Juleløk - slik gjør duSetter du løk selv inne i november får du varianter ingen andre har og ofte større løk som gir mere blomst. I tillegg kan du lage kombinasjoner i krukker, vaser, glass og kurver som du ønsker. Utviklingen blir som årets vakreste og mest spennende julekalender og blomstringen et festfyrverkeri. 

Juleløkene er forbehandlet for at de skal være klare til å blomstre vinter innedørs.Velg mellom ulike store amaryllis, magiske alpefiol, strålende tidløs, søte julenarsisser og duftende svibler. Plant i potter, glass, vaser, krukker, kurver eller andre mer kreative måter. Pynt opp hvert rom eller gi i gaver.

 

Slik gjør du

Alle løkene er forberedt for å blomstre vinter innendørs og trenger bare riktig memgde vann, lys og temperatur for å vokse. All næring og kraft har de allerede i løken så dette kan alle få til. 

 • Plant med god drenering - med eller uten jord. Det er røttene som trenger vann og ikke selve løken som kan råtne hvis den blir for våt. Så velg en potte med hull og bruk leca i bunn, og plantejord over.
         Plant løken 2/3 ned i jorden, eller la kun røttene stå i litt vann med stener eller lignende nederst i potten eller vasen hvis du ikke bruker jord. Alpefiol og tidløs trenger bare fuktighet under og sprayes vann over, så bare legg i en skål og spray av og til.


  Løkene kan fint plantes uten jord da all næring er i løken. Plukkselv har både pyntestener, glassvaser og løkene du trenger.

 • Ingen næring. All næringen er i løken. Så ikke nøye hvilken jord du bruker hvis det benyttes.
 • Vanning. Vann godt ved planting, men vær sparsom etter dette og gjerne vent til knopper kommer frem før du vanner mer. La alltid jord tørke litt ut før du vanner mer, og plantes de uten jord skal bare røtter stå i vann.
 • Styr vekst og blomstring med temperatur - start i rett tid. Hvor lang tid det tar avhenger av temperaturen, og du kan selv styre veksten og beregne blomstring med i hvilket rom du setter løken i og rommets temperatur. Spesielt amaryllisløk, men også andre har godt av noen dager i et svalt og mørkt rom i starten etter vanning. Da utvikles røttene bedre. Etter dette kan den sette i et lyst rom på 20⁰C. 
 • Lys. Planten strekker seg alltid etter lys. Snu den av og til slik at den vokser rett opp.


 • Vær kreativ. Bruk glass, flasker, vaser, kurver og hva det måtte være for plantingen. Bind opp mose og plant løken rett i, bruk stener, kongler eller nøtter i vaser og legg løkene over med røttene nede i vann. Det å vær kreativ er det som gjør det så gøy og plant løker både med og uten jord til din unike juledekorasjon.


 Lykke til !


Alpefiol av denne spesielle sorten som er forberedt for blomstre i julen, blir årets nye juletrend. Rot bare legges på et hvilket som helst fat og sprayes med litt vann, så kommer blomstene. Dens rustikke rot er en utrolig flott kontrast mot de tynne sukkelende stenglene med de søte blomstene.   

 

Andre tips og råd

 • Setter du blomstene kjølig om natten vil du ha lengre blomstring. Når blomsten er kommet vil den alltid holde lengre hvis den står i en vinduskarm kontra over peisen.
 • Plant flere løk med 2 ukers mellomrom og få enda lengre blomstring gjennom årets mørkeste måneder.
 • Sett løkene med røttene ned i litt vann, benytt sten eller lignende nederst i en vase eller bruk annet materiale som suger opp vann, uten at selve løken er i kontakt med vannet. Mose, grus og annet kan også brukes. Du kan også binde opp mose i en ball og henge opp sviblene i vinduet.

 

Ta vare på løkene etter blomstring og bruk som stueplante eller sett ut i hagen

Det finnes flere metoder, men her er den vi har lykkes med best.

