Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Ranunkler - Dyrketips


Ranunkler

Hva gir vel ikke mer vårfølelse enn å planlegge neste sommers planter? Når du mottar vårknoller og barrøtter tidlig på våren, er det kanskje lenge til de kan plantes ut. Her får du tips og veiledning til oppbevaring, fordriving og planting av dine knoller.

FAkta om Ranunkler

Ranunkler kommer opprinnelig fra middelhavslandene, både på europeisk og afrikansk side. De vokser naturlig både på enger, i skoger og på våtmarker. De trives på fuktig steder i sol og halvskygge. 

Ranunkler er flerårige planter, men i Norge dyrkes de som ettårige. Det er fullt mulig å overvintre ranunkler ved enten å grave opp knollene, eller sette pottene inn. De trenger ganske kjølig temperatur for å kunne spire neste år, men de må ikke fryse. 


Ranunkler har blitt dyrket i flere hundre år, spesielt i Europa, og de er stadig populære på grunn av de frodige og fargerike blomstene. 


Ranunkler dyrkes både i bed, krukker og til snitt, og som snittblomst har den en levetid på rundt en uke.


Ranunkler er giftige, men smaker veldig syrlig og gir blemmer i munnen, derfor lar også dyrene denne stå.

Ranunkler aviv oransje

Forpakning og innhold
Ranunkler som leveres fra oss, kommer i en plastpose uten annet fyllmateriale. Utenpå finner du en etikett, der all nødvendig informasjon om planten er forklart med symboler. Her får du opplyst artikkelnummer, sortsnavn og blomstens farge. I tillegg er det opplyst om blomstringstid, plantehøyde, planteavstand og plantedybde. Posene er ikke merket med bilde, men du finner enkelt bilder og mer informasjon ved å søke på artikkelnummer eller plantenavn i nettbutikken.


På bildet under vises Ranunkler Aviv miks. Pakken leveres med ti knoller som ligner bittesmå dahliaknoller eller gulrotbunter. Størrelsen kan variere noe, og de ser ofte ganske tørre og puslete ut. Så lenge knollen er fast og fin, og ikke myk eller helt skrumpet inn og går i oppløsning, så er det som regel liv. 


Punktet der alle rotknollene møtes, er topp og plantes opp. 

Ranunkler

Oppbevaring etter mottak og før utplanting

Vi anbefaler å plante knollene så fort som mulig etter mottak, slik at det er enklere å få spiring på disse. Om det er vanskelig å plante med en gang, har du mulighet til å lagre den først, men dette kan også forringe spireevnen. Vær oppmerksom på at oppbevaring skjer på egen risiko med tanke på reklamasjon.


Du kan la de ligge i posen de kommer i. La de ligge i en eske uten lokk, slik at ikke fukt blir innestengt i posen og at de har god luftgjennomstrømning. 


Optimal lagringstemperatur før planting er rundt 15-20 grader, med god luftgjennomstrømning.
Unngå steder med høy luftfuktighet eller store temperatursvingninger.


Produkter for Oppbevaring

Sale Off
Jordsikt med stålmasker - 2 i 1
299,00 kr
Sale Off
Merkepenn vannsikker sort 1 stk
79,00 kr

PLANTING/fordriving

Ranunkler kan fordrives for å få tidlig blomstring. Du kan starte fordriving ca 8-10 uker før forventet utplanting, det vil si allerede i midten av februar om du kan plante ut tidlig i mai, når det har blitt frostfritt. Dette betyr at du kan plante knollene direkte når du får de fra oss fra rundt midten av mars. Da vil de kommer seg godt i gang og starte tidlig blomstring.


Fordriving er ikke noe du gjøre, men noe du kan gjøre. Vi anbefaler at knoller du mottar fra oss plantes med en gang for å sikre spiring.

Slik planter du:


1. Knollen ligner en "gulrotbunt" og der bunten er samlet, er opp. Legg knollene i lunkent vann over natten før du skal plante de. Dette vil hjelpe knollen med å etablere røtter tidligere. 


