Lag din egen parfyme

Tenk å kunne skape sin egen personlige parfyme av planter man plukker selv! Det er mulig og her kommer en veiledning til hvordan du lykkes best i blandingen av de eteriske oljene. Du kan kjøpe ferdig oljer av oss eller lage de selv. Se utvinning av dufter i egen sak her hvis du ønsker å lage de selv også.

Oppskrift -Veiledning i å blande eteriske oljer til parfyme
Det er ikke noe hokus pokus med å lage egen parfyme, men tips for å blande riktig slik at du kan kommer frem til ønsket duft enklest.

Mengde: Valgfri
Tilberedningstid: 1-2 timer

Holdbarhet: 2 år

Ingredienser
7 deler  tinktur (IPA sprit - se produkt i nettbutikk)
3 deler eget utvalg av eteriske oljer 
(5-20 % topptoner, 50-80 % mellomtoner og 5-20 % bunntoner)
Se oversikt over hvilke oljer som kan inngå i de ulike tonene i toneoversikten her. Dette er ingen regel men en veiledning for å lykkes.

Utstyr
Duftstrips (papirstrimler eller "lån" noen fra en parfymebutikk)
Trakt

Emballasje
Parfymeflaske

Fremgangsmåte
1. Velg de eteriske oljer du ønsker å bruke og skull di i topp-, mellom- og bunntoner. Bland tonene hver for seg hvis du bruker mere enn 3 ulike eteriske oljer.

2. TESTFASEN
Drypp en dråpe på en duftstrips. Fortsett med en dråper på hvert stykke papir med de oljene du ønsker å bruke i denne tonen.
3.Hvis du ønsker dobbel dose av en bestemt eterisk olje, lager du to duftstrips med en dråpe på hver. På den måten kommer du raskt tilbake til utgangspunktet. Husk å skrive navn på den eteriske oljen du bruker på papiret med en blyant.
4.Lukt underveis og eksperimenter deg frem. Når du bruker duftstrips unngår du at større mengder eteriske olje går til spille.
5.Når de 3 ulike tonene er på plass, tar du alle duftstripsene i handen og vifter de samlet under nesen. Slik kan du kjenne hvordan ferdig blandet resultat vil lukte.

6.BLANDINGSFASEN
Det er smart å blande de 3 dufttonene i en ampull hver før du blander de 3 sammen til en ferdig parfyme. En parfyme blandes normalt av 5-20% topptoner, 50-80 % mellomtoner go 5-20% bunntoner.  
7. Bland så 30% av den ferdige miksen av eteriske oljer med 70% tinktur (IPA sprit) og hell på parfymeflasker. Parfymen har først funnet sin endelige duft etter 1.mnd. lagring og skal ristes daglig et par minutter. Sett den derfor et sted du vet du er innom hver dag (ved tannpussen?) slik at du husker å gjøre dette.
8.Lag ditt navn på parfymen og kreer din egen etikett. Kanskje er det på plass med en egenprodusert ekslusiv innpakning før parfyme lanseringsfesten til familie og kjent.

 Råvarer og utstyr