Hjemmelaget såpe - startguide

Kort om hvordan såpe blir til
Såpe lages av 3 hovedingredienser; vann, kaustisk soda og fett. Man blander kaustisk soda i vann til det løses opp og det dannes lut. Luten tilsettes i fett og blir til såpe. Ingen ukjente tilsetningsstoffer og behagelig for huden.

I tillegg tilsettes ofte andre ingredienser som duftolje og eteriske planteoljer. Lær mer om hvordan du kan lage disse selv av det du har sanket eller dyrket her. Det finnes også mange å få kjøpt ferdig som kanskje er enklest i starten . 

Hvilket type fett du bruker, hvilken duftolje du tilsetter (event infuserer vann og fett med i forkant) og selvsagt andre ingredienser og blandingsforhold er med å påvirke hvilken såpe du får og gi såpen særpreg. Om det skal være en flytende såpe, hard såpe, sitrunduftende eller blomsterduftende såpe osv. Også modning og om du blander såpen kaldt eller varmebehandler den påvirker sluttresultatet. 

Det er ikke vanskelig å lage såpe, men lær deg forhåndsreglene og start med de enkle sortene og du vil fort bli hekta og gå videre i vanskelighetsgrad. Mulighetene er uendelig både hva gjelder form, farge, lukt og anvedelse. Og det beste av alt, du vet hva som er tilsatt.

Her kommer en liten start guide, hva som er viktig å huske på samt 2 gode oppskrifter vi vet funker, enten du bruker kaldrørt eller varmrørt metode.

 

10 viktige ting å vite når du lager såpe 


1.Bruk alltid hansker og briller og gjerne munnbind når du lager såpe. Lut er etsende på huden, får du det på huden vask bort med eddik først og la hunden stå under rennende vann. Ha eddik flasken alltid stående klar. Søler du litt på benken, tørk raskt bort. Såpen er etsende også under produksjonen, og ikke før etter 2-3 dager er all lut borte. Men ikke la dette skremme deg fra å starte, bare følg forhandsreglene.
2.Når man tilsetter kaustisk soda i vannet og luten dannes økes temperaturen i den kjemiske reaksjonen, ofte opp i 70-80 °C. Kraftig damp kommer opp og denne skal ikke innåndes.
3. Stå utendørs, i ventilert rom eller ha kjøkkenviften på grunnet dampen.
4. Alltid tilsett kaustisk soda i vannet og ikke omvendt. Det kan sprute opp og komme på huden eller i øynene. 
5. Når du blander kaustisk soda, vann og luten, økes jo temperaturen, så la såpeluten kjøle seg ned før du tilsetter det i fettet. Lut og fett bør ha nogenlunde lik temperatur når det blandes, 45-55  °C er perfekt.
6. Mål opp og gjør alt du trenger klart før du setter igang og hold småbarn og dyr unna som kan forstyrre eller plutselig få lut på seg. TIPS! Barn fra 4 år kan heller være med å lage "smelt og støp om" såper og få tilsette farger, det er trygt og like gøy for de.
7. Ikke bruk utstyr av treverk i selve produksjonen da det ikke kan brukes igjen. Ei heller aluminium som blir ødelagt av luten. Plast, silikon og stål går fint. Vask og skyll alltid utstyr godt rett etter bruk.
8. La såpe modnes før bruk og da gjerne varmt/lunt men luftigt. For kaldrørt såpe tar dette fra 1 uke og opp til mange uker alt etter oppskrift, mens i oppskrifter der det brukes varm prosess trenger den kortere modning før den kan tas i bruk.
9. Ikke la ferdig såpe bli utsatt for kjapp nedkjøling og modne såpen varmt. (på badet er fint eller pakk den inn i håndklær)
10. Bruk alltid oppskrift da ulik typer fett krever ulik mengde lut. Du kan også lage egne oppskrifter når du har fått dreise på det, brukt da en såpekalkulator som hjelper deg til å regne ut hvordan såpen blir etter hva du tilsetter. Her finner du en såpekalkulator på ulike språk.

