Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Dahlia - dyrketips og oversikt


Dahlia, også kjent som Georginer, er en plante som har vært dyrket i mange år i Norge, og som har fått et oppsving de seneste årene. De gir mengder av vakre blomster, og er relativt enkle å få til.

Seks gode grunner til Å DYRKE DAHLIA

1. Dahlia kommer i et utall varianter, både i farge, form og størrelse.

2. Dahlia er relativt enkle å få til.

3. Dahlia blomstrer hele sommeren og fram til frost.

4. Dahlia kan formeres ved deling av knoll, stikling eller frø.

5. Dahlia kan fordrives innendørs for tidligere blomstring, men dette er valgfritt.

6. Dahlia er flott som snittblomst.

daHLIA - PLANTE MED MANGFOLD OG MULIGHETER

Dahlia er en flerårig plante og kommer opprinnelig fra Mexico. Den tåler ikke våre vintre, men de kan fint graves opp om høsten og plantes ut når frosten har gått på våren. Dahliaknoller kan du ha i årevis, og de vil også formere seg.


Dahlia finnes i mange former og fasonger, og i et hav av forskjellige farger. De varierer fra hvitt til mørkerødt, og alle farger i mellom, fra gult, oransje, rosa, lilla og rødt. Dahlia finnes ikke i blått, og blålilla er det nærmeste du kommer. Dahlia kan være ensfarget, flerfarget, fylte, enkle, små eller store. 


Plantene varierer i størrelse og kan bli ganske høye, vanligvis mellom 60 og 120 cm. Det finnes både lavere og høyere varianter enn dette også.


Dahlia blomstrer fra rundt midtsommer og fram til frosten kommer. Om man fordriver dahlia kan man få tidligere blomstring.


Det er mange meninger om stell og dyrking av dahlia, og mange har ulike erfaringer. Det er vanskelig å komme med én riktig metode, men her har vi samlet våre tips.

Dahlia dinnerplate Sir Alf Ramsey

Forpakning og innhold

Dahlia som leveres fra oss, kommer i en plastpose med sagspon. Utenpå finner du en etikett, der all nødvendig informasjon om planten er forklart med symboler. Her får du opplyst artikkelnummer, sortsnavn og blomstens farge. I tillegg er det opplyst om blomstringstid, plantehøyde, planteavstand og plantedybde. Posene er ikke merket med bilde, men du finner enkelt bilder og mer informasjon ved å søke på artikkelnummer eller plantenavn i nettbutikken.


Dahlia leveres med én knoll/plante pr pose, og knollene kan variere i størrelse. En Dahliaknoll har en eller flere avlange, litt søtpotetlignende knoller. Noen knoller er ganske kulerunde, mens andre er mer avlange. Våre knoller kommer fra Nederland og har gjerne mange rotknoller på samme plante. Disse er ikke renset og delt opp til en og en, som gjerne er vanlig i f eks USA. Du kan derfor oppleve at noen av knollene kan ha ødelagt hals eller løse knoller i pakken. Så lenge du har minst én knoll med hals og stilk/stamme, så vil du mest sannsynlig få spiring på denne. Knollene kan være litt tørre og skrukkete når du får de, men de kommer seg fort med litt vanning. 


Ikke alle Dahlia har fått øyne/groer før du skal plante de, men de kan likevel spire helt fint. Dahliaknoller har som regel rester av en gammel stengel der knollene samles. Denne skal opp når du planter, og du kan la tuppen stikke opp av jorda, om den er lang nok. Knollen trenger kun et par centimeter jord over seg. Hvis du ikke ser hva som er opp og ned, så vil knollen uansett spire og planten kommer riktig vei opp.

Ulike TYPER

Dahlia kommer i mange fasonger og størrelser. De minste blomstene er bare noen få centimeter i diameter, mens de største er opp mot 30 cm i diameter og er på størrelse med tallerkener, derav navnet Dinnerplate. Her er noen av de ulike typene som finnes.

Dinnerplate

Svære blomster på opptil 25 cm i diameter, med dog færre blomster enn andre Dahlia.

Dahlia dinnerplate Cafe au lait creme

Decorative

Svære blomster med flate til litt krøllete kronblad i endene, gir masse blomster. De mest populære.

Dahlia deco Magic Sunrise

Karma

Blomster fra de forskjellige typene som er dyrket fram som spesielt varige og godt egnede snittblomster.


