3 herlige safter

 

Det finnes flere måter å lage herlige safter på, her kommer fremgangsmåten og oppskrift på de mest brukte; råsafting, dampkoking og koking. Dampkoking er den mest effektive og man får mest saft. Til dampkoking brukes en saftkoker, til koking en kjele og til råsaft en hvilken som helst beholder.

Utenom saftkoker er annet utstyr som er kjekt å ha når man skal lage saft, et silklede med holder, fryseflasker eller bag in box tappeposer som tar liten plass i frys og kan serveres i kartong. 

 

Eplesaft m/hint av ingefær -dampkoking

Har du et høyt epletre er det lurt å bruke en fruktplukker som enkelt settes på hvilken som helst teleskopstang for å nå de høyeste eplene, en slik fås her. Tilsettes krydder i oppskriften kan du bruke saften som eplegløgg til jul, gjør du ikke det er det en nydelig saft både med og uten ingefæren.

INGREDIENSER
3 kg epler
1/2 kg sukker
1/2 L vann
1 tommelstor bit ingefær saften av 1 sitron (kan sløyfes)

(til eplegløgg tilsett 3 nellikspikere, 1 kanelstang og 1 stjerneanis i dampingen)

FREMGANGSMÅTE
1.Skyll eplene og kutt de i båter.  
2.Ha eplene og vann over i en saftkoker og damp til eplene er utkokt og saften trukket ut. Cirka 2 timer ved full saftkoker.
3.Ha saften over i en kjele, tilsett sukker, ingefær i biter (krydder til gløgg) og varm opp under omrøring til sukkeret er oppløst. Smak eventuelt til med litt sitron.
4.Frys eplesaften i bag in box poser eller fryseflasker for lang holdbarhet. Ved bruk tas bag in box poser i kartongen og oppbevares i kjøleskap.

Holdbar slik 30-50 dager. Du kan også sile saften for å få den klarere i et silklede

Du kan erstatte epler med pærer til pæresaft i oppskriften.

LES OGSÅ: Topp 3 smaker i Norsk natur

 

Varm kreklingdrøm med krydder og rødvin -koking

Rødvin i kombinasjon med krydder får frem den herlige saften krekling gir. Drikken er en deilig erstatning til julegløggen og solbærtoddyen. (du kan også erstatte krekling i oppskriften med solbær) Metoden her er den aller enkleste men du kan også lage mengder og utnytte bærene mer med en saftkoker. Konsentrerte antioksidanter!

INGREDIENSER
8 dl krekling

220 g sukker
4 dl vann
2 nellikspiker
1 vaniljestang
1/2 kanelstang
1 stjerneanis
4 dl rødvin

FREMGANGSMÅTE
1.Bland alt bortsett fra rødvin og kok i 2-3 min. 
2.Trekk kjelen av varmen og la den stå i 10-15 minutter. 
3.Sil blandingen i et silklede og tilsett rødvin. 
Nå er den drikkeklar Det du ikke drikker kan du ha i bag in box poser eller fryseflasker. Den kan også fryses i bokser, skrapes med gaffel og serveres som slush til osteretter. En fantastisk kombinasjon.

 

 

 

Råsaft av rips

Råsafting er metoden som beholder den naturlige syren i bær og frukt bedre, og man får en friskere smak men ofte kortere holdbarhert. Grunnet holdbarheten brukes ofte mye mer sukker. Frys derfor saften i mindre porsjoner i fryseflasker. Kirsebær, blåbær, bringebær, rips og tyttebær men også rabarbra gir herlige safter med denne metoden.

INGREDIENSER
1 kg rips
20 g vinsyre eller sitronsyre (event. saften av 1 sitron)
8 dl vann
750 gram sukker (en smakssak som kan varieres +/-)

FREMGANGSMÅTE
1.Kok opp vann og sukker, og avkjøl det.
2.Plukk tørre, modne og kun fine bær. Mos bærene i en kjele.
3.Hell over vann og vinsyren/sitronsyren.
4.Dekk til og sett kaldt 1 døgn (gjerne 2), og rør av og til. 
5.Sil saften i et silklede.
6.Ha saften over på fryseflasker. Nytes med en gang eller fryses.