Chili og paprika - dyrketips

En mangeårig venn i gave - start ditt eget lille chiligartneri
Få tenker kanskje på at chili og paprika er flerårige planter, dvs. du kan ha samme planten i flere år hvis du gir den riktig stell. Det kan være litt vanskelig å lykkes med begge to, men det gjør det bare morsommere og mer utfordrende, og følger du disse tipsene lykkes du mest sannsynelig. Det egner seg best å dyrke i drivhus men du kan også lykkes med utendørs dyrking hvis været er stabilt og godt. Og husk sår du 12 frø kan de bli 12 buskas som kanskje er litt mye å ha hjemme men en veldig fin gave å få og gi.

 

1. Velg riktig sort
Velg styrke som du tåler og sort etter hvor mye tid du har. Det er ikke vits å dyrke noe som du ikke klarer å spise eller noe som du ikke rekker å bære frukt av første året. Det finnes et hav av ulike sorter. Plukkselv.no har et lite men godt utvalg. Tidlig sort mild paprika som du vil lykkes med og som kommer tidlig frem. Tidlig sort chili i ulike farger, en middels sterk gul chili som smaker som sitron og en enda sterkere vakker lilla chili som er mer enn sterk nok men ikke dreper deg heller. 

    

2. Såing/spiring -start tidlig

Start helst i Februar og ihvertfall 8-10 uker før utplanting. Legg frøet knapt 1 cm dypt i såjord (såjord er best men du kan bruke plantejord), klapp jorden i overflaten, vann og gjerne dryss over litt vermiculite for å slippe muggdannelse ved for mye fuktighet etter vanning. Plant 2 frø i hver plukk eller den lille såpotten du bruker, så lar du den sterkeste overleve og luker bort den andre senere hvis begge spirer. Dekk gjerne med plast eller sett i såoks/kultivator med lokk. Beste spiretemperatur er 22-26 °C og de trenger ikke lys i starten så sett de gjerne på badegulvet til du ser de begynner å komme en grønn liten spire. Det kan ta 1 uke og ikke bli forbauset før det tar 3 uker før du ser den første lille grønne spire.

3. Gi gode forhold og LYS
Så fort frøet gir en grønn spira MÅ de settes i lyst, plast må tas av og de skal stå luftig. Idelle temperatur er da ca. 20°C. Å sette de i en lun vinduskarm i februar gir ikke nok lys så man bør bruke vekstlys og aller enklest er det i en selvvannende kjøkkendyrker med vekstlys. Fortvil ikke om temperatur ikke er perfekt, for vokser den for raskt blir den for høy og "pinglete" og vil ikke klare seg tilpasningen utendørs og gir lavere avling. Etter 2 uker kan du også gi planten litt næring.

4. Plant om - gi vann undenfra
Når du ser røttene går ut mot pottens kanter og planten har vokst, plantes de om i større potter og gis mer jord, da kan du gjerne bruke plantejord. Husk også underveis å gi planten rikelig men vannet bør komme undenfra. Det er fordi det er lett å overvanne og det skal være passe fuktig. Det er enklest å styre med en slik type vanning. Så enten kjøp en slik anordning (plukkselv har både matter og brett for alle str.) eller lag den selv.

5. Tilvenn for utsettelse utendørs
Det er juni og forhåpentligvis jevnt varmt ute. Helst jevnt 15 grader hvis du ikke bruker drivhussystem. Nå har planten forhåpentligvis vokst seg større og du kan gjerne planten den om enda en gang litt dypere, i en større potte med mer jord. Bruk gjerne langtidsvirkende næringstabeletter i jorden så slipper du å huske på næringen hele tiden.  Men ikke sett den rett ut. La planten bli vant med å stå ute og ta den inn og ut en ukes tid i intervaller. Finn et lunt og varmt sted med mye sol eller lag skydd for vind og vær rundt planten hvis du ikke har drivhussystemer. Settes de ut på friland må du ha en avstand på 30-50 cm på plantene.

6.Pass på hetedager og uttørking
Du har selv sett på gradestokken på varme dager at den kryper langt over 30grader i solen. Ved temperaturer over 30 grader kan befruktningen bli dårlig og planten kan tape mange blomster. Det gir dårlig avling. Se luft og skygge enten det er i drivhus eller utendørs er viktig på slike dager. Og husk at den ikke må få tørke ut, bruk gjerne dryp vanningssystemer hvis du ikke er flink å vanne jevnlig. Med selvvaningspotter er det enda enklere å lykkes.

   

7. 3-4 grener og plant ved andre arter den liker
La planten få utvikle 3-4 grener og plant gjerne sammens med basilikum og andre planter fra løkfamilien. De trives sammen. I veksthus kan planten faktisk bli 2-3 meter høy om du er flink med såingen. Beskjær til det er 2-3 grener og fest dem opp langs hengende tråder. 

8. Høst inn kontinuerlig 
Høst inn kontinuerlig når de er modne. De er mødne når de er helt gjennomfarget røde. (event. gule, brune, lilla osv. etter type du dyrker). Planten setter nye frukter sålenge du høster inn. Nyt chilien i maten og husk at de kan tørkes for konservering bare ved å la dem ligge på kjøkkenbenken. Smaken bevares og holdbarheten blir endelig lang.

9. Tilvenn planten innendørs livet igjen
Plantene er veldig kjenslig mot frost så allerede i sen august og tidlig september kan du begynne å forberede plantene et innendørsliv hvis du ønsker å beholde dem inne gjennom vinteren. Som ved utsettelse utendørs tilvenner du planten ved å ta den inn litt for så å sette den ut igjen i intervaller en ukes tid.

10. Tørk en chili og du har frø til neste år.
Tørk en chili helt til at den er så tørr at du hører frøene rister inni frukten når du rister på den. Ha frøene i en papirpose og spar på de til neste år. Bytt frø med venner for flere arter til neste år.