Fett som blir brukt til såpeproduksjon
Bruk gjerne flere typer fett, da de har ulike egenskaper som rensing, bobler/skumming, tilføre fuktighet, hardhet osv. Merk at du ikke kan ta en oppskrift og bare bytte fettstoff og bruke samme oppskrift. Da må du endre oppskriften i en såpekalkulator får å få et riktig sluttprodukt. Her er en liste over de vanligste fettstoffene i såpeproduksjon:
Kokosolje - tilfører mye skum, blir fort hard og absoberes langsomt av huden, får fort tørrere hud av den. Merk. kokosfett (delfia) er noe annet men kan også brukes men da i andre oppskrifter og mål enn oljen.
Kakaosmør -gjør såpen fastere, beskytter og gir huden fuktighet. (lik smeltegrad som kroppen 37 °C) Tåler ikke så godt høy varme, ustabilt.
Sheasmør -virker bløtgjørende og beskyttende. Smelter på 40  °C
XV Olivenolje - fukter huden godt, skummer lite, blir litt "slimete" og blir sakte hard
Rapsoljer og (andre vegetabilske matoljer i noen oppskrifter)
Bivoks -absoberes ikke av huden men lager en god hinne som holder på fuktighet
Palmeolje -virker bløtgjørende på huden og gjør den glatt. Egner seg for tørr hud. Gjør produktet fastere. Tåler høy varme og gir også naturlig solfaktor 2.
Dyrefett -smult eller talg (også tran ble brukt i gamle dager)
+ mange andre typer spesialoljer og fett.

Kaustisk soda til såpelaging
Kaustisk soda selges typisk på malerforretninger og byggvareforretninger, men pass på at den har en renhetsgrad på 90-100%, hvis ikke er den ikke egnet for å lage såpe. Dette står bak flasken i innholdsfortegnelse. Ekesempel på merker er Kemetyl eller Stabil (som også brukes til luting av fisk).

Mild kaldrørt såpe  -grunnoppskrift 1
Kaldrørt såpe er den enkleste metoden, fargene blir ofte lysere men såpen må modnes og tørkes lengre enn ved varmrørt metode før den kan tas i bruk.

Mengde: 1 kg
Tilberdningstid: 1 time og modningstid 8-9 dager.
Holdbarhet: 2 år 

Ingredienser
500 g palmeolje, fast
500 g kokosolje, fast øko
10 ml eterisk olje  (vi har brukt eucalyptusolje her)
380 ml vann
155 g kaustisk soda (natriumhydroxid- kjøp så ren (høy%sats) du finner)

Utstyr
1 kjøkkenvekt (helst som går ned på 1 gram)
1 kjele (ikke i aluminium)
1 skål (glass eller rustfritt stål)
termometer
1 stavmikser
1 deigskrape
1 spiralvisp
måleskje
1 form til å støpe i plast, silikon, papp -hva som helst bare ikke aluminum)
Indikatorpapir

Fremgangsmåte
1. Palmeolje og kokosolje smeltes over svak varme eller i vannbad.
2. Kaustisk soda røres inn i vannet. (Aldri omvendt). Husk prosessen utvikler varme og krafig damp, så unngå å pust inn dampen.
3. Når begge er ca. 40  °C heles fettet i en skål og luten (vann og kaustisk soda) røres inn i fettet med en visp. 
4. Bruk en stavmikser (pass på at det ikke spruter) og kjør massen i 1-2 minutt til den begynner å tykne og mikseren setter spor. Kalles faktisk sporing denne prosessen. (litt som når du varmer en vaniljekrem og den er klar i konsistens er såpen når den er klar)
5. Tilsett eteriske olje(r) og rør godt med vispen. Pass på at disse også er nogenlunde lik i tempreaturen og ikke iskalde rett fra kjøleskap.
6. Hell såpemassen i en form og bank formen lett ned mot benken slik at du unngår luftbobler.
7. Dekk til med plastfolie og pak formen inn i håndklær. Modningen går raskere hvis den holdes varm.
8.La såpen stå til neste dag.
9.Ta såpen ut av formen og kutt i skiver hvis du har den i en stor form. Bruk en skarp brødkniv til dette eller egne såpekuttere. Er den vanskelig å få ut av formen kan du sette den i fryseren først et par timer, da kommer den enklere ut.
10.Såpen modnes videre i et varmt rom i 8 dager. Ph-verdien skal være ca. 8. Såpen er klar til bruk.