Dahlia Decorative Karma Fiesta

Cactus

Blomster med "sammenrullede" kronblader med spisse ender, gir masse blomster. Semi-cactus har litt mer åpne kronblader. Cactus kan også ha krøllete/vridde kronblader.

Dahlia Cactus Karma Sangria

Fimbriata

Har splittede/frynsete tupper på kronbladene. De varierer fra tupper med en enkel splitt, til helt frynsete kronblader, som under.

Dahlia Fimbriata

Pompon/ball

Fylte blomster som former runde glober, gir masse blomster. Ball er mer åpen enn pompon, og ligner en mellomting av pompon og decorative.

Dahlia Pompon Burlesca

Mignon

Kompakte lavere planter med masse bievennlige, nektarrike, single blomster.

Dahlia Mignon Catherine Deneuve

Enkeltblomstret

Ligner mignon og har enkle blomster, men selve planten er høyere.

Dahlia enkeltblomstret mignon HS Wink

Collarette

Masse små til mellomstore blomster med en krans av kortere kronblad innenfor kragen, som gir flotte fargekontrast.

Dahlia Collarette Impression Famoso

Anemone

Masse små til mellomstore blomster med en krans av kortere kronblad innenfor kragen, som gir flotte fargekontrast.

Dahlia Anemone Take Off

Oppbevaring etter mottak og før utplanting

Vi anbefaler å plante knollene så fort som mulig etter mottak, slik at det er enklere å få spiring på disse. Om det er vanskelig å plante med en gang, har du mulighet til å lagre den først, men dette kan også forringe spireevnen. Vær oppmerksom på at oppbevaring skjer på egen risiko med tanke på reklamasjon.


Du kan la de ligge i posen de kommer i, denne er perforert og inneholder sagspon. La de ligge i en eske uten lokk, slik at ikke fukt blir innestengt i posen og at de har god luftgjennomstrømning. 


Optimal lagringstemperatur er ca 9 grader, eller i intervallet 5-15 grader. Om du ikke har et kjølig sted å sette de, så tåler de også å ligge i romtemperatur, f eks i en bod, nederst i et skap eller lignende. De liker høy luftfuktighet, ca 80%, men med luftgjennomstrømning.


Ved lagring på lavere temperaturer kan det ta litt lenger tid før de våkner fra dvalen, og dermed få litt senere spiring.


Bildet viser knoll av Dahlia Twynings Smartie, en rundere knoll enn mange andre dahlia.

Planting/fordriving

Dahlia kan fordrives for å oppnå tidligere blomstring. Dette kan du begynne med i mars-april. Det er flere måter å gjøre dette på, men vi anbefaler at du bruker vekstlys så ikke plantene vil strekke seg, og bli lange og hengslete. Om du ønsker å direkteplante knollene, kan dette gjøres når det er blitt frostfritt i mai-juni, avhengig av hvor i landet du er.


Fordriving er ikke noe du gjøre, men noe du kan gjøre. Vi anbefaler at knoller du mottar fra oss plantes med en gang.

1. Velg sted ute eller start inne

Knollene settes direkte ut i potter eller bed i jorden, eller forkultiveres innendørs i potter hvis ikke nattefrosten er over og jorden er frostfri (min. 4-5 grader jordtemperatur). Forkultivering betyr at man planter knollen innendørs, det gir tidligere blomstring og i de mest hardføre strøk i nord bør man gjør det. Gjør det gjerne 2-5 uker før utplanting.


Ett fordrivingstips er å la knollene ligge i vann noen timer, deretter sette de i brødposer med fuktig, men ikke våt, jord. Sett posene på et brett/en kasse, og prikk noen hull i posen slik at knollene ikke blir liggende i vann og råtner. Sett de varmt fram til de spirer, og deretter litt kjøligere fram til de kan plantes ut. De trenger ikke mer vann før de har begynt å spire. 


Hvis du starter fordriving tidlig, er det lurt å bruke vekstlys i tillegg. Da vil plantene bli mer fyldige og ikke vokse i vei med lange, tynne stilker. Da kan du også om ønskelig toppe plantene for å sikre fyldigere planter. Topping gjøres ved å knipe av plantestengelen over 2.-3. bladpar. Dette vil også gjøre at planten får knopper noe senere. 


Vår erfaring er at fordriving med brødposer er en god og plassbesparende måte. Våre knoller kommer fra utlandet og kommer såpass tidlig til deg som kunde, at det som oftest er for kaldt å plante de rett ut.


