i noe særlige store mengder, mens de i nord nok kommer litt senere men i normale mengder.

Generellt starter bærsesongen i sør noe tidligere og i nord noe senere enn normalen.

Nervøs soppsesong

Sopp trenger fuktighet, og med det tørre været i sør ser det ut til å bli et dårligere soppår enn på lenge, men det kan fortsatt bli et godt år for rørsopper bare det kommer litt regn nå. Historien tilsier at en god vår, forsommer og så litt regn kan gi et meget godt år for disse sopparten. Dvs. at det fortsatt er håp for steinsoppen, men nok blir et dårlig kantarellår i sør. Kanskje er vi heldige å få se noen sopper vi aldri har sett før i Sør-Norge før.

I nord trengs nok litt mere varme for å få det gode soppåret i år. Vi får alle krysse fingrene for sol i nord og regn i sør i ukene fremover. Hvis ikke må vi nok lete i hager, parker og kirkegårder hvor det har vært vannet, og nok er flust av sopp. Men vi vil jo ikke måtte vente et helt år til for å finne noe i skogen.

LES OGSÅ: Intervju med soppbok aktuelle Anne Elisabeth Scheen om årets soppsesong

Alternativ sanking
Skulle man ikke finne verken det ene eller det andre anbefaler Plukkselv å ta seg en tur ned mot havet, det har ikke tørket ut. Eller kanskje lære seg noen nye typer bær som vokser i nærområdet hvor det faktisk har vært vannet. Her er det mange typer bær som både er utrolig smaksrike og supersunne, men som nesten ingen plukker. Kanskje blir dette året for noe nytt på syltetøyglassene.

Langs havet finner du kanskje de aller beste plantene vi har i Norge på smak, helt nede i strandsonen. Du sinner smaker som koriander, østers, dijonsennep, pepperrot, umami, sukkerert og mye mer. Beveger du deg litt ut i vannet finnes andre skatter i form av tang, skjell og mye mer snadder. Lær mer om dette i vår nye bok Plukk Selv med sanketips hele året, kjennetegn og oppskrifter.

Ha en god sommer!