Hvor finner man sopp i mengder

8 gode tips for å finne sopp
Mange har kanskje ikke et fast sted de vet de finner sopp, eller går på områder hvor noen har vært der før dem.  Her kommer tipsene på letingen og hva du bør gjøre på årets sopptur.

1. Velg riktig terreng og skog

Ut fra hvilken sopp du ønsker å finne, må du velge riktig skogstype da de fleste sopper vokser i samliv med trær og da ofte med spesifikke sorter trær. Se tips 2 for å finne riktig skog der du bor.  En grei regel er jo eldre skog jo mer sopp, er det mose er det ofte sopp i området og er det bare tørr, høy lyng, gå et annet sted. 

Disse gode matsoppene finner du som oftest i disse skogene.

Granskog:

 •       Fåresopp
 •       Granmatriske
 •       Traktkantarell
 •       Kantarell (men mer i bjørke/løvskog ofte)
 •       Blek piggsopp
 •       Steinsopp 

Bjørkeskog/løvskog 
(også i fjellet hvor de ofte kommer tidligere og er mindre markspist):

 •       Kantareller
 •       Rimsopp 
 •       Rødskrubb
 •       Kremler som mild gulkremle

Furuskog:

 •       Rødbrun steinsopp
 •       Sandsopp
 •       Furumatriske
 •       Storkremle og andre kremler

Gressmark (ofte parker ol.lign.)

 •       Matblekksopp
 •       Flere typer sjampinjonger 

Terreng er også viktig. Når du er på jakt etter kantarell, er det best å gå i gammel og næringsfattig gran- og bjørkeskog. En kombinasjon av disse skogstypene er det alle beste. Den trives ikke i solvendte skråninger, så prøv heller steder med litt mindre lys. Kantarellen må ha fuktighet og finnes gjerne i mosekledde områder. Den vokser ofte langs stier og skogsveier. Husk finner du en, let godt rundt da de ofte vokser i klynger like ved.

2. Bruk Google Maps til å finne sopp

Google Maps er helt genialt for å finne nye områder med sopp i nærheten av der du bor. Du ser ikke soppen på kartet men du kan finne riktig skog. De fleste smarttelefoner kan også brukes når du er på tur eller du kan planlegge turen selv i forkant på din pc. Slik gjør du det:

 • Gå inn på Google Maps på din pc, nettbrett eller smarttelefon. Som oftest vil kartet vise området du befinner deg i nå hvis du ikke har slått av stedsanvisninger på dine innstillinger. Eller du kan søke på stedet der du bor og et kart over området kommer frem. 
 • Trykk på kartinstillingene og velg «satelitt». Dette ligger ofte i menyen som enten er nederst eller i et av hjørnene på kartet. (bare trykk litt så finner du den)
 • Du får nå et veldig oversiktig kart over der du bor. En ting er at du får tips om hvor det er skog i området og muligheter for å finne sopp. Kanskje ser du en skog som sikkert ingen pleier å finne eller dra til. En annen ting er at du kan se hvilken type skog det er der.  

 

 

3. Unngå populære turmål 

Bor du i en by eller et sted det er mange soppsankere er det stor sannsynlighet for at noen har vært der før deg. Unngå steder i mark som enten er populære turdestinasjoner, og unngå gjerne turområder som har en form for parkeringsplass i nærheten, for folk vil gjerne ikke gå så langt for å finne sopp. Kjører du bil kan du heller se etter riktig skog (se tips 1) du vil stoppe ved enn å finne parkering langs en vei.  

Tenk på steder hvor ingen ferdes på hverdagsturen eller søndagsturen, og let etter riktig skog i det området. Ofte kan det være rett i nærheten der du bor, i småskoger i boligstrøk, rett ved den lokale golf eller fotballbanen der ingen drar for å plukke sopp.

 

  

LES OGSÅ: Slik kjenner du igjen steinsoppen og lag gåselever erstatning av soppen når du kommer hjem.

4. Bruk sosiale medier til å finne sopp

Soppsankere elsker å legge ut skrytebilder fra sine soppsteder og soppfunn. Det kan være til hjelp for å se om den soppen du leter etter er i anmarsj og i mengder ute i skogen men også en ting til.  Ofte glemmer de å slå av stedsanvisningen når de står i skogen for å legge ut bildet i sosiale medier. Trykk på stedet rett under personens navn og du kan se nøyaktig på kartet hvor de har vært og dra på samme sted etter noen dager. Husk at f.eks. en steinsopp kommer opp og vokser seg stor på bare 3-5 dager.