Tips - alternativ fordriving med lysgroing
Noen fordriver dahlia med lysgroing heller enn planting, slik som med poteter. Legg knollene lyst og i romtemperatur, og dusj knollene med vann jevnlig. Etter noen dager/et par uker vil de få skudd, og de kan plantes direkte ut. Denne metoden kan startes et par uker før utplanting.

Dahlia dinnerplate Sir Alf Ramsey

Sliter du med å få spiring? 

Sett pottene på varmekabler en uke eller to, om du har det tilgjengelig. Det pleier å være nok til å gi de en god startboost. Husk at det er stor forskjell fra sort til sort hvor fort de spirer. Noen spirer i løpet av et par dager, andre kan bruke opptil to måneder før de spirer.

2. Jord

Dahlia liker jord med rikt mikroliv og mange næringsstoffer. Bruk gjerne plantejord iblandet kugjødselkompost eller hønsegjødsel. Du kan også bruke bokashivæske eller kompostjord for å berike jorden. Ikke bruk for mye gjødsel ved planting, men gjødsle heller jevnlig etter spiring.


3. Plant

Løs opp jord og lag et hull. Sett knollen i hull og dekk med ca 5 cm jord. Hvis knollen har fått skudd, slik som på bildet, så kan skuddet stå over jorden. Knollen din kan ha fått noen lange og tynne skudd hvis den har ligget ganske varmt og lyst. Hvis dette har skjedd, så kan du knipe av disse når du planter de, da de lett kan knekke av. Det er også mulig de klarer seg fint om du lar de stå.

Dahlia dinnerplate Sir Alf Ramsey

4. Vann

Gi knollene litt vann når du har plantet de, men ikke la jorden være for våt. Blir det for kaldt i tillegg til vått, kan knollene råtne. Dahlia kan gjerne plantes i potter og krukker, men husk at de trenger mye plass, gjerne minst 10 liter per knoll.

Vi anbefaler selvvanningspotter som gjør det enklere å holde jevn fuktighet. Husk dog god drenering og bland gjerne jord med litt perlite.


5. Merking

Det kan være lurt å merke plantene med type, hvis du har flere. Det er lett å miste oversikten både under blomstring og høstopptak. Du kan bruke merkepinner eller evigvarende kobberetiketter.


Dahlia dinnerplate Sir Alf Ramsey

Merk:

Snegler elsker Dahlia, så hvis er du plaget med det i hagen, plant i høye kasser eller bed. Bruk gjerne en av våre snegleprodukter som du finner i kategori bekjempelse. Et kjerringråd er å drysse kanel på jorden rundt knollen, så kan du unngå andre skadedyr som saksedyr.

Se våre dahlia

Vinterlagring av dahlia

Dahlia er flerårig, men må tas inn om vinteren da de ikke tåler kulde. De kan plantes ut igjen om våren når frosten er over.


Slik gjør du:

1. Første frostnatt

Vent til første frostnatt er over, da vil du se at bladene på dahliaene er blitt litt tørre og svartner. Knollene tåler at bladene fryser, men vil ikke ha frosten ned i jorden. 


2. Grav opp
Grav opp knollene, rist av jorden og la de tørke litt, gjerne noen dager på et sted med romtemperatur.


3. Rengjør
Rist av overskytende jord når de har tørket. Det er ikke nødvendig å vaske knollene, men dette er valgfritt. Hvis noen av knollene er råtne eller ødelagt, kan de fjernes før lagring.

Dahlia dinnerplate Sir Alf Ramsey

Sliter du med brunsnegler? 

Hvis du er plaget med brunsnegler, så kan det lønne seg å rense ekstra godt, da eggene kan ligge mellom røttene. Snegleegg er ca 1-3 mm runde og glassaktige/melkehvite.

4. Innpakking
Pakk knollene inn i litt avispapir, jutesekk eller annet luftig materiale og legg de i en åpen eske/kasse slik at de får luft. Sett de mørkt, og kjølig, men frostsikkert. En bod eller isolert rom i garasjen/kjelleren er godt egnet.


NB: Risiko ved lagring

Ideell temperatur for lagring av Dahlia er ca 9 grader, men du kan fint ha de mellom 5 og 15 grader. La de ligge lett innpakket i luftig materiale (papir, strie/jute, sagspon eller lignende). I lukket pose vil de kunne råtne. De kan også råtne ved for høy luftfuktighet, eller om de får for lav temperatur (mot null grader). For mye varme kan gjøre at de tørker ut. Vi anbefaler at du sjekker tilstanden i løpet av vinteren, og enten lufter eller sprayer på litt vann eller pakker litt bedre inn for å regulere hvor mye de tørker ut.

