Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Ramsløk kjennetegn

Ramsløken er kanskje den mest populære nytteveksten vi har i Norge, og den er jo utrolig god på smak. Ulik all annen løk og nok Norges gourmetløk nr.1 for mange.

Se film om ramsløken og hvor du 100% sikkert finner den der du bor, nederst på siden.

  • Artsnavn: Ramsløk
  • Kan forveksles med: Liljekonvallblader før blomstring, men den har tykkere og stivere blader, lukter ikke løk og har 2 blader som omslutter en felles stilk.
  • Sesong for ramsløk: mars – juni, blader før blomstring, blomster i blomstring og frø etter blomstring.

Kjennetegn

Ramsløken vokser ofte i tette tepper og kan dekke skogbunnen over ett stort område. Den er fra 10-40 cm høy. Ramsløk kjennetegnes med sine 2 til 3 flate 2-5 cm brede lange blader (ellipse formede) som er spisse i ene enden og ender i hver sin lange stilk i den andre. Blomsterstengelen er trekantet og blomstene som hvite stjerner med 5 hvite kronblader. Blomstene står ytterst på stilker som samles i en bukett og danner en utrolig flott skjerm. Blomstene visner og da kan frukten høstes. Den sitter i midten av blomsten og har 3 tydelige linjer/furer.

Du finner Ramsløken i fuktige skoger, både løv- og barskog helt opp til Trondheim og flekkvis lengre nord. Let spesielt i skogsområder hvor du vet det renner bekker.

Hvordan bruke ramsløk i mat

Ramsløk heter "wild garlic" på engelsk og blir ofte omtalt som Nordens hvitløk. Den smaker mye hvitløk, men er ikke like sterk selv på smak selv om bladene kan variere i styrke. Duften minner også om hvitløk. Ramsløk er som vanlig løk svært anvendelig i matlagingen, og det finnes nesten ikke begrensninger på hva du kan smaksette med denne veksten. Et pluss er jo også den utrolig flotte grønnfargen som gjør all mat mer delikat. Bladene mister mye smak under varmebehandling, så det aller beste er å bruke dem i rå tilstand. Bruk dem i salater og garnityr. Lag pure eller pesto med olje for å bevare dem til senere bruk. Bladene kan også tørkes eller fryses. Ramsløkbladene vil høyne nesten enhver rett du velger å bruke den i. Blomsten kan også sankes (litt av) og er dekorativ og smakfull. Frøkapslene kan saltsyltes til kapers, legges i salt, eddik og vann.

Slik sanker du ramsløk
Du finner ramsløken i fuktige skoger, både løv- og barskog, helt opp til Trondheim og flekkvis lengre nord. (lengre nord finner du slektningen seiersløk som er like god). Let spesielt i skogsområder hvor du vet det renner bekker. Plukk bladene mens de er grønne og friske og har fått litt størrelse (minst 10 cm lange så de ikke utryddes og litt fra hver plante). De holder seg godt og kan sankes i en hvilken som helst beholder. Skyll bladene godt når du er kommet hjem og ta gjerne en ekstra sjekk. Tørk de i en salatsentrifuge. Ramsløk vokser ofte i store konsentrasjoner, og har du først funnet et sted den vokser kan du dra tilbake samme sted hvert år. Vet du ikke hvor du skal starte å lete? Start på artsdatabanken.no og søk "ramsløk", trykk "vis kart" og du kan zoome deg inn på kartet og finne ut nøyaktig hvor den er.

Vær oppmerksom på å sanke forsvarlig da ramsløk er i ferd med å bli utryddingstruet enkelte steder. Sank aldri selve løken og alltid kun blader fra noen få planter, la mest stå urørt slik at de ikke syns at du har sanket når du forlater stedet. Enkelte steder er naturvernområder og ikke tillatt å sanke i, og du bør da sjekke dette før sanking, se naturvern.no

Ramsløk er også en fin plante å ha i hagen. Her har Plukkselv.no både frø hele året og løk på høsten. Frø sås på høsten eller man kan lure de ved å så ellers i året og så frøene i jord og la potten få en kuldeperiode i fryseren noen uker. Da lures de til å spire og kan settes ut om sommeren.

Lær om bruken av ramsløk og andre ville vekster i Plukk Selv boken

 

Slik skiller du ramsløk og liljekonvall
Ved blomstring er det lett å skille liljekonvall fra ramsløken

Liljekonvall blomst - giftig


Ramsløkblomst

Før blomstring kan bladene være veldig like, forskjellen er:

  • Ramsløk bladene er mye mykere enn de litt stivere liljekonvall bladene
  • Ramsløkblader sitter på en stilk hver mens liljekonvall har 2 eller fler blader som omslutter samme stilk
  • Strukturen på ramsløk bladene har litt bredere linjer enn på liljekonvallen
  • Og viktigst av alt, gnir du et ramsløkblad i hendene og lukter, lukter det løk/hvitløk. Det gjør ikke liljekonvallen.


Ramsløk øverst på bildet, og liljekonvall nederst

Se denne filmen og vi hjelper deg å finne ramsløk 100% sikkert, der du bor. (hvis den i det hele tatt finnes der da :)