(Fotokredit: Instagram Fikeneve -beklager men du får aldri ha dette soppstedet for deg i fred lengre) 


5. Plukk på turer som ikke er
soppturer

Alt du trenger til soppsanking trenger ikke ta mer plass enn et sitteunderlag

Du har sikkert en tursekk du som oftest tar med på alle typer turer om du er på jakt, toppturen, fjellturen eller trimturen. Ofte er det når man ikke leter etter sopp man virkelig finner de store sammenkomster. Ha alltid med deg det du trenger for å finne ut hvilken sopp det er og være sikker på det samt ha med deg det du trenger å sanke i. 

Det du trenger er et nett eller kurv, en kniv med børste og en soppbok i turformat. Nå finnes det hjelpemidler som alltid kan være i sekken uten at du merker det. 

LES OGSÅ: Soppsettet med alt på kun 250 gram og som ikke merkes at det alltid er med

6. Lytt til familie -ikke bekjente

Selvsagt et tips med unntak. Men hvor mange har ikke blitt sendt i feil retning for å finne sopp av andre soppsankere. Da er det neste bedre å spionere på den bekjente som ofte finner mye sopp JDet er tradisjon i Norge om å verne om sin gullsteder både for sopp og bær. Internt i familien derimot har vi en tradisjon for å la de gode stedene gå i arv. Soppen kommer på samme sted hvert år, så hør med dine foreldre eller besteforeldre. Og har du ikke startet med å lage familiens sankebok, er det en flott ting å lage og la gå i arv til neste generasjon. Tegn kart for både sopp, bær, fisk og andre gullsteder i lokalområdet.

7. Plukk soppen ingen plukker

Du har sikkert din favorittsopp du leter etter og føler deg trygg på. Det er mest sannsynlig den soppen som de fleste andre også plukker da den er mest kjent. Går du etter andre arter vil du mest sannsynlig kunne gå samme sted som de andre og sanke sopp i mengder. Du må bare finne en ny favoritt og lære deg den. Smaken kan være enda bedre.

For å kunne være helt sikker på hva man plukker, må man vite kjennetegnene på de ulike soppene og følge noen enkle regler. Lærer man seg forvekslingene, ulikheten og hvilke kjennetegn de har er det hemmeligheten for å bli sikker. Vet man hvor man kan ta feil, ja da er det enklere å tørre. Sopp blir inndelt i fem hovedgrupper etter hvordan de ser ut på undersiden av hatten. Enten har de ribber, porer, pigger, skiver eller rør som ser ut som en svamp. Det finnes også andre arter, som for eksempel røyksopper og begersopper, men dem trenger du ikke å lære deg til å begynne med. Det enkleste er å starte med sopp med rør, pigger, porer eller ribber, da disse gruppene er mest oversiktlige og lettest å lære seg. 

For å kunne finne en ny favoritt må du lære deg hvordan den tilberedes og smaker aller best. F.eks. er sandsopp en av de beste soppene å tørke og endrer smaken en del. 

SE OGSÅ! Her lærer du både nye arter som er velsmakende og hvordan du tilbereder og konserverer dem. 

8. Gå på artdatabanken.no og se hvor det er registrert funn tidligere
Det gjøres en stor jobb i Norge for å registrere funn av alle viltvoksende planter, sopp m.m. i Norge. Funnene gjøres av mange i lokale sopp- og nyttevekst forbund samt andre organisasjoner. De blir registrert med nøyaktig stedsanvisning og du kan enkelt se hvor det er i ditt lokalområde. Du kan også se tettheten av funn og dermed la det legge grunnlag for hvor du starter å lete etter akkurat den type sopp.

Bruk dette kartet og zoom inn akkurat der du bor.
Her er kartet over steinsopp funn i Norge
Her er kartet over kantarell funn i Norge
Her er kartet over traktkantarell funn i Norge
Her er kartet over blek piggsopp funn i Norge
Du kan også enkelt søke selv på art og stedet du bor på siden.

 

GJØR DEG KLAR TIL SOPPTUREN HER