2. Plant knollen ca 3 ganger knollens bredde, i dybden. Det vil si, hvis knollen er 5 cm bred skal den plantes 15 cm dypt.

Plant gjerne knollene i grupper på minst 10 knoller, med ca 5 cm planteavstand. Da får du en flott sammenplanting. Under fordriving kan du bruke plantebrett eller små potter til de spirer, og deretter plante i større potte.


3. La plantene stå i et rom med konstant temperatur på ca 15-20 grader. Hold jorden jevnt fuktig.


4. Ranunklene trives best i full sol, i porøs, næringsrik og fuktbevarende jord. Jorden må ikke være våt. Bruk godt lys for å få knoppene til å springe ut.


Merk: Husk at vinduskarmer er kaldere enn lenger inn i rommet, og at de kan få det for kaldt her.


5. Når skuddene er godt utviklet, kan det være lurt å gi de mer lys, i form av vekstlys. Ved utplanting krever plantene minst 6 timer full sol i døgnet for å produsere godt med blomster.


6. Når du ser vekst, kan du begynne med en svak gjødselløsning med jevne mellomrom. 

HERDIng

Herding før utplanting


Når faren for frost er over, kan ranunklene plantes ut. I forkant av dette kan du begynne med herding av planten. Dette gjøres for at ikke planten skal få sjokk av temperaturforandringen.


Når utetemperaturen er 10 grader eller mer på dagtid, kan du sette planten ut noen timer hver dag i en-to uker, før planten får sitt faste utested for sommeren. Det kan være lurt å sette planten på en lun, men delvis skyggefull plass, da direkte sollys kan svi bladene i starten.


Dersom du direkteplanter knollen ute etter frost, trenger du ikke herde den.

Jordforhold og næring

Jordforhold


Ranunkler trives best i lett og næringsrik jord.


1. God drenering: Ranunkler har ikke godt av å stå i vann, så det er viktig med god drenering. Jorden bør være fuktighetsbevarende, men også ha evnen til å drenere bort overflødig vann. Tilsett gjerne sand eller perlite i jorden for bedre drenering.


2. Rik på organisk materiale: Jord med mye organisk materiale kan hjelpe med å holde ranunkler sunne og med god vekst. Kompost eller godt forråtnet husdyrmøkk, som kugjødselkompost eller hønsepellets, kan blandes inn i jorden for å forbedre dens næringsinnhold.


3. pH-verdier: Ranunkler foretrekker nøytral til litt sur jord, noe som betyr en pH mellom 6,0 og 7,0.


4. Planting i potterlegg et lag med lecakuler i bunnen for ekstra god drenering. Lecakulene kan dekkes med duk, eller annet stoff du har liggende (gammelt sengetøy, håndklær), før du fyller på med jord.


Næring


Ranunkler er relativt næringskrevende planter, og foretrekker en balansert gjødsel. Bruk næringsrik kompostjord og begynn gjødsling når bladene har begynt å spire. Vær obs på at for mye gjødsel kan gjøre at planten produsere mye bladverk og lite blomster. Du kan også bruke både organisk gjødsel og mineralgjødsel i kombinasjon. Da får planten både kortvirkende og langtidsvirkende næring.


Se andre dyrketips:

Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...
Våre frøposer
Våre frøposer Vi selger frø fra ulike leverandører, og disse posene merkes forskjellig. Her får du en liten innføring i...

Vinterlagring

Ranunkler er flerårige, men tåler ikke frost. De trenger kjølig temperatur før ny spiring, så det beste er å oppbevare de så kjølig som mulig.

Slik gjør du: 

1. Når det begynner å kjølne på høsten, vil bladene bli litt pjuskete og kanskje gulne litt og visne tilbake. Dette betyr at de går i dvale. Ta gjerne opp knollen før frosten kommer. Ta roten ut av potten.

