Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Engkarse - kjennetegn og bruk

  • Artsnavn: Engkarse
  • Kjennetegn: Engkarse finner du i veikanter, på eng, i fuktig skog ofte i tette store bestander. Den kommer tidlig om våren og blomstrer i mai/juni. Etter dette kan den være vanskelig å finne da andre planter vokser over den. Nederst på planten finner du en rosett av blader som vokser fra bakken. Opp kommer stilker med lyselilla til hvite blomster, med 4 kornbalder og litt mørkere lilla striper. Blomstens kjerne har gule pollenbærere. Bladene langs stilk er ofte smalere jo høyere opp på stilken, de er finnede og det ytterste bladet er alltid litt større enn de andre.
  • Kan forveksles med: Ingen.
  • Sesong for Engkarse: April – Juni
  • Hva skal sankes: blader og blomster med litt av stilk øverst

Hvordan bruke engkarse i mat?

Engkarse smaker litt sterkt som pepper, pepperrot eller sterk sennep. Bladene er sterkere på smak en selve blomsten. Bruk engkarsen rå, da er den best. Våre favoritter er til en salat, som over en potetstappe/mos, råmarinerte fisk- og kjøttretter, eller aller helst topp ferdig tilberedt fisk med masse engkarse. Uansett hva du bruker den til gir den retten litt sting/ekstra spiss. Som dekor og krydder på enkle forretter kan den virkelig løfte retter til nye høyder smaksmessig, men pass på at den litt svake, pepperaktige smaken passer inn og ikke overdøver hovedråvaren. Tenk hva pepperrot eller sennep passer til når du skal kombinere engkarse i en rett. I en klassisk fransk salatdressing (2 deler olje, 1 del eddik, dijonsennep og eventuelt urter) kan den erstatte både sennepen og urtene, eller man kan rett og slett bruke noen blader i salaten og blomster som pynt.

Du kan også tørke blomsten for å anvende senere, selv om den mister litt smak. Frysing går også an men da bør de brukes i varme retter. Ved begge disse metodene mister den litt smak.

Slik sanker du engkarse

Knip av bladene og blomster, blomsterknopper med litt av stilken på toppen. Legg i en brødpose med litt vått kjøkkenpapir i, blås litt luft i posen, snurr rundt og knyt igjen. Slik kan den holde seg noen dager i kjøleskap.

 

Engkarseblomsten har 4 kronblader, de er som oftest lyselilla men kan også være hvite. Stripene er alltid litt mørkere lilla på de lyse lilla blomsten, og kjernene har gule pollenbærere. På de hvite blomstene kan du også se de litt mørkere stripene.

Engkarse med hvite blomster

Plukk selv boken

Lær mer om Norges ville vekster og bruken av de i Plukk Selv boken.