Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Agurk - dyrkeguide

Hva slags agurk skal du så?
Det finnes mange typer agurker, med mange forskjellige egenskaper. Du kan rendyrke salatagurker, eller kanskje du vil ha agurker til sylting. Noen vil bare ha agurker som de kan nappe av planten og småspise på ute på verandaen gjennom sommeren. Noen agurker kan brukes til "alt". Tenk litt over hva slags agurk du er på jakt etter. De fleste agurker har ganske lik dyrkemåte, men fordi det er såpass kalde somre i Norge, så vil du nok få mest ut av mindre agurker. Store agurker trenger mer varme, derfor kan det være enklere å lykkes med de agurkene som får mindre frukter.

Se hele utvalget vårt av agurker.

Når skal du så?
Agurker kan sås 4-6 uker før utplanting. Du kan regne ut dette selv ved å finne ut når siste frostnatt pleier å finne sted. Rundt Oslo er det ofte frost til midten av mai. Hvis du tar utgangspunkt i utplanting ca 1. juni, så kan du så frøene i april.

Hvis du bor en plass der det blir frostfritt tidlig og mulig forgod varme, så kan du direkteså frøene ute når jorden holder en temperatur over 10 grader.

Hva sår du i?
Du kan så i bakker, små potter eller pluggbrett. Frøene skal plantes ca 1-2 cm dypt, og du kan gjerne plante med 3-4 frø i hver potte/plugg. Agurker vil gjerne ha mye varme for å spire, gjerne 22-26 grader.

Agurker skal gjerne vannes nedenfra. Hvis du bruker Jiffy-plugger, blir disse fortere tørre enn vanlig såjord. Fordelen er at de er lette å plante om. Du setter hele pluggen rett i jord på nytt plantested/potte. Nettingen utenpå er laget av maisstivelse og vil forsvinne av seg selv.

Hvordan så?
Bruk såjord, det er næringsfattig og veldrenert jord. Du kan også tilsette litt sand for ekstra drenering. Du kan bruke jord fra sommerens potter og sikte denne med jordsikt, slik kan du gjenbruke "gammel" jord. Vær obs på at om du bruker økologisk plantejord eller jord med organisk gjødsel (f.eks.hønesmøkk), så er den alt for kraftig å så i og for næringsrik. Frø inneholder allerede nok næring for å spire.

Vann jorden før du sår
Trykk jorden lett sammen, vann jorden og la vannet trekke godt ned før såing. Jorden skal holdes fuktig gjennom spiringen, men ikke klissvåt. Pass også på at plantene vannes nedenfra da spirene kan råtne om de blir stående i vann med stilken.

Topp med frødekke
Dette er ikke et must, men kan være et fint hjelpemiddel for å forhindre muggdannelse under spiring, og samtidig holde på fuktighet i jorden. Vermiculite frødekking drysses i et tynt lag på toppen.

Merk pottene
Husk å merke hvilke sorter du har plantet, det er veldig lett glemme. Et tips er å merke med nummer og ha en liste med oversikt over navn. På denne måten kan du bruke merkepinnene flere ganger til forskjellige sorter.

Dekk til
Jorden må ikke tørke ut under spiring. Dekk til med plast og prikk noen hull med nål, eller sett på lokk på kultivatoren.

Sett varmt
Husk at agurkfrø vil ha det godt og varmt for å spire. Gi agurkene en liten vekstboost ved å sette de på baderomsgulvet den første uken. Vinduskarmen er ofte for kald i mars under norske forhold. Husk at hvis du har 24 grader i stua og setter pottene i vinduskarmen, så vil det sannsynligvis være kaldere der. Så fort det kommer spirer, etter rundt 5-7 dager, så kan du sette de lysere og svalere. Du kan også se i vår såkalender for de ulike spiretemperaturene.

Fjern plast/lokk i tide
Sjekk frøene et par ganger daglig. Det er viktig, fordi du må fjerne plast/lokk på riktig tidspunkt. Dette skal være på så lenge spiren som kommer opp har "rund nakke", men så snart bladene begynner å røre på seg, og "nakken" fortsatt er bøyd, skal plasten/lokket av. Om du er en halv dag for sent ute, så kan plante ta varig skade av dette og bli vaklete. Men fortvil ikke, mange har opplevd en litt tøff fødsel, men blir flotte likevel!