2. Fjern all løs jord rundt knollen. Rens knollene forsiktig for jord og løse røtter. 


3. Skyll av jorden hvis du ønsker, og klipp av stilkene. La knollen tørke godt, gjerne noen dager, før du pakker den inn i litt papir, jute, spon eller lignende, og oppbevarer den et sted der det er mørkt, tørt og kjølig (ca 5-10 grader, tåler fint opp til 15-20 grader), med god luftgjennomstrømning. Det er viktig at knollene er helt tørre før de lagres. Knollene trenger en kjølig periode før de skal plantes igjen, så om du ikke har plass på et kjølig sted over vinteren, så la de stå ganske kjølig noen uker før planting på våren.


Tips! Merk hver knoll med navn og sort for enkel identifikasjon når du vil plante dem igjen til våren.

Formering

Ranunkler kan formeres ved å dele knollen. Dette kan gjøres på høsten når du tar de opp. Skyll av jorden av knollene og fjern stilkene. Du vil se at knollen nå er større enn da du plantet den, og om en knoll har flere stilker, er hver stilk utgangspunktet for én knoll. Du kan forsiktig dele knollen med fingrene, slik at du får en bunt med røtter festet til ett øye/stilkfeste. 


Det er også mulig å formere ranunkler ved frø. La blomsterstandene stå igjen etter de er avblomstret og la de modne godt før du plukker de. En frøstand vil gi hundrevis av frø. Det kan være litt vanskelig å få frøene til å spire, da de har lav spireprosent. Det beste er å så frø på høsten og la de stå frostfritt, men kaldt gjennom vinteren. Alternativt kan du legge frøene i kjøleskap et par uker før såing, da de trenger kjøleperioden for å spire. 


Frøene sås rikelig oppå jorden, og dekkes med et tynt lag jord som trykkes forsiktig ned. Vann deretter med sprayflaske, og sett pottene i full sol/vekstlys. Frøene spirer etter ca 12-16 dager. Etter ca 60-70 dager er de klare for omplanting til en plante pr potte. Start med gjødsling som vannes og sprayes på ca hver tredje uke, dette fremmer vekst og knoppsetting. 

Ranunkler

Ofte stilte spørsmål

- Hvor tidlig kan jeg få knollene, jeg vil gjerne starte fordriving i januar? 

Våre knoller kommer fra Nederland, og kommer til Norge i løpet av mars. Vi klarer derfor ikke levere knollene noe tidligere enn dette. For tidlig fordriving anbefaler vi at du overvintrer knoller for bruk neste år. Du har også mulighet til å dyrke fram fra frø fra årets sesong.


Skal knollen ha øyne/skudd når jeg får den?

Ranunkler kan se ganske tørre og døde ut når de får de, men det er mye liv der. De kan ha noen små skudd, men det er ikke sikker de har dette ved mottak. Fortvil ikke, de aller fleste spirer med riktig fremgangsmåte.

Er ranunkler flerårig?

Ja, knollene er flerårige, men de tåler ikke frost. De kan overvintres frostfritt og plantes ut når frosten er borte på våren.


Kan ranunkler stå i skyggen?
Ranunkler bør ha mye sollys for å utvikle mange blomster og kraftige farger. De tåler noe skygge, men bør ha minst 6 timer sollys pr døgn.


Hvor ofte må må jeg vanne ranunklene?

Ranunkler bør ikke tørke helt ut, men de kan godt få en god gjennomvanning før de tørker godt igjen før neste vanning. De liker lett og luftig jord, og hvis knollene blir stående i vann eller veldig våt jord har de lett for å råtne.


Kan jeg klippe ned ranunklene? 

Du kan knipe av visne blomster, slik at planten ikke setter frø, men heller danner flere blomster. Du trenger ikke klippe ned planten i løpet av sesongen.


Kan knollene deles?

Ja, ranunkler er enkle å dele. Når du tar de opp på høsten, kan du enkelt og forsiktig dele de med hendene slik at hver del får en stilk/øye hver.

Ranunkler aviv pink