Chili og paprika - dyrketips

Start ditt eget lille chiligartneri
-gi mangeårige venner i gave! 

Få tenker kanskje på at chili og paprika er flerårige planter, dvs. du kan ha samme planten i flere år hvis du gir den riktig stell. Så hvis du først sår dine egne planter kan du lage mange og gi de i gave. Det er en gøy plante å dyrke som egner seg godt i potter,og kan være både dekorativ og ikke minst bidra til mye og unik smak i din matlaging. Du kan lage retter som blir så unike og gode at ingen kan lage de like, rett og slet fordi den chilien du bruker ikke er å få tak hvis du ikke dyrker den selv. Du starter dyrkingen innendørs eller i drivhus i januar til senest mars, og kan etterhvert dyrke videre i potter i skydd utendørs eller på friland. Husk sår du 12 frø kan de bli 12 buskas som kanskje er litt mye å ha hjemme men en veldig fin gave å få og gi.

 

1. Velg riktig sort

Vi har i Norge endelig begynt å skjønne hvor spennende ulike chili er og at hver sort har sin unike smak som kan endre en rett totalt. Velg styrke som du tåler og sort etter hvilken aroma du ønsker. Det er ikke vits å dyrke noe som du ikke klarer å spise eller noe som ikke rekker å bære frukt av første året. Ser du på sortens antall utviklingsdager kan du regne deg tilbake til den dagen du får sådd frøet for å finne ut om du rekker den sorten i år. Det finnes et hav av ulike sorter og vi i Plukkselv.no har et lite men svært godt og variert utvalg sorter du vil lykkes med. Fra mild paprika til de milde tapas chiliene Padron som du sikkert har smakt med litt havsalt på en tapasbar i Spania. Fra krydrede chili som kan gi chilisauser i ulike farger og smaker til chili som egner seg å tørke til ditt eget chilikrydder. Under kan du lese om de sortene vi fører og velge hva du ønsker å prøve: 


2. Såing/spiring -start tidlig

Start helst i Februar og ihvertfall 8-10 uker før utplanting. Legg frøet knapt 1 cm dypt i såjord (såjord er best men du kan bruke plantejord), klapp jorden i overflaten, vann og gjerne dryss over litt vermiculite for å slippe muggdannelse ved for mye fuktighet etter vanning. Plant 2 frø i hver plugg eller den lille såpotten du bruker, så lar du den sterkeste overleve og luker bort den andre senere hvis begge spirer. Dekk gjerne med plast eller sett i såboks/kultivator med lokk. Beste spiretemperatur er 24-32 °C og de trenger ikke lys i starten så sett de gjerne på badegulvet til du ser de begynner å komme en grønn liten spire. Det kan ta 1 uke og ikke bli forbauset før det tar 3 uker før du ser den første lille grønne spire. 

3. Gi gode forhold og LYS
Så fort frøet gir en grønn spire MÅ de settes lyst, plast/lokk må tas av og de skal stå luftig. Idelle temperatur er da ca. 20°C. Å sette de i en lun vinduskarm i februar gir ikke nok lys så man bør bruke vekstlys og aller enklest er det i en selvvannende kjøkkendyrker med vekstlys. Fortvil ikke om temperatur ikke er perfekt, for vokser den for raskt blir den for høy og "pinglete" og vil ikke klare seg tilpasningen utendørs og gir lavere avling. Etter 2 uker kan du også gi planten litt næring.

4. Plant om - gi vann undenfra
Når du ser røttene går ut mot pottens kanter og planten har vokst, plantes de om i større potter og gis mer jord, da kan du gjerne bruke plantejord. Husk også underveis å gi planten rikelig med vann, men vannet bør komme undenfra. Det er fordi det er lett å overvanne ovenfra og med anning undenfra velger planten selv det som er riktig for den. Jorden skal være passe fuktig. Det er enklest å styre med en slik type vanning. Så det er lurt å kjøpe en slik anordning (plukkselv har både matter og vanningsbrett for alle str. samt selvvanningspotter).

5. Tilvenn for utsettelse utendørs
Det er juni og forhåpentligvis jevnt varmt ute. Helst jevnt 15 grader hvis du ikke bruker drivhussystem. Nå har planten forhåpentligvis vokst seg større og du kan gjerne planten den om enda en gang litt dypere, i en større potte med mer jord. Bruk gjerne langtidsvirkende næringstabeletter i jorden så slipper du å huske på næringen hele tiden.  Men ikke sett den rett ut. La planten bli vant med å stå ute og ta den inn og ut en ukes tid i intervaller. Finn et lunt og varmt sted med mye sol eller lag skydd for vind og vær rundt planten hvis du ikke har drivhussystemer. Settes de ut på friland må du ha en avstand på 30-50 cm på plantene.

6.Pass på hetedager og uttørking
Du har selv sett på gradestokken på varme dager at den kryper langt over 30grader i solen. Ved temperaturer over 30 grader kan befruktningen bli dårlig og planten kan tape mange blomster. Det gir dårlig avling. Gi luft og skygge enten det er i drivhus eller utendørs er viktig på slike dager. Og husk at den ikke må få tørke ut, bruk gjerne dryp vanningssystemer hvis du ikke er flink å vanne jevnlig. Med selvvaningspotter er det enda enklere å lykkes. I fjor gjorde vi en test hvor vi sådde i vårt Easy to grow kit og vannet faktisk bare 2 ganger fra februar - september, fra frø til stor plante med over 200 chili pr. plante, så det kan gjøres veldig enkelt.

  

7. 3-4 grener og plant ved andre arter den liker
La planten få utvikle 3-4 grener og plant gjerne sammens med basilikum og andre planter fra løkfamilien hvis du planter på friland. De trives sammen. I veksthus kan planten faktisk enkelte planter bli 2-3 meter høy om du er flink med såingen. Beskjær til det er 2-3 grener og fest dem opp langs hengende tråder. I potter kan du egentlig forme og beskjære planten til den størrelsen du ønsker.

8. Høst inn kontinuerlig 
Høst inn kontinuerlig når de er modne. De er mødne når de er helt gjennomfarget røde. (event. gule, brune, lilla osv. etter type du dyrker). Fortvil ikke om chilien har en annen farge en du trodde først, når den er moden får den fargen du trodde den skulle få, det kan ta en stund. Planten setter nye frukter sålenge du høster inn. Nyt chilien i maten og husk at de kan tørkes for konservering bare ved å la dem ligge på kjøkkenbenken. Skal du lage chilisaus, fermenteres chiliene noen 3-4 dager først. Det gjøres best ved å kjøre ferske chili med litt salt og sette et lunt sted med plast over. Så kokes massen ned med litt eddik til ønsket tykkelse. Smaken blir bedre og holdbarheten blir lang.

9. Tilvenn planten innendørs livet igjen
Plantene er veldig kjenslig mot frost så allerede i sen august og tidlig september kan du begynne å forberede plantene et innendørsliv hvis du ønsker å beholde dem inne gjennom vinteren. Som ved utsettelse utendørs tilvenner du planten ved å ta den inn litt for så å sette den ut igjen i intervaller en ukes tid. Om vinteren må planten stå på ditt lyseste sted, gjerne under lys og i romtemperatur. Er du heldig kan du faktisk få en runde til med chili gjennom vinteren. Klipp gjerne planten litt ned også slik at den ikke tar hele stuen din.

10. Tørk en chili og du har frø til neste år.
Tørk en chili helt til at den er så tørr at du hører frøene rister inni frukten når du rister på den. Ha frøene i en papirpose og spar på de til neste år. Bytt frø med venner for flere arter til neste år.