9 planter du burde prøve

Bak enhver eksklusiv ingrediens, enten i mat eller helsekost, skjuler det seg som oftest bare en plante. Hvorfor ikke dyrke den selv? Her kommer 9 unike planter og bær du kan ha i hagen i sommer, eller på kjøkkenbenken, og benytte i maten. Vi lover deg at du vil finne en ny favoritt som vil begeistre, og skulle du ønsker å prøve, kan de skaffes her.

 

1. TANNPINEURT - garantert den kuleste planten i hagen din

Bedre kjent som Electric Daisy, paracrest, buzz buttom, eller champagneblad. Legg blomsten på tungen og du skjønner hvorfor dette blir en attraksjon blandt alle dine besøkende å smake på. Det er som å legge en brustablett på tungen, og kombinerer du den med drikke skjer det enda mer interressante ting i munnen din. Noen sier blomsten tilsvarer et 9 volts batteri.

Vi har prøvd og det er noe av det morsomste vi har opplevd, de kiler og bruser, vi måtte bare le, og det vil helt sikker du og dine gjester også gjøre. Denne planten heter på norsk tannpineurt, trolig fordi den inneholder spilanthol, som har bedøvende og smertestillende virkning. Den kommer opprinnelig fra Brasil hvor de bruker bladene, enten finsnittet i salaten som gir en unik smak, eller som en grønnsak i stuinger og gryter osv. Ha den i hagen i sommer og husk å sank frø på slutten av sesongen, da du må så den igjen neste år. Fås kjøpt på plukkselv.no her av og til, og er ellers vanskelig å få fatt på.

 

2.HONNINGBÆR - "Number One" bær i USA, sank bær i Mai!


Tenk å kunne gå ut i hagen og sanke bær allerede i mai! Det kan du gjøre hvis du har honningbær i hagen, den kalles derfor også maibær. I USA er denne bæren den mest verdsatte av dem alle. Den kan minne om blåbær, bare noe syrligere.

Den er enkel å dyrke selv langt nord (H8), trives i de fleste jordtyper og kan bli opp til en 2 meter høy busk. Ha gjerne fler sammen slik at du er sikker på å få god bestøving av blomst og mye frukt. Kjøp din honningbusk her og la den etablere seg i hagen din i sommer. Gled deg til mai!

 

3.ØSTERSURT - topp 3 av ville smaker i norsk natur! Nå kan du ha den i hagen  

Spør du oss troner østersurt øverst på smakspallen sammen med strandkarse og strandstjerne av norske viltvoksende planter. Blomstene er kanskje noen av de vakreste i norsk natur også sprø du oss. (Det kan jo være noe med at vi ofte finner de på stranden, i kontrast med hvit strandsand en herlig feriedag at vi syns de er ekstra pene.)

Hele planten kan spise, og de saftige, kjøttfylte bladene smaker salt sjø og østers. Ja faktisk mer østers enn østersen selv. Den trives langs kysten på strender og melleom steiner, og du finner mest av den nord i landet. Nå kan du ha den i hagen også, der det kanskje blir for vanskelig for enkelte andre vekster å klare seg, bare bestill den hjem her. Denne overlever steder selv vi mennesker ikke ville overlevd. Og neste gang du får besøk må du prøve å servere et blad i et tomt østersskall, vi lover deg at de får en smaksopplevelse for livet! 

 

4. DRUE VITIS RIPARIA - druer i nord?, ja da må det være vitis riparia

 Den klatrer og klatrer, og kan klatre hele 15 meter. Den gir store klaser med druer, er hardfør og klarer seg helt til H8 vinterstid. Selvsagt bør du plante den i ly og så lunt og i full sol som mulig, men skal du prøve druer og er usikker på om den klarer seg, da bør du velge vitis riparia. Den befrukter seg selv og er selvbestøvende/-fertil, så du trenger bare en plante. Så om ikke det var nok, er den også motstandsdyktig mot sykdommer som ofte rammer klassiske drueranker. Den kan være vanskelig å få fatt på så vi har gjort det enkelt for deg, du trenger bare trykke her. Mens du venter kan du jo tenke på hvor du vil den skal klatre.

 

 5.KAFFIR LIME/LIMEBLADER - verdens mest velsmakende og velduftene blader, et must i all asiatisk matlaging

Hvorfor i all verden har ikke alle denne på kjøkkenbenken? Det er for oss ufroståelig. Mer velsmakende blader og ikke minst duft finner du ikke. Har du smakt mat fra thailand, ja da har du kjent smaken. En curry uten er en fattig curry, de kan brukes i desserter, snittes og has i wok + mye mye mer. Bare lær deg å bruke den og skaff deg en, det kan du endelig nå her.

