Struseving kjennetegn

Se film om arten nederst på siden her.

Strutseving er regnet som en delikatesse i Canada mens den i Norge knapt nok er kjent, og få plukker den selv om den finnes i mengder. Skuddene plukkes når de er maks 15 cm. og brukes som asparges etter 10 min. varmebehandling. Man skal lære seg kjennetegnene for å plukke den, for det finnes giftige forvekslinger. Her kommer kjennetegnene du skal se etter for å føle deg trygg på å plukke den riktige.

  • Artsnavn: Strutseving 
  • Kan forveksles med: Flere andre bregnearter, vær obs for finnes også andre giftige så se etter strutevingens kjennetegn
  • Sesong for strutseving: April – Mai 
  • Hva skal sankes: Bladskudd på maks 15 cm.høyde. Man bruker bladskuddet med 4-5cm av stilken i matlagingen.

Kjennetegn

Tuet bregne som symmetrisk vokser ut fra fjorårets tue eller fra bakken i et sirkelært system.

Etterhvert ruller den seg ut og vokser oppover og folder ut bladene. Det som ser ut som et sneglehus som er dekket med et brunt skjell-lag som spekker opp. Nå sankes de og aller helst før de er blitt 15 cm. høye.

De grønne bladene er fjærformede og har ikke sporehus på undersiden slik som andre bregnearter har. Istedet for sporehus under bladene har strusevingen sporebærer som vokser opp på siden av bregnen. De står ofte igjen fra året før og ser ut som visne høye bregnerstilker med visne blader. Dette er et kjennetegn da bare struseving har slik sporebærere. Så se under blader at det ikke er noen sporebærere (prikker under bladene) og at det vokser ved eller rundt slike visne høye sporebærere som på bildet her.

Forvekslinger, ser du forskjellene her?
Her kommer noen bilder av forvekslinger slik at du ser at kjennetengnene til strutsevinge mangler.


Her ser du at skjelllagene også er på stilken, det har IKKE strutseving. Strutseving har helt rene grønne stilker og større skjellag som sprekker opp rundt "sneglehuset"/toppen.

Her ser du at det er sporer under bladene. Slike har IKKE strutsevinge! 
 

Hvordan bruke strutsevinge i mat?

Børst bort skjellaget og la 4-5 cm av stilken sitte på bladskuddet. Strutsevinge skal så varmebehandles i 10 minutter før man spiser den. Kok de i lettsaltet vann og avkjøl de i isvann. Nå kan de fryses eller brukes i matlagingen. Wok er min favoritt hvor man også kan gi de litt stekeskorpe. Gjerne ett dryss med litt sukker itillegg til salt, pepper og sitron er det et godt garnityr til fisk. Kan også gå til asiatiske smaker hvor man tilsetter alt fra sesamolje, brun sukker, lime, sesamfrø, koriander, chili og soya. 

Slik sanker du strutsevinge

Du må lete på fuktige steder, ofte langs elver og bekker på flate områder tett til. Du finner de stort sett i hele norge. Strusevinge er den største bregnen i Norge og blir opptil 170cm høy. Og det tar bare 1-2 uker til den er fullvoksen, så her gjelder det å være innom ofte for å plukke de akkurat i det de har begynt å vokse. Gjerne lokaliser stedet før skuddene kommer, bare se etter sporebærerne (de visne stilkene med blader) som står fra året før. Ofte ser du rosetten av stilkern i bunnen av tuen, som snart er klar til å skyte fart oppover. Kutt av skuddene med en kniv og legg i en sankekurv, men la alltid noen stå igjen slik at den kommer året etter. 

Lær mer om sanking og smakene i Norsk natur i vår Plukk selv bok:
 

 

Utstyr som er kjekt på struseving sanking:

  

Film om kjenneteng struseving: