Te -hjemmelaget

Alle aromatiske nyttevekster og bær kan tørkes og brukes i din egen­ komponerte teblanding. Det er jo ikke te fra teblader i ordets rette forstand, men det er så mangt som kalles te, også blandinger som er industrielt fremstilt.

Du kan også berike vanlig te med smak av ville vekster ved å tilsette dem i tørket tilstand. For å balansere en teblanding er det fint å bruke ryllik for å få en krydret smak, sisselrot er fint for sødme og engsyre for syre. Her kommer tre alternativer.

Te av rose og «ananas»
30 % tunbalderbrå, blomsterknopper
30 % rynkerose, kronblader/ blomsterblader
25 % sisselrot, rot i biter
15 % engsyre, stilk og blader

Fruktte
20 % mjødurt, blomsterknopper
30 % markjordbær, bær og blader
30 % sisselrot, rot i biter
20 % engsyre, stilk og blader

Fjellte
40 % ryllik, blader og blomster
10 % rødkløver, blomster
25 % gran, helst skudd
5 % røsslyng
20 % blåbær

FREMGANGSMÅTE

Tørk vekstene hver for seg, enten i ovn ved 40 °C natten over med døren på gløtt, eller i en dehydrator. Knus dem i mindre biter. Bland de tørkede vekstene. Ha blandingen over i tomme teposer og en lufttett boks. La teen trekke i minst 3–5 minutter før den serveres.

Tips! Plukk spiselige ville vekster som vokser rundt hytta di og lanser din egen hyttete.