 TIPS! Lag te med vannet av ville vekster og avkjøl, erstatt dette med vannet i oppskriften. Bruk alt fra løvetannblomst, geitramsblomst til brennesle.
  

Mild varmrørt såpe - grunnoppskrift 

Dette er en mild pleiende varmrørt såpe med et godt skum. Fordelen med varmrørt såpe er at de kan tas i bruk raskere og får ofte et mer glanspreget utseende. De får en litt mørkere farge men tilgjengjeld blir fargen lik. Såpen "går i gel" ved varmrørt metode. Dvs. at den får en geleaktig konsistens under varmebehandligen. Man kan varme såpen i ovn i en form som tåler det, eller som vi gjør her å bruker vannbad. Bruker du ovn må du beregne 4-5 timer på ca. 55  °C

Mengde: 500 g
Tilberedningstid: 2 timer (tørketid 1 uke)
Holdbarhet: 2 år 

Ingredienser

Såpelut fase:
146 ml/g kaldt vann
58 g kaustisk soda (natriumhydroxid)

Fettstoff fase:
170 g mandelolje
215 g kokosolje

Sluttfase:
5 ml. eteriske oljer eller duftoljer

Utstyr

1 gryte med glasslokk
1 skål i rustfritt stål/glasskål (2 l) som passer i gryten over (slik at det blir vannbad) 
termometer
2 glasskåler
1 gryteskje (ikke i tre eller aluminium)
1 deigskrape
1 spiralvisp
1 vegt
1 gryte
1 stavmikser
1 skje
måleskje
1 håndduk

Emballasje

1 form (1 l)

Fremstilling

 1. OBS! Vær forsiktig med håndtering af såpeluten (blandingen af kaustisk soda og vann), anvend hansker og briller. Sørg for at ingen barn eller husdyr kan komme i nærheten av såpeluten eller den uferdige såpen.
 2. Finn frem alt utstyr og mål opp først. Mål kaldt vann i en glasskål og dryss kaustisk soda (natriumhydroxid) i litt og litt av gangen. Rør godt mens du gjør dette. Sett såpeluten til side, mens det avkjøler seg litt. (gjør aldri motsatt ved å helle vann i kaustisk soda). Avkjøl til 45 °C.
 3. Sett en skål i rustfritt stål eller glass i en gryte med vann. (Akkurat så mye vann at det ikke går over skålen når såpen kommer i)  Legg et glaslokk på gryten og varm opp vannet til  75 - 80 °C. Slå av kokeplaten
 4. Smelt kokosolje, ta den av varmen og tilsett mandeloljen. Avkjøl til 45 °C.
 5. Bland såbeluten i de smeltede fettstoffene under omrøring.
 6. Bruk en stavmikser i såpemassen til den begynner å tykne og stavmikseren setter spor i røren. (prosessen kalles sporing) Dette tar 1-2 minutter.
 7. Hell såpen over i skålen i vannbadet og legg et glasslokk over.
 8. La såpemassen stå under lokk til alt er smeltet og konsistensen endres til geleaktig masse (denne prosessen kalles at såpen går i GEL og tar ca. 1 time) 
 9. Rør deretter sammen kjapt og ta som en test en porsjon såpe på størrelse med en bortennisball fra og la den nedkjøles litt. Legg straks lokk på såpen igjen. Rull den avkjølte biten mellom fingrene. Kan den rulles uten å klistre seg på fingrene er den ferdig. Hvis ikke skal såpen stå 10 minutter til i vannbad innen du tar en ny testprøve. Hvis såpen smuldrer er såpen overkokt eller kokt for lenge.
 10. La vannet kjøle seg ned til 53  °C, tilsett eteriske oljer eller duftoljer etter ønske og rør inn.
 11. Øs såpen over i ønsker form. (ikke aluminium eller tre) Trykk såpen godt sammen med en skje eller lignende.
 12. Det er nå viktig at såpen ikke kjøles ned for kjapt. Pakk den derfor inn i håndduker og la den stå til neste dag en lunt sted.
 13. Ta såpen ut av formen og event. skjær den i passende stykker.
 14. Såpen er nå klar til bruk, men den har godt av å stå 4 uker og tørke, da blir den mere fast.