Selve planten er et tropisk sitrustre, som ikke blir et stort tre i en potte, men gir du den mer plass vil den vokse i årenens løp og gi deg mye glede. Kanskje kan den bli ditt bonsai tre prosjekt for denne kan formes og bli like vakker. Ta den ut på lufting om sommeren etter litt herding og ellers ha den innendørs i den kalde årstiden. Og er du ekstra heldig kanskje du får frukt også, kaffir lime frukten har nok det sitrusskallet som gir mest aroma av dem alle i din matlaging!

 

 6.CHISANDRA BÆR - bærene med 5 smaker!

 Chisandra bær har en stund vært en trend på helsekost forretninger og blitt solgt for en liten formue i tørket tilstand. Så hvorfor ikke dyrke de selv? Det er nå mulig hvis du bor innenfor H4, og du kan få busken sendt hjem herifra. Skulle du ikke bry deg om bærene er dette en fantastisk klatreplante med røde skudd og glinsende blader. den blomstrer i kremgul/rosa sent på våren, og bærene modnes i september/oktober. 

Bærene kalles også "5 smak bær" da den smaker søtt, surt, salt, bittert og skarp, (syren dominerer). Planten er selvbestøvende/selvfertil. Bærene har mange helbredende egenskaper, les event. mer om hvilke her. Brukt i kinesisk medisin og selges også i helsekost her til lands.

 

 7. LAURBÆRBLAD - tørkede og ferske laurbærblad kan ikke sammenlignes!

Laurbærblad kjenner de fleste da de bruker det på kjøkkenet, enten i fiskevannet, til å smakssette melken til hvitsausen for lasagnen, i kjøtt- og fiskegryter +m.m. Men de færreste har smakt ferske laurbærblad og hatt planten selv. De gir mye mer smak og planten er et utrolig vakkert skue med sine vakre blader. Ha den inne ved kjøkkenbenken i starten, la den kanskje få være litt ute om sommeren og ta den inn i en større krukke gjennom vinteren, hvis du ønsker den skal vokse seg større. Den kan formes som du måtte ønske, så kanskje er dette ditt velsmakende bonsai prosjekt? 

Olivnetrær har vært en hit her til lands lenge, vi skjønner ikke hvorfor man heller ikke velger en laurbærbusk. Det kommer ikke mye oliven i Norge men laurbærblader får vi ihvertfall brukt og den er enda vakrere spør du oss. Start med ditt ved å kjøpe panten her, og vi lover du ikke vil angre.

 

8. MYSKE - hagens mest velduftende.

Myske er en vakker teppedannende, flerårig urt som blir 20-40 cm høy. Viltvoksende art i Norge helt opp til Lofoten som blir mer og mer populær i hage grunnet dens flotte bladverk, bruksmuligheter og ikke minst den fatastiske duften. Den er stappfull av stoffet kurmarin som man finner i bl.a. kanel, og dufter derfor som kanel. Ved tørking kommer aromaen bedre frem hvis man skal bruke den i mat. Bare trekk de tørkede bladene i det du vill smaken skal komme over, f.eks. i melk til en panna cotta. Mange bruker også denne til produskjon av dram. Noen synes også at den dufter som nyslått høy.

Uansett bruk eller ikke bruk, i hagen er den en vakkert skue som sprer seg lett og kan lage din velduftende teppedannende eng. Nesten umulig å få fatt i eller finne selv, men vi har klart å skaffe noen få stykker som du kan få her.

 

9. MINIKIWI - små grønne søte drops!

Klatreplante som gir masse små søte kiwi og skall uten ekle hår!!. Dyrk i drivhus eller langs lun husvegg om sommeren eller hva med å la den klatre inne. Den kan klare å klatre 5-10 meter, og har du stor nok potte da og planten får nok næring, kan det gi en hel del mini kiwi. Denne krever et lunt sted med mye sol, og spiser næring som en hest, så bare fyll på med din mest næringsrike jord. Bokashi vil den elske, og en selvvanningspotte vil sørge for nok vann! 

Din mini kiwi plante får du her. Dette er en raskt voksende klatrer med vridende skudd. Sesongblader, store, ovale med kantede kanter, blir gule i høst. Kremhvite blomster, sorte pollenknapper, blomstring i andre halvdel av mai og tidlig i juni. Frukter dannes uten støv (selvpollinerende) og er oval, fra 2,5 til 3,5 cm i lengde og fra 1,5 til 2,5 cm bred, vanligvis er de steinfrie. Fruktene modner i slutten av september og i oktober er de grønneog aromatiske.