Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Dahlia - dyrketips og oversikt

Dahlia, også kjent som Georginer, er en flerårig plante. Den tåler ikke våre vintre, men de kan fint graves opp om høsten og plantes ut når frosten har gått på våren. Dahliaknoller kan du ha i årevis, og de vil også formere seg.

Ulike sorter Dahlia

Dinnerplate:
Svære blomster på opptil 20 cm i diameter, med dog færre blomster enn andre Dahlia.

Decorative:
De mest populære. Svære blomster med flate til litt krøllete kronblad i endene, gir masse blomster

Cactus:
Blomster på 6-7 cm med krøllete kronblader med spisse ender, gir masse blomster

Pompon/ball:
Fylte blomster på ca 6-7 cm i diameter som former runde glober, gir masse blomster

Mignon:
Kompakte lavere planter med masse bievennlige nektarrike single blomster

Collarette:
Masse små til mellomstore blomster med en krans av kortere kronblad innenfor kragen som gir flotte fargekontraster

Anemone:
Navn etter sjøanemone som ligner blomstens indre med flere lag av kronblad. Stor plante med masse blomst.

SLIK PLANTER DU DAHLIA PÅ 1-2-3:

 1. Velg sted ute eller start inne
  Knollene settes direkte ut i potter eller bed i jorden, eller forkultiveres innendørs i potter hvis ikke nattefrosten er over og jorden er frostfri (min. 4-5 grader). Forkultivering betyr at man planter knollen i en potte innendørs, det gir tidligere blomstring og i de mest hardføre strøk i nord bør du gjør det. Gjør det gjerne 2-5 uker før utplanting.

  Et fordrivingstips er å la knollene ligge i vann noen timer, deretter sette de i brødposer med fuktig jord. Sett de varmt fram til de spirer, og deretter litt kjøligere fram til de kan plantes ut. De trenger ikke mer vann før de har begynt å spire.
  Vi har erfaring med at dette er en god måte å sikre fortgang i prosessen. Dette gjelder gjerne for våre knoller, siden mange av disse kommer tidlig på våren fra utlandet og ikke kan settes rett ut når du mottar de i posten.

  En Dahliaknoll har en eller flere avlange, litt søtpotetlignende knoller. De kan være litt tørre og skrukkete når du får de, men med litt god behandling så vil de likevel vokse fint. Du kan gjerne legge tørre knoller i vann noen timer før du planter de. 2. Plant
  Løs opp jord og lag et hull. Sett knollen i hull og dekk med ca. 5 cm jord. Hvis knollen har fått skudd, slik som på bildet, så kan denne stå over jorden. Bruk vanlig plantejord uten for mye gjødsel.

  Knollen din kan ha fått noen lange og tynne skudd hvis den har ligget ganske varmt og lyst. Hvis dette har skjedd, så kan du knipe av disse når du planter de. Skuddene vil kanskje ikke klare seg hvis du ikke kniper de. 3. Vann
  Vann godt i starten og reduser vanning når de har spirt. Kan gjerne plantes i potter og krukker. Vi anbefaler selvvanningspotter som gjør det enklere å holde jevn fuktighet. Husk dog god drenering og bland gjerne jord med litt perlite.

 4. Det kan være lurt å merke plantene med type, hvis du har flere. Det er lett å miste oversikten både under blomstring og høstopptak.

Merk: Snegler elsker Dahlia, så hvis er du plaget med det i hagen, plant i høye kasser eller bed. Bruk gjerne en av våre snegleprodukter som du finner i kategori bekjempelse.

Vinterlagring av Dahlia

Dahlia er flerårig, men må tas inn om vinteren da den ikke tåler kulde. De kan plantes ut igjen om våren når frosten er over.

Slik gjør du:

 1. Vent til første frostnatt er over, da vil du se at bladene på dahliaene er blitt litt tørre og svartner. Knollene tåler at bladene fryser, men vil ikke ha frosten ned i jorden.

 2. Grav opp knollene, rist av jorden og la de tørke litt.

 3. Rist av overskytende jord når de har tørket. Det er ikke nødvendig å vaske knollene.
  NB: Hvis du er plaget med brunsnegler, så kan det lønne seg å rense ekstra godt, da eggene kan ligge mellom røttene. Snegleegg er ca 1-3 mm runde og glassaktige/melkehvite.

 4. Pakk knollene inn i litt avispapir og legg de i en åpen eske/kasse slik at de får luft. Sett de mørkt, og kjølig, men frostsikkert. En bod eller isolert rom i garasjen/kjelleren er godt egnet.

 5. Når våren kommer, så kan du ta fram knollene. Enten fordrive inne, eller plante rett ut når frosten har gått. Når du beholder knollene over vintrene, så vil du se at de blir stadig større. Du kan dele opp knollene før utplanting, pass på at alle delene har både skudd og røtter.