Etter blomstring kommer blader. Løkene trenger å stå med disse bladene og bruker de for å samle næring til løken igjen, for å kunne klare en ny vekst/blomstring. Så det beste er å holde den i livet i en potte og la bladene komme, vanne sparsommelig og gi litt næring. Litt lavere temperatur er ideelt da veksten går langsommere og holder til de kan plantes ut på sommeren. 

Etter sommeren slutter man vanning, lar blader visne og lar jord og løk tørke inn. Så kan løkene oppbevares mørk og kjølig minimum 6 uker ved 10-14 grader til du ønsker å plante de igjen. Noen sorter kan også overleve vinteren i hagen i de sørligste delene av landet.

 • Amaryllis lar man bladene vokse. Den kan plantes ut i hagen eller i potter på et skyggefyllt sted om sommeren. Husk drenering. Slutt å vann på høst, la visne og la jord/løk tørke. Sett den tørre løken kjølig i minimum 6 uker og plant på nytt igjen. De er avhengige av en kjøleperioden/hvile for å blomstre igjen.

 • Svibel og narsisser. Sett de i potte i jord kjølig og lyst etter blomstring. Vann av og til sparsommelig men pass på at jorden er skikkelig tørket opp mellom hver vanning. La bladene være på da de er med å samle næring til løken. Til våren kan du plante løkene ut i hagen eller potter. Sett de solrikt og pass på at det er god drenering. Kan overleve i hagen i sørlige deler av landet eller tørkes og tas inn om høsten slik som amaryllisløkene.

 • Alpefiol og tidløs. Sett de jord og la de få en potte å bo i etter blomstring. Behold som stueplante (Alpefiolens hjerteformede blader er utrolig vakre), og ha den i krukker utendørs om sommeren. Du kan plante den ut i hagen opp til H4, men utfordringen er at den krever veldig veldrenert jord og da er det ikke så lett å finne et sted kanskje, hvis ikke vil frosten ta den.

EKSTRA GODE RÅD FOR AMARYLLIS LØK

 • Forbehandling.Sett gjerne løkens røtter i lunket vann 1 døgn før planting, da vekkes den til live raskere. Selve løken skal ikke stå i vann, kun røttene! 
 • Valg av potte.Bruk en tung potte og bredden på potten bør gi 2-4 cm til kant av potten på hver side av løken
 • Ved planting. Vann jorden skikkelig godt og sett potten i et mørkt og svalt rom noen dager, da utvikles røttene bedre før knoppene kommer. Etter en tid vil blomstens stilk komme frem fra løken og du kan ta den ut i lysere og varmere steder, 20 ⁰C er fint. 
 • Vanning. For første gang etter setting når blomsterstilken begynner å sprette litt opp, men vær sparsomt. Vann kun når du kjenner at jorden tørket litt. Et shotglass med vann i uken bør rekke. Når blomsterknoppene begynner å vokse kan du gi litt mere vann. Ikke gi gjødsel! 
 • Styr voksehastighetenmed hvor mye lys og varme den får, for å få blomstring når du ønsker. Mye lys og varme gir rask vekst og motsatt. Går det for raskt blir jo stilken spinkel og kan knekke så ikke overdriv varmen. Strekker den seg en vei mot lys kan du snu litt på den for å få den loddrett. Skulle den ikke spire står den for kjølig.
 • Knip av blomst når den er visnet, så bruker ikke løken energi på å danne frø. Etter blomstring kommer de lange bladene frem.
 • Gi støtte, planten og spesielt noen arter blir veldig høy og kan lett velte. Bruk sorte blomsterpinner eller bjørkepinner som støtte. (Brukes blomsten som snittblomst kan du stikke en blomsterpinne inni den hule stilken for å forsterke den. Snittblomst av amaryllis kan også henges opp ned og vannes i den hule stilken.)