Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Spiselige fluesopper ++

Bli med da vi ble med bokaktuelle Anne Elisabeth Scheen på sopptur i skogen. I denne filmen ser du noe av det vi fant, bla. spiselige fluesopper og den underskattede matsoppen, sleipsopp.

Spiselig fluesopp: 

Rødnende fluesopp:

  • Hvit sopp med "rødning" nederst på stilken. Den blir også rød i kjøttet ved tverrsnitt.
  • På ringen øverst på stilken har den striper.
  • Den har avsatte skjellkranser (rufsete kant) nederst på stilken. Vær sikker før du plukker denne.

Kamfluesopp (for viderekomne):

  • Viktig å få med hele basis, den vokser opp av en slire, veldig viktig at den ikke har ring.
  • Den har kamstriper langs kanten av hatten.
  • Kan være til forveksling lik andre arter, men har en annen farge.

Sleipsopp - underskattet matsopp:

  • Sleip hatt, litt gråbeigebrun i fargen.
  • Nedløpende skiver, starter som hvite og går over til grått/svart, og det er gjerne en svart ring rundt stilken der skivene ender.
  • Stilken er helt lys, kan ha svarte felter, og er gul nederst. Dette er et sikkert kjennetegn.
  • God som matsopp, men slimet bør fjernes ved å dele soppen på midten fra stilken og opp, og la toppen av hatten skrelles av.
  • Soppen har svart sporepulver som kan smitte/farge til annen sopp i kurven, så denne kan være lur å legge i egen kurv.
  • Soppen har syrlig og frisk smak, og er meget god som matsopp.

Rødbrun pepperriske:

  • Rødbrun farge, kjennetegnes med en topp/papill på midten av hatten.
  • Risker har litt sprøtt og osteaktig kjøtt, som også har melkesaft.
  • Soppen har skarp smak, som bør forvelles/kokes ut i ca 10 min før videre bruk. Kokevannet kastes.
  • Soppen kan konserveres på glass lagt lagvis med salt, for deretter å vannes ut før du bruker den igjen, til f.eks. steking eller salater.

Sandsopp:

  • Kjennetegnes ved brungule rør under hatten, blir ofte blå på stilken.
  • Mange foretrekker denne soppen tørket, da den kan ha litt gummiaktig smak og lukt som rå/stekt. Denne forsvinner ved tørking og gir en god soppsmak.

NB! For å plukke sopp må man sette seg inn i kjennetegn, les derfor alltid en oppdatert soppbok før du plukker soppen, eller oppsøk soppkontrollen etter sanking for å være helt trygg.

GJØR DEG KLAR TIL SOPPTUREN HER-->