Dahlia dinnerplate Sir Alf Ramsey

5. Nytt år
Når våren kommer, så kan du ta fram knollene. Enten fordrive inne, eller plante rett ut når frosten har gått. Når du beholder knollene over vinteren, så vil du se at de blir stadig større. Du kan dele opp knollene før utplanting, pass på at alle delene har både skudd og rotknoll. Hvis rotklumpene blir for store, så kan planten bli mindre.


I stedet for fordriving kan du legge knollene til "lysgroing". La de stå litt varmere og lyst, og gi de en liten dusj med vann i ny og ne. I løpet av et par uker kan de danne "øyne"/skudd, og da kommer de fortere i gang ved direkte utplanting.

Deling av knoller

Dahlia kan enkelt formeres ved å dele knollene, og dette kan gjøres både høst og vår. 


Slik gjør du:

Ta opp knollen fra jorden eller vinterlagringen. På våren vil du kanskje se hvor det kommer nye skudd, og på høsten har de allerede stilker. 


Det er nok å ha én knoll for å lage en ny plante, så lenge den har alle nødvendige bestanddeler.


På bildet ser du en knoll som har vært vinterlagret. Den har tørre bladstilker fra fjoråret, men ingen øyne. Noen knoller har skadet hals, mens andre er uskadet.

Dahlia dinnerplate Sir Alf Ramsey

For å dele en knoll og få levedyktige knoller, så må knollen ha rot (grønn), hals (oransje) og en del av stilken/kronen (rød) for å kunne spire. Det enkleste er å vente til du ser øyne på stilken, men du kan også dele før du ser dette. 


Bruk en hagesaks eller kniv for å dele.


Det er nok med én knoll for å få en ny plante. En knoll med for mange røtter kan bli mindre av vekst fordi planten får for dårlig plass i jorda.


Noen ganger kan halsen være veldig kort, og om du finner en løs knoll kan det godt være denne vil spire likevel.

Dahlia dinnerplate Sir Alf Ramsey

Det er vanligvis slik at knollene må ha både rot, hals og krone/stilk for å spire, men det finnes unntak. Dahliaer er veldig livskraftig, og det er helt utrolig hva som faktisk vil spire og gi en plante noen ganger.

Er du usikker, plant gjerne knollen, så er det bare å vente og se om det spirer. Her er noen av de knollene vi har funnet med spirer som vi har plantet.

Se flere dyrketips

Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...
Våre frøposer
Våre frøposer Vi selger frø fra ulike leverandører, og disse posene merkes forskjellig. Her får du en liten innføring i...

Ofte stilte spørsmål

Skal knollen ha øyne/skudd når jeg får den?

Nei, det er ikke alltid de har øyne. Dahlia som kommer fra oss, har ligget lagret og i dvale over vinteren. Det kan ta litt tid før de spirer, men med god jord, varme og jevn fuktighet så vil de aller fleste spire normalt.


Hva slags jord skal dahlia ha?

Dahlia trives best i næringsrik jord med riktig mikroliv og god drenering. Bruk plantejord iblandet kugjødselkompost, hønsepellets, bokashivæske eller lignende. Vær forsiktig med for mye gjødsel i starten, dette kan du begynne å gi når de spirer. Vær obs på at for mye gjødsel for tidlig kan gjøre at planten får mye blader uten å få knopper.


Hvor ofte må jeg vanne dahlia? 

Dahlia trenger mye vann, men ikke for våt jord. Bruk jord med god drenering og vann plantene når jorden begynner å tørke, gjerne et par ganger i uken. Ved sol og varmt vær trenger de vann hver dag. Ved planting i potter kan selvvanningspotter gjøre det enklere med jevn fuktighet.

Dahlia dinnerplate Sir Alf Ramsey

Må dahlia fordrives? 

Nei, de må ikke fordrives, men om du gjør dette så vil du få tidligere blomstring. Vi anbefaler også å plante knollene når du mottar de fra oss, slik at du enklere sikrer spiring. Oppbevaring etter mottak skjer på eget ansvar, med tanke på eventuell senere reklamasjon.


Skal jeg toppe dahlia?

Å toppe planten betyr at du kniper av stilken rett over et bladpar, gjerne det andre eller tredje på stilken. Da vil planten forgrene seg og danne en mer buskete plante. Dette er ikke noe man gjøre, men noen foretrekker dette. Hvis plantene fordrives fra tidlig på sesongen, kan topping bidra til en mer buskete plante, da de ofte kan vokse i vei og få lange og tynne stilker. Hvis du velger å direkteplante ute, så blir planten naturlig mer buskete, pga lys og temperatur ved planting. Det er greit å huske på at det kan ta lenger tid for planten å få knopper om du topper den.


