Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Kjennetegn på sopp - samleside


Lær deg forskjellen på de ulike soppene.

TRE gode grunner til å plukke sopp

1. Sopp er godt!

2. Sopp kan tilberedes stekt, forvellet og tørket.

3. Du får en flott skogtur på kjøpet!


NB!
 For å plukke sopp må man sette seg inn i kjennetegn, les derfor alltid en oppdatert soppbok før du plukker soppen, eller oppsøk soppkontrollen etter sanking for å være helt trygg.

Rødskrubb


Kjennetegn: 

  • Hvit stilk med svarte "skrubber". Noen sorter har også hvite skrubber.
  • Når du deler en rødskrubb vil kjøttet etter kort tid svartne/bli blåaktig. Da vet du at du har funnet rødskrubb.
  • Hatten har rør under, og er svampete. 
  • Hatten er rødbrun oppå.
  • Hele soppen kan spises.
  • Bør stekes i 20 minutter for å unngå å bli dårlig i magen.
  • Soppen kan tørkes, men må da ha samme varmebehandling før den spises igjen.

Skill falsk og ekte kantarell


Slik skiller du ekte og falsk kantarell:

  • Ekte kantarell har ribber, mens falsk kantarell har skiver under. Dette kan best forklares som at skiver ligner på knivblader eller sidene i en bok, da skivene ligger pent ved siden av hverandre. Ribber ser mer ut som arkene er blitt brettet, og ligger brettet ved siden av hverandre.
  • Ved tverrsnitt vil den ekte kantarellen ha hvitt kjøtt, mens den falske vil ha et mer farget kjøtt.
  • Fargen er også forskjellig på hele soppen. Den falske er litt mørkere/brunere enn ekte kantarell.
  • Falsk kantarell er ikke giftig, men smakløs.

Traktkantarell


Traktkantarell - kjennetegn:

  • Vokser ofte i mose. 
  • Har ribber under, ser ut som folder/rynker.
  • Variert utseende; brun, gråbrun, gulskjær.
  • Ofte hul inni; gjennomgående hull i toppen.
  • Tynt kjøtt, lukter skog/god sopp. Sjelden markspist.
  • Kan forveksles med: gul trompetsopp (spiselig), men denne har mer "utviskede" ribber der traktkantarell har markerte ribber. Gulmosehatt (spiselig); har gule skiver. Kan også forveksles som ung med Slimmorkel, men den har verken ribber eller skiver, og hele soppen er mer geleaktig.

Spiselige fluesopper


Spiselig fluesopp: 


Rødnende fluesopp:

  • Hvit sopp med "rødning" nederst på stilken. Den blir også rød i kjøttet ved tverrsnitt.
  • På ringen øverst på stilken har den striper.
  • Den har avsatte skjellkranser (rufsete kant) nederst på stilken. Vær sikker før du plukker denne.


Kamfluesopp
(for viderekomne):

  • Viktig å få med hele basis, den vokser opp av en slire, veldig viktig at den ikke har ring.
  • Den har kamstriper langs kanten av hatten.
  • Kan være til forveksling lik andre arter, men har en annen farge.


Sleipsopp - underskattet matsopp:

  • Sleip hatt, litt gråbeigebrun i fargen.
  • Nedløpende skiver, starter som hvite og går over til grått/svart, og det er gjerne en svart ring rundt stilken der skivene ender.
  • Stilken er helt lys, kan ha svarte felter, og er gul nederst. Dette er et sikkert kjennetegn.
  • God som matsopp, men slimet bør fjernes ved å dele soppen på midten fra stilken og opp, og la toppen av hatten skrelles av.
  • Soppen har svart sporepulver som kan smitte/farge til annen sopp i kurven, så denne kan være lur å legge i egen kurv.
  • Soppen har syrlig og frisk smak, og er meget god som matsopp.


Rødbrun pepperriske:

  • Rødbrun farge, kjennetegnes med en topp/papill på midten av hatten.
  • Risker har litt sprøtt og osteaktig kjøtt, som også har melkesaft.
  • Soppen har skarp smak, som bør forvelles/kokes ut i ca 10 min før videre bruk. Kokevannet kastes.
  • Soppen kan konserveres på glass lagt lagvis med salt, for deretter å vannes ut før du bruker den igjen, til f.eks. steking eller salater.


Sandsopp:

  • Kjennetegnes ved brungule rør under hatten, blir ofte blå på stilken.
  • Mange foretrekker denne soppen tørket, da den kan ha litt gummiaktig smak og lukt som rå/stekt. Denne forsvinner ved tørking og gir en god soppsmak.

Takk til Anne Elisabeth Scheen for sopptur og identifisering.

Produkter for å komme i gang med soppsanking

Sale Off
Plukk selv boken + sankepose
568,00 kr299,00 kr
Sale Off
Plukkselv stikkspade for løk
349,00 kr
Sale Off
Soppboka av Gro Gulden -oppdater versjon
299,00 kr249,00 kr

Les mer om sanking

Kjennetegn på sopp
Kjennetegn på sopp - samleside Lær deg forskjellen på de ulike soppene. Denne artikkelen inneholder: Rødskrubb Skill falsk og ekte...
Norges sopp og nyttevekstforbund - Intervju med DL Pål Karlsen
Det regner og regner, hva gjør det med årets soppsesong?Pål Karlsen, DL i Norges sopp og nyttevekstforbund, har svaret og...
Plukkselvs røykeguide
GI CHILI MERVERDI! Chipotle chili, røkte jalapenos er en delikatesse fra det mexicanske kjøkken. Gir fantastiske smaker i maten din,...