Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Løkurt - Norges ville hvitløk

Se film om arten nederst på siden.

  • Artsnavn: Løkurt
  • Kjennetegn: Løkurt er en plante i korsblomstfamilien som lever i 2 år og ser litt ulik ut første og andre året den lever. Den kjennetegnes med sine tynne blader som er nyreformet og tannete. Det enkleste for å være sikker, er å ta en neve blader i hendene og gni de sammen, da kommer hvitløksduften imot deg. Første året kommer det kun blader i en rosett opp av marken. Andre året kommer det opp en lengre stilk ut fra denne som kan bli opptil 1 meter med blader på og etter hvert hvite blomster. Blomstene har 4 kronblader, er en såkalt korsblomst og sitter i klaser. Etter hvert som de avblomstres dannes lange tynne frøkapsler under blomst (skulper). Stilken på planten er ofte litt rødlig, spesielt i bunnen.
  • Kan forveksles med: Ingen
  • Sesong for løkurt: April – Mai (blader før blomstring – eller kun blomst Juni).
  • Hva skal sankes: Løkurtbladene (eventuelt litt blomst som pynt).

Hvordan bruke løkurt i mat?

Grunnen til at jeg har kaldt den Nordens ville hvitløk er fordi løkurt er like allsidig som hvitløk. Det er også den ville veksten i Norge som kommer nærmest smaken av hvitløk og derfor kanskje en av de mest anvendelige av dem alle. Forskjellen er at løkurt må brukes rå og er litt mildere enn hvitløk som oftest. Det er de eneste begrensningene i forhold til alt du i dag bruker hvitløken til. Ved varmebehandling mister den mye av smaken. Men som med hvitløk er den perfekt å smaksette all slags mat med så bare kreativiteten setter en stopper. Den er fin til å gi sting i salater eller dressinger, tilsette i kryddersmør eller bruke i marinader til fisk og kjøtt.

Det enkleste er å mikse bladene til pure med litt olje på en hurtigmikser, og ha i alt av sauser eller supper i slutten av tilberedningen. Da kan du lage alt fra friske grønne hollandaisesaus med løkurt, hvitvinssauser, majoneser/aioli eller smake til blåskjell-, kjøtt- og fiskesuppen din. Du kan tilsette pureen i grønnsakspureer eller grønnsaksblandingen, pastaretten, omeletten eller risottoen din for herlig smak og farge.

Det er veldig populært å lage ulike pestoer av ulike nyttevekster, men løkurten gir klart den beste pestoen av vekster i norsk natur spør du meg.

Slik sanker du løkurt

Hele planten kan spises men plukk bladene, de er aller best det første året den lever. Plukk helst så unge blader som mulig, jo eldre jo bitrere blir de. Løkurt vokser ofte der det er litt skygge, og kan dekke hele marken. Løkurt vokser i alt fra parker til veikanter og som ugress i hager, den har virkelig spredd seg de siste årene. Det er absolutt best å sanke disse bladene tidlig på våren, senere på året kan den faktisk være vanskelig å finne de fordi andre vekster vokser over den.

Bladene knipes av stilk og legges i en pose med fuktig kjøkkenpapir. Når posen er full, blåser du inn litt luft og knyter igjen posen. Slik holder de seg friske til du kommer hjem og kan oppbevares slik i kjøleskap i 5-6 dager. Ved tilberedning skyller du bladene i vann og tørker de i en salatsentrifuge eller utover ett kjøkkenhåndklede.

TIPS! Plukk masse løk-urt når bladene først kommer, kjør alt til pure med litt ekstra mye olje og frys den tykke pureoljen. Ha alltid en liten flaske på kjøkkenbenken, da lærer du deg virkelig hvor du synes den er god å bruke, og hvor anvendelig den er.

Plukk selv boken
Innhold er hentet fra Plukk Selv boken