Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Amaryllis til jul - slik gjør du


Amaryllisløk er forbehandlet for å blomstre innendørs på vinteren. Slik dyrker du den frem.

FEM Gode grunner til å dyrke fram egen amaryllis

1. Du kan selv styre veksten ved hjelp av lys og varme.

2. Plant løkene over flere uker, og ha blomstring hele vinteren.

3. Lag dine egne dekorasjoner og samplantinger.

4. Større løk = større og flere blomster.

5. Ta vare på løkene etter blomstring og få blomstring på nytt neste år.

Slik gjør du

Setter du amaryllisløk selv inne i oktober/november får du varianter ingen andre har, ofte større løk som gir flere blomster og kan følge den spennende utviklingen dag for dag. I tillegg kan du lage dekorasjoner i krukker, vaser, glass og kurver som du ønsker. Utviklingen blir som årets vakreste og mest spennende julekalender og blomstringen et festfyrverkeri.


Amaryllisløkene er forbehandlet for at de skal være klare til å blomstre vinter innendørs. Velg mellom ulike typer amaryllis i ulike farger og størrelser.


Alle løkene er forberedt for å blomstre vinter innendørs og trenger bare riktig mengde vann, lys og temperatur for å vokse. All næring og kraft har de allerede i løken så dette kan alle få til, og når de skal blomstre kan du justere med varmen og når du starter vanning.


Plant med god drenering - med eller uten jord.
Det er røttene som trenger vann og ikke selve løken som kan råtne hvis den blir for våt. Så velg en potte med hull og bruk leca i bunn, og plantejord over.

Plant løken 2/3 ned i jorden, eller la kun røttene stå i litt vann med stener eller lignende nederst i potten eller vasen hvis du ikke bruker jord.


Forbehandling. 

Sett gjerne løkens røtter i lunket vann 1 døgn før planting, da vekkes den til live raskere. Selve løken skal ikke stå i vann, kun røttene!


Valg av potte. 

Bruk en tung potte og bredden på potten bør gi 2-4 cm til kant av potten på hver side av løken. Når planten får blomst, blir den topptung og kan velte.

Ved planting. 

Vann jorden skikkelig godt og sett potten i et mørkt og svalt rom noen dager, da utvikles røttene bedre før knoppene kommer. Etter en tid vil blomstens stilk komme frem fra løken og du kan ta den ut i lysere og varmere steder, 20 ⁰C er fint.


Vanning. 

Vann første gang etter setting når blomsterstilken begynner å sprette litt opp, men vær sparsom. Vann kun når du kjenner at jorden tørket litt. Et eggeglass med vann i uken bør rekke. Når blomsterknoppene begynner å vokse kan du gi litt mer vann. Ikke gi gjødsel!


Styr voksehastigheten.
Gjør dette ved å regulere hvor mye lys og varme den får, for å få blomstring når du ønsker. Mye lys og varme gir rask vekst og motsatt. Går det for raskt blir jo stilken spinkel og kan knekke så ikke overdriv varmen. Strekker den seg en vei mot lys kan du snu litt på den for å få den loddrett. Skulle den ikke spire står den for kjølig.


Gi støtte til planten.
Spesielt noen arter blir veldig høye og kan lett velte. Bruk blomster- eller metallpinner som støtte. 


Tips!
Brukes blomsten som snittblomst kan du stikke en blomsterpinne inni den hule stilken for å forsterke den. Snittblomst av amaryllis kan også henges opp ned og vannes i den hule stilken.


Ingen næring. 

All næringen er i løken. Så det er ikke nøye hvilken jord du bruker, hvis det benyttes.


Lys.
Planten strekker seg alltid etter lys. Snu den av og til slik at den vokser rett opp.

Vær kreativ. 

Bruk glass, flasker, vaser, kurver og hva det måtte være for plantingen. Bind opp mose og plant løken rett i, bruk stener, kongler eller nøtter i vaser og legg løkene over med røttene nede i vann. Det å være kreativ er det som gjør det så gøy og plant løker både med og uten jord til din unike juledekorasjon.

Tips og råd


  • Setter du blomstene kjølig om natten vil du ha lengre blomstring. Når blomsten er kommet vil den alltid holde lengre hvis den står i en vinduskarm kontra over peisen.
  • Plant flere løk med 2 ukers mellomrom og få enda lengre blomstring gjennom årets mørkeste måneder.
  • Sett løkene med røttene ned i litt vann, benytt sten eller lignende nederst i en vase eller bruk annet materiale som suger opp vann, uten at selve løken er i kontakt med vannet. Mose, grus og annet kan også brukes. Du kan også binde opp mose i en ball og henge opp amaryllisene i vinduet.


Det finnes flere metoder, men her er den vi har lykkes best med.

Etter blomstring kommer blader. Knip av blomsten når den har visnet, så bruker ikke løken energi på å danne frø. Etter blomstring kommer de lange bladene frem. Løkene trenger å stå med disse bladene og bruker de for å samle næring til løken igjen, for å kunne klare en ny vekst/blomstring. 


Det beste er derfor å holde den i livet i en potte og la bladene komme, vanne sparsommelig og gi litt næring. Litt lavere temperatur er ideelt da veksten går langsommere og holder til de kan plantes ut på sommeren. Den kan plantes ut i hagen eller i potter på et skyggefullt sted om sommeren. Husk å drenere. 


Etter sommeren slutter man med vanning, lar blader visne og lar jord og løk tørke inn. Så kan løkene oppbevares mørk og kjølig minimum 6 uker ved 10-14 grader til du ønsker å plante de igjen. De er avhengige av en kjøleperioden/hvile for å blomstre igjen.  Noen sorter kan også overleve vinteren i hagen i de sørligste delene av landet.

 Lykke til !

Se vårt utvalg av amaryllis

Sale Off
Vekstmedium m/næring PM4, 5 ltr.
149,00 kr