Utvinning av duft fra planter

 

Blomster, urter og planters deilige dufter (og deres smak) kan enkelt trekkes ut i vann, olje, sprit og eddik. Det finnes flere måter å gjøre dette på, men her kommer noen veldig enkle eksempler.

For hjemmelaget såpe kan man enten trekke lukt ut i vann eller man kan gjøre det i fettstoffet som brukes senere i produksjonen. Man kan lage sitt eget konsentrat og tilsette til slutt, men dette er mye jobb. I starten kan det nok lønne seg å bruke ferdige duftkonsentrat eller eteriske oljer som er mye kraftigere og gir et mye bedre resultat enn om man velger å lage konsentrat selv.

Til hjemmelaget parfyme, deodorant, aftershave og skintonic trekkes det ut i Tinktur (Isorpropyl alcohol forkortet IPA sprit med den kjemiske oppbygging C3H8O)  som brukes til å oppløse planters eteriske olje. Dette kan være vanskelig å få tak i men selges som tinktur eller IPA sprit.

Uttrekk kan lages av mange ulike blomster, urter og planter. Både viltvoksende og de som er i hagen. Husk planters helsemessige gevinster og ulemper, dette kan du lese mer om hver enkelt art på urtekildens hjemmesider her.

Eksempeloppskrifter

Lavendel- og blåbærvann

1 L vann
1/2 l tøskede lavendelblomst (event. 7 dl ferske men tar litt lengre tid)
1 dl tørkede blåbær (event. 2 dl ferske men tar litt lengre tid)

Klipp av blomstene av lavendel og bind opp i en bunt med tråd. La den henge og tørke noen dager. Legg blomstene i en skål/mugge med vann og sett den ut i solen. Når solen varmer opp vannet vil lukten av blomstene og bærene trekke ut i vannet.
Du kan også koke vannet med blomstene og blåbærene i en kjele i ca. 5-10 minutter og sile blomst og bær etterpå.
Vannet kan brukes som det er til duftspray på bad eller videre brukes til såpeproduksjon eller annen kosmetikk produksjon.

Du kan også koke te av vekstene ved å koke opp vann, helle over blomstene/bladene og la de trekke 1 time, avkjøle blandingen og sile den. Jo lengre tid du lar det gå før du siler blandingen jo mer farge og duft får du over i vesken. Å varme vesken er mer effektivt for å trekke fargen ut.

Ideer til andre gode blomster og planter du kan prøve å lage vannduft på selv: rynkerose, hylleblomst, , mangnolia, syrin, sitronmelisse, epleblomst, solbærblader, marsfiol 

Urteolje 

4 dl XV olivenolje eller rapsolje
2 dl friske eller tørkede krydderurter 
(bare kreativiteten setter en stopper, fra ville som korsknapp og bergmynte til de i hagen som rosmarin og salvie)

Ha urtene på en flaske og hell over olje. Sett flasken i en solfylt vinduskarm. Solen vil varme opp oljen, og lukten trekke over i olje. Du kan også varme opp oljen til 40-50 grader og helle over urtene. Sil av urtene. Disse oljene kan også brukes i matlaging.

Blomsterolje
2 dl fioler (eller andre blomster)
1 dl mandelolje
2 glassplater -bruk de som du bruker til foto f.eks.

Vask glassplatene og smør mandeloljen utover på glassplatene. Fordel blomstene utover glassplaten og trykk den andre glassplaten oppå. Legg platene ut i solen slik at blomstene blir oppvarmet av solen. Etter 2 timer skraper du oljen av glasset og siler av blomstene. Nå er duften av fiolene i olje. For å få den enda sterkere kan du nå bruke denne oljen og gjenta prosessen med friske nye blomster igjen. Gjente prosessen så mange ganger du ønsker, alt etter styrken du ønsker og hva du skal bruke oljen til.

Sprituttrekk av krydderurter

30 ml  tinktur (IPA sprit) til kosmetikk  (kan bruk vanlig vodka hvis du skal lage til snaps)

krydderurteblader grokuttet (f.eks. peppermynte)

Fyll en liten flaske med krydderbladene og hell tinkturen over. La det trekke i minimum 1 uke, og sil av bladene. Nå er duften over i spriten.

Se vår oversikt over duftoljer og eteriske oljer her, annet smart utstyr under