Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Dyrking av belgvekster er enkelt og givende, og avlingen er proteinrik og sunn.

Denne artikkelen inneholder:

Slik dyrker du belgvekster

Fem gode grunner til å dyrke belgvekster

1. Belgvekster er lette å dyrke, og vokser fort.

2. Belgvekster gir ofte store avlinger.

3. Belgvekster kan høstes ofte.

4. Belgvekster fungerer som gjødsel for andre planter i samplanting (men ikke løkvekster).

5. Belgvekster har flotte, insektvennlige blomster, noen også med duft.

Slik dyrker du belgvekster

Altfor få både dyrker og benytter bønner og erter. De kan dyrkes hvor som helst bare de får sol. De er enkle å dyrke både i potter og bed. De vokser raskt og gir fantastisk flotte blomster. Og avlingen er en proteinrik delikatesse bare man lærer seg å bruke de, noe som er svært enkelt.

VELG SORT
Erter krever mindre varme enn bønner, som ikke tåler frost. Likevel blir samme sort ofte lengre jo lengre nord du dyrker grunnet lyset. 


Man deler opp bønner og erter etter belgenes og frøenes utseende og anvendelse, og etter sortenes høyde og tidlighet. 


Hos brekkbønner, bondebønner og margerter spiser man bare de umodne, grønne frøene. På sukkererter, voksbønner og buskbønner spises hele belger med uutviklede frø. Bryterter har søte og kjøttfylte belger som høstes og nytes hele når frøene er nesten utviklet.


FORKULTIVERING (mars-mai):
Sår du frø innendørs i såplugger bør plantene pottes om i større potter når spiren er 5-7 cm høy. Du kan også forkultivere direkte i større potter ved å bruke såjord øverst i potten og kompostjord nederst, med litt naturgjødsel f.eks. Da klarer spirene å komme seg oppover i starten og etter hvert som de vokser finner røttene næring lengre ned når de trenger det. Legger du frø i vann kaldt over natten spirer de raskere.


DIREKTESÅING UTENDØRS (mai-juni):

Ikke så for tidlig direkte utendørs. For at frøene skal spire og ikke råtne, må jorden oppvarmes til min. 12°C, helst 16°C. (Erter trenger 8-10°C). Så bønnene 3-5 cm dypt, med en planteavstand på 10-15 cm og 35-50 cm mellom radene. Du kan så tettere i pallekarmer og bed, men vær forsiktig fordi bønner skal vokse "luftig", da unngår man sopp. Så i fuktig jord, aller helst når det er tørt og fint vær i vente.


Erter kan sås på ca. 3 cm dybde og gjerne i flere omganger i sesongen for lengre høsting. Planteavstand 5-8 cm og 35-50 cm mellom radene. Planter du de på sommeren kan du gjerne plante frøene litt dypere for å unngå uttørking.


JORD, NÆRING OG VANN.

Bønner trives best i en lettere, fuktig og moldrik jord, med godt lys. Harv jorden dypt så den er så lett og løs som mulig. En pH på 6,5 er ideell, så kalk gjerne jorden litt på forhånd. De lever i symbiose med nitrogenoppsamlende organismer og kan derfor også vokse i nitrogenfattig jord. Belgfrukter gjør faktisk jorden din mer fruktbar og virker jordforbedrende. På grunn av dette trenger de ikke så mye næring. Jevn fuktighet er de derimot avhengige av da de har et overflatisk rotsystem. Du vil få lengre sesong ved bruk av veksttuneller. Husk også å luke bort ugress.

Det kan være lurt å dekke til jorden rundt ertene (med annet plantemateriale eller kokosdisk) for å holde på fuktigheten, da godt med vann er svært viktig for erter.


STØTTE. 

Noen lave varianter er ofte ustabile, så etter spiring når du planter om bønnene i større potter eller ut i bed kan det være lurt å plante de litt dypere og dytte godt med jord opp mot planten. Bruk potter med støtte eller sett opp klatrenett for bed. Sår du på friland er det lurt å sette opp dette før du sår. 

SOL OG VARME.

Alle typer bønner, i tillegg til bondebønner som faktisk er mer nært knyttet til erter, krever ganske mye varme og tåler ikke frost. Velg derfor et varmt, beskyttet sted for dem, helst i le av vind. Erter krever noe mindre varme, men elsker lys.


Belgvekster får flotte erteblomster, og noen av sortene får spennende og fargerike blomster, som også er insektvennlige. Noen sorter er også kun prydvekster, slik som blomstererter.

HØST INN OFTE.

Plukk inn belgene ofte. Ikke vent til de blir for store da de blir mer eller mindre trevlete og seige. I tillegg produserer planten nye belger så lenge du plukker de. Det er mulig å fryse ned bønner etter forvelling eller tørke de, men aller best er det å nyte de ferske.

TIPS! ANGREPSBESKYTTELSE.

Bønner og erter angripes hovedsakelig av ulike sopp og virus. Et tips mot det er å strø kalk eller steinmel og spray jorden med sterk kjerringrokk (åkersnelle) buljong eller tangekstrakt før såing og på plantene like etter fremveksten. Dette hindrer eller begrenser angrep. Fjern også infiserte planter umiddelbart og brenn dem. Hvis ingenting annet fungerer på alvorlig angrep, så ta ugressmidler som definitivt dreper. 


Samplanting med andre arter styrker også, så erter og bønner med gulrøtter, poteter, selleri, mynte, vekster i kål familien, agurk eller mais. Men aldri i nærheten av planter i løk familien, eller fennikel. For ytterligere å redusere risikoen for infeksjon, bør du avstå fra å berøre bønner når de er våte eller fuktige.

Kom i gang med belgvekster

Sale Off
Aspargesbønner Blue Lake - frø
69,00 kr

Andre dyrketips

Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...
Våre frøposer
Våre frøposer Vi selger frø fra ulike leverandører, og disse posene merkes forskjellig. Her får du en liten innføring i...