Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Mat riktig med vermikomposter

Mange gjør feil i starten av produksjonen av "det sorte gull" med sin vermikomposter og det kan føre til at den kan lukte. Slik løser du det.

Ny med vermikompost? Lær å bruke vermikompost her.

1.Tilsetter du for mye mat?

Ser du en stor mengde ufordøyd matrester i vermikomposteren, legger du i for mye mat for fort. Du kan fryse maten hvis du har for mye, ta ut det overflødige og kaste det bort eller kutte maten opp i mindre biter før du mater. Meitemarkene skal kunne jobbe seg igjennom en bestemt matbit innen 1-2 uker.

Slik beregner du hvor mye du skal mate:

  • grav noen biter ned i et hjørne og følge med på disse.
  • etter noen dager kontrollerer du om meitemarken har begynt å jobbe med disse og bryter de ned.
  • grav ned noen nye biter rett ved siden av, gjør det samme igjen og jobb deg innover i kassen.
  • når du da har jobbet deg helt inn og kommer tilbake til det forstedet du startet med burde de ha blitt omgjort til «svart gull»

OBS! Bruker du en foodprosessor eller blender for å kutte maten til din vermikomposter kan det bli et problem hvis det gir for mye veske for fort og igjen skape fuktproblemer. (se punkt 3.)

2.Prøver du å kompostere feil type mat?

Hvis du har lagt kjøtt, melkeprodukter, oljer eller fett i vermikomposter vil det lukte. Også matvarer som løk, kål, bananskall og broccoli er kjent for å avgi lukt. Hvis du legger de i, sørg for at det er kuttet veldig smått og ikke tilsett store mengder. Unngå også å overdrive matingen av tomater og annanas.

3. Er det for vått, kompakt for meitemarken?

En for våt vermikomposter kan begynne å lukte. For mye fuktighet er også dårlig for meitemarken, som puster gjennom huden sin og kan drukne i våt jord. Teksturen bør være smuldrende i kassen og tøystykket eller det du har lagt i bunn så vått som en oppvridd svamp.
Blir det for vått og hullene i bunn tettes helt begynner problemene virkelig. Hvis de ikke er åpne må du rydde og vaske dem.
Hvis du har vann stående i bunn, sug det opp med kjøkkenpapir og kast papiret. Du kan også legge nytt materiale i bunn på kassen som suger opp fuktighet, slik som ren torvmose eller opprevet avis. Det vil gjenopprette balansen. Trives ikke marken vil de ikke jobbe og da vil både mat lukte etter hvert og også marken hvis den ikke overlever.