Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

vinterlagring av forskjellige knoller


Når høsten står for døren, er det på tide å klargjøre knoller som kan overvintre. Dette er en ganske enkel jobb, og du vil få igjen for jobben ved at du kan dele og formere knollene foran neste sesong, slik at du får enda flere planter.

3 gode grunner til å vinterlagre knoller

1. Jobben er rask og enkel.

2. Det er enkelt å formere knollene.

3. Når knollene er pakket vekk, trenger du (stort sett) ikke å tenke på de før til våren.


klargjøring av gloriosa - klatrelilje

Gloriosa, eller Klatrelilje, er nasjonalsblomsten i Zimbabwe. Den trives på en lun og varm vokseplass, og hos oss må den overvintres frostfritt. Den er den planten som krever mest under vinterlagring, men er fortsatt enkel å passe på.


Slik gjør du:

 • Hold igjen på vanningen når blomstene begynner å visne. Klipp ned planten når bladene begynner å visne. Det er ikke alltid de rekker å visne ned før du forbereder knollene for vinteren.

 • Grav forsiktig opp knollene. Pass på at de nederste tuppene av knollene, altså motsatt side av der plantestilken kommer opp, ikke skades. Hvis tuppen på knollen blir skadet, er det ikke sikkert den vil vokse igjen. Du startet kanskje med én knoll, men du vil nå kanskje se at du har fått to nye knoller i en Y-formasjon.

 • Fjern all jord og skyll knollene forsiktig.

 • Du kan nå skjære knollen i 2, eller 3, om morknollen fortsatt henger fast. Skjær knollene i festet der stilken har vokst ut.

 • Gloriosa vil gjerne ha 6-8 ukers hvileperiode om vinteren, men hos oss blir det ofte lengre pga klimaet. Knollene trenger litt fuktighet, slik at de ikke tørker ut over vinteren, noe som er et vanlig problem med Gloriosa.

 • Knollene kan oppbevares i potter med vermiculite, sand eller torvmose.

 • Gloriosa kan oppbevares ved ca 10-15 grader. Gjennom bevaringsperioden kan du også spraye lett med vann en gang i uken, slik at de ikke tørker inn.

 • La Gloriosaen hvile fram til våren. De kan plantes ut når faren for frost er over. Husk at de vil ha det varmt og lunt, så vent gjerne til det er over 10 grader hele døgnet.klargjøring av begonia

Begonia finnes i mange varianter rundt i de tusen hjem. De er en gammel klassiker, fordi de blomstrer gjennom hele sommeren, og tåler mye forskjellige vær; både regn og vind. I tillegg tåler de både skygge og halvskygge godt. De er også lette å vinterlagre, og veldig enkle å formere.


Slik gjør du:

 • Når det begynner å kjølne på høsten, vil bladene bli litt pjuskete og kanskje gulne litt. Ta gjerne opp knollen før frosten kommer. Ta roten ut av potten.

 • Fjern all løs jord rundt knollen. Du kan beholde stilkene på, så er den lettere å holde. Knollen tåler ganske mye, så ikke vær redd for å håndtere den.

 • Skyll av jorden hvis du ønsker, og klipp av stilkene. La knollen tørke godt, gjerne noen dager, før du pakker den inn i litt papir og oppbevarer den et sted der det er mørkt, tørt og kjølig (og frostfritt).

 • Tips: avklipte stilker kan settes i vann, da får du nye stiklinger fra dette når disse roter seg.

 • Begonia kan også overvintres i potten sin. Sett potten på et tørt, mørkt og kjølig (frostfritt) sted, og ta den fram igjen på våren.

 • Hvis du ønsker å dele knollen, kan dette gjøres på våren. Du deler knollen som en kålrot eller potet; rett over med kniv. Pass på at det er øyne på begge deler av knollen. La sårflatene tørke noen dager før de settes i jord, dette for å unngå sykdom eller at knollen råtner i jorden.klargjøring av caladium

Caladium er en plante som egentlig tilhører de tropiske regnskogene. Derfor kan den være litt vanskelig å få til for oss, da den trenger mye varme, helst over 25 grader, for å vokse. Her er den gjerne en inneplante, selv om den kan stå ute i skyggen på et varmt og litt skyggefullt sted. Når høsten kommer, begynner gjerne bladene å henge litt, og etter hvert vil de visne ned. Dette betyr ikke at planten dør, kun at den trenger litt vinterdvale.


Slik gjør du:

 • Caladium går gjerne i dvale utover høsten, og da visner bladene ned. De blir også blassere i farge.

 • Fjern forsiktig jord fra knollen. Den han ha dannet sideknoller, og disse kan ramle av med jorden. Sjekk derfor jorden om det er ekstra knoller der.

 • Skyll av knollene og samle sammen løse knoller. Hvis det har blitt råtne partier på knollene kan disse skjæres bort.

 • Klipp av stilkene og la knollene tørke. Ettersom Caladium er en tropisk plante, kan den oppbevares ved ca 15-25 grader. Pakk knollene i litt papir, eller en eske eller papirpose med litt perlite.

Produkter SOM ER NYTTIGE FOR VINTERLAGRING

Sale Off
Jordsikt med stålmasker - 2 i 1
299,00 kr
Sale Off
Merkepenn vannsikker sort 1 stk
79,00 kr