Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Våre frøposer


Vi selger frø fra ulike leverandører, og disse posene merkes forskjellig. Her får du en liten innføring i våre frøposer, om holdbarhet og spireprosent.

Runåbergs Frøer - den brune posen


Vi har et stort utvalg av frø fra den svenske produsenten Runåbergs Frøer.


Runåbergs dyrker økologiske frø, og holder til i Ucklum, litt nord for Gøteborg. De har drevet med frødyrking i over 40 år og den største delen av våre frø kommer herfra.


Runåbergs gjør alt på "gamlemåten" og frøposene er både håndpakket og håndtrykket. De benytter en manuell trykkpresse fra 1950 og spesialbestiller alle plater til pressen. Dette er årsaken til at posene ikke har dyrkeanvisninger eller bilder, og at de kun har trykk på den ene siden.


Du vil uansett kunne finne dyrkeinstruksjoner på våre nettsider, og du kan benytte varenummeret på posen for å finne riktig produkt.


Posene måler 11,8 x 7,5 cm, og de har svensk tekst og sortsnavn.

Datostempling

Alle frøene holder minst den laveste tillatte spireprosenten, men gjerne mer. Frøenes best-før-dato tilsvarer det midterste tallet på stempelet. Sifferet "12" innebærer at spireprosenten ("grobarheten") gjelder til og med desember samme år, altså ut dyrkesesongen. Dette forutsetter at frøene oppbevares riktig, altså tørt og kjølig.


Stempelet 2023-12-93 betyr at frøene er pakket i sesongen 2023, og at spireprosenten gjelder til og med desember 2023, og Runåbergs har hatt en spireprosent på 93% i sine tester, dvs at 93 av 100 sådde frø spirer.

Merk at mange frø har like bra spiring selv langt etter best-før-datoen. Enkelte sorter får faktisk enda bedre spireprosent etter noen års lagring.

Stemplingen kan variere noe mellom posene, men produksjonsår og spireprosent skal alltid stå der.


Om du har frøposer liggende fra tidligere år kan du enkelt teste spireprosenten selv.


Ikke lenger F1-hybrider hos Runåbergs Fröer


Fra og med 2024 selger ikke lenger Runåbergs F1-hybrider. Dette er frø som skapes av to