Lys, varme og rette forhold
I Norge er det fortsatt såpass lite dagslys i mars, at det i sørvendt vinduskarm blir for lite lys i forhold til vanlig stuetemperatur. Når planten får nok varme og vann, men for lite lys, så tror den at den står under andre planter og vil strekke seg mot lyset. Hvis de står på kun 14 grader vil de derimot reagere på kulden og holder seg nede i jorden. Du kan også hjelpe planten med kunstig lys fra vekstlys, eller til nød hvitt ledlys eller lysstoffrør (ikke gammeldags glødepære).

En kjøkkendyrker sørger for optimale lysforhold, som er viktig for en robust plante.

Gi plass for videre vekst
Husk å plante om til større potter etter hvert som planten blir større. Agurker kan også få litt støtte eller danderes slik at de ikke vokser ut og bort fra lyset og f.eks. nedover mot gulvet.

Når du har plantet om, så er det viktig at planten ikke får for mye varme og for lite lys. Da blir planten fort tynn og hengslete, og lite solid for agurkene som kommer senere.

Utplanting
Agurk plantes ut når faren for nattefrost er over, det skjer gjerne i slutten av mai-begynnelsen av juni, litt avhengig av hvor i landet du bor. De er godt egnet for planting i drivhus, eller på en lun plass i hagen.

Agurk trenger god plass og bør ha en planteavstand på ca 100-150 cm, eller ca 2 planter pr kvadrat. Dette kan variere, så les deg opp på sorten du har valgt. Agurker kan gjerne bindes opp og vokse i høyden, men da kan det være lurt å planlegge for at agurker kan støttes med ekstra oppbinding slik at planten ikke knekker. Agurker elsker sol og varme, og med nok vann så vil den vokse godt.

Husk at agurkplanter kan bli flere meter lange/høye. Dette varierer ut fra typen.Oppbinding gjør at de ikke tar så mye plass i bredden. De liker også å ha det litt luftig, så det er ikke sikkert det er denne du skal stue innerst i drivhuset med luftuktighet og lite lufting.

Næring
Når frøene har spirt og planten har kommet på sitt faste voksested, så trenger den næringsrik jord. Du kan enten blande inn kompost eller naturgjødsel, som f.eks. hønsemøkk, i de øverste 20 cm av jordlaget. Agurker liker lett og luftig jord, ikke våt og kompakt. Du kan blande inn sand eller lecakuler for å få luftigere jord. Gi gjerne plantene gjødsel 2-3 uker etter utplanting, og rundt annenhver uke etter dette. Pass på å ikke gjødsle for mye for tidlig, da røttene blir "brent" når næringen er for sterk.

Vanning
Agurkplanter trenger mye vann, og de vil gjerne ha vann daglig. Pass på at jorden ikke tørker helt ut. Hvis agurkene får for lite vann, så kan de bli bitre i smaken. Hvis du syns det er vanskelig å holde jorden jevnt fuktig, kan du bruke selvvanningspotter eller dryppvanning.

Pollinering og setting av frukter
Det hender at det blir lite frukter i starten med agurker. Dette kan skyldes at planten i starten bare får hannblomster og ikke blir pollinert. Etter hvert vil det også komme hunnblomster og planten blir pollinert og får frukter. Du kan også hjelpe med pollinering ved å plante bievennlige blomster eller også hjelpe til å pollinere ved å bruke en q-tip som du børster på midten av blomstene. Du ser forskjell på hann- og hunnblomster ved at hannblomster har en tynnl glatt stilk opp til blomsten, mens hunnblomsten har litt tykkere stilt som ligner en liten agurk.

Innhøsting
Agurker høstes når de oppnår ønsket størrelse. Agurker kan gjerne henge litt på planten, men vil ofte få hardere skall og bitrere og/eller mindre smak om de blir hengende en stund. De minste agurkene smaker mest, de blir gjerne litt mer vasne og få tykkere skall om de blir hengende. Jo mer du høster, jo flere agurker får du. Bruk saks eller kniv for å kutte de av planten, da slipper du å skade planten om du river.

Oppbevaring
Agurk skal helst ikke lagres i kjøleskap, da dette er litt for kaldt for agurken. Den beste temperaturen er 10-14 grader.