Skal planten klippes ned?

Nei, du trenger ikke klippe ned planten gjennom sesongen. Dette kan du gjøre når du tar inn knollene for vinteren. Vent lengst mulig med dette, gjerne fram til det har vært en frostnatt, da planten ofte holder seg fin og i blomst fram til dette.


Er dahlia flerårig?

Ja, dahlia er flerårig, men ikke vinterherdig. Du må derfor grave de opp, eller ta med hele potten, og ta de inn om vinteren. De kan oppbevares kjølig og frostfritt, ved ca 8-10 grader.


Kan jeg ta stiklinger av dahlia? 
Ja, det er enkelt å ta stiklinger. Klipp av en stilk og sett den i vann eller direkte i jord. Hvis den får god nok tid til å rote seg, får den knoll som kan overvintres som vanlige knoller. Dette kan du også gjøre om du er uheldig og knekker av en stilk. Sett stilken rett i jorda, så kan den få nye røtter. Det kan hende planten trenger mer enn en sesong på å danne knoll, men da kan du vinterlagre planten i potten sin.


Kan knollene deles? 
Ja. Knollene kan deles både høst og vår, og det er forskjellig hva folk foretrekker. Hvis du venter til våren vil du kunne se hvor nye spirer kommer fram, og da kan du dele knollen slik at alle deler får rotknoll, hals og stilk. Du kan bruke kniv eller hagesaks for å klippe opp, men du kan også dele knollen ved å bryte den fra hverandre med hendene.

Hvordan ser jeg forskjell på knopp og avblomstret blomst?

En blomsterknopp har rund tupp (til høyre på bildet), og de som er avblomstret er avlange og spisse (til venstre). I et mellomstadium mellom delvis utsprunget og nylig avblomstret kan de se ganske like ut, så da er det lurt å vente litt for å være helt sikker dersom du skal klippe de.


Kan en dahlia få forskjellige blomster på samme plante? 
Ja. Noen ganger vil du se at samme plante kan få blomster i forskjellige farger, eller at blomstene er flerfarget eller ensfarget. Det er også mulig å få enkle og fylte blomster på samme plante.


Hvordan blir blomstene fra frø?
Blomster fra dine egne frø kan få hvilken som helst fasong og farge, men om du har enkle dahlia i hagen er det lett for at frøplanten får enkle blomster, uavhengig av hva som er morplanten (ved naturlig pollinering). Frø fra samme blomst kan bli et utall forskjellige nye planter, og det blir ikke like blomster fra samme frøstand. 

Dahlia dinnerplate Sir Alf Ramsey

Hvordan formerer jeg dahlia?

Dahlia kan formeres både ved deling av knoll, stiklinger eller frø. Når du deler knollen eller tar stiklinger, vil du få samme blomst som morplanten. Om du formerer med frø, vil du få helt andre blomster, og selv frø fra samme kapsel kan gi et hav av forskjellige varianter, om den er naturlig pollinert.


Hvordan tar jeg frø fra dahlia?

La de avblomstrede hodene sitte på og la de stå på planten i 5-6 uker før du plukker de av. Da vil du finne frøene, som er avlange og brunsvarte inni hodet. Frøene er ganske store, rundt 1 cm lange. På bildet vises frø sammen med en knoll, og en dahliaspire ved siden av frø.

Dahlia dinnerplate Sir Alf Ramsey

Jeg har kjøpt en "sommergeorgine", er denne bare ettårig, og har de knoll?

Mange dagligvarebutikker og hagesentre selger "sommergeorginer" som ettårige sommerblomster. Dette er gjerne stiklingsformerte planter, altså ikke delt fra knoll. Når du kjøper de, har de kanskje ikke rukket å danne knoll, men om du lar de stå over sommeren vil mange rekke å danne knoller og du kan overvintre denne som andre knoller. Altså er "sommergeorginer" vanlige dahlia/georginer som kan komme igjen år etter år med riktig oppbevaring. 


Vil en stor knoll gi en stor plante?
Nei, ikke nødvendigvis. Hvis rotknollen har mange knoller, vil de kunne få dårlig plass og planten kan bli mindre eller spinklere enn om du deler knollen i mindre deler. Noen planter danner voldsomme knoller, mens andre er mer moderate. Hvis du deler en knoll slik at en har en-tre rotknoller, så vil den kunne bli vel så stor ,og større, enn om du planter en hel rotknoll med ti knoller på. Det er uansett lurt å gi planten god plass i potte/bed.


Hvor lenge varer dahlia som snittblomst?
Dahlia varer ca 5-7 dager som snittblomst. Prøv å få satt de i vann så fort som mulig etter at de er klippet. Ta bort de nederste bladene slik at ikke bladene blir stående i vann, da vil de råtne. Du kan også tilsette én dråpe klorin i vannet, så holder det seg klart og rent. Vannet kan skifter annenhver dag. Blomstene vil holde seg bedre om de ikke får direkte sollys, står ved varmeapparater eller ved siden av frukt som avgir etylengass (f eks epler). Noen sorter dahlia er spesielt dyrket frem for lengre vasetid, og kan stå en-to uker. Disse er av typen Karma.


Hvor stor potte trenger dahlia?

Vi anbefaler å bruke en potte som er minst 30 cm i diameter og 30 cm dyp, da får planten nok plass til å etablere seg og utvikle seg til en frodig og sterk plante. Dahlia varierer veldig i størrelse, fra små planter som blir 35 cm høye, til de store dinnerplatesortene som blir over en meter høye. Store planter kan da trenger større potter enn dette.


Hvor stor planteavstand skal dahlia ha?

Hvis du planter i pallekarm eller i blomsterbed, kan du regne ca 25-35 cm planteavstand, som også er avstanden de fleste av våre dahlia er merket med. Enkelte dahlia blir veldig store og omfangsrike, så det kan være lurt å gi de noe mer avstand. I potter er det nok med en per potte, hvis ikke potten er veldig stor (40+ cm).


Det står at planten min skal bli 90 cm, men den er lav og har små blomster. Hva har skjedd?
Her kan vekstforholdene innvirke. Hvor stor var knollen ved planting (mange knoller kan gi mindre plante pga dårlig plass), temperatur, vanningsforhold, næring osv. Dahlia vil ha god plass, næringsrik jord, gjødsel gjennom sesongen og godt med varme og jevn fuktighet. Om det er et år med lave temperaturer, tørke eller jorda er litt næringsfattig, så kan planten bli mindre. En plante som er liten i år, kan bli stor neste år, og motsatt.


Mine dahlia har hullete blader, hva har skjedd?

Dahlia er en elsket plante, også blant skadedyr. For brunsnegler spesielt, og en del andre snegler generelt, er dahlia som godtebutikken. Brunsnegler kan spise ned planter over natten, og de er spesielt glade i nye skudd. Det er vanskelig å bekjempe brunsnegler, og den beste måten er å plukke de bort. Sneglespiste planter har gjerne hele blader som er spist av, eller spist fra utsiden og innover. Hvis det er hull i bladene, kan dette komme fra saksedyr, da disse også er glad i dahlia. De gjør ikke like stor skade som snegler, men er likevel uvelkomne. Et kjerringråd er å strø kanel rundt planten for å skremme saksedyr. 


Jeg har fått feil Dahlia, hva gjør jeg?
Her er det flere mulige ting som kan ha skjedd. Det ene er at du har fått levert feil knoll. Ta vare på originalemballasjen med sortsnavn og se om du har fått riktig knoll levert ut fra bestilling. Videre kan det være at posen er feilmerket fra produsent. Ta i så fall kontakt med oss. Vi opplever sjelden at kunder kontakter oss pga feilmerking. Det kan også være at planten din produserer forskjellige blomster på samme plante. Hvis du venter en gul pompon og får en lilla decorative, så er det helt klart feil. Men om planten har forskjellige sjatteringer av gult (mot oransje, rødt, rosa), så er det ikke sikkert det er feil. Ta uansett kontakt med oss. 


Kan dere skaffe en spesifikk type dahlia?

Vi får stadig forespørsler om ulike dahliasorter kunder ønsker seg. Det finnes flere tusen sorter, og vi har ikke mulighet til å ha alle. Vi tar gjerne inn de mest populære variantene som kundene ønsker seg, og som vi får tak i. Det er også greit å vite at de ulike nettbutikkene og hagesentrene kan ha forskjellige leverandører, slik at de også har forskjellig sortiment. Finner du ikke den du ønsker deg hos oss, kan det godt hende du finner den i en annen butikk.
Bildet viser Dahlia Decorative Christine.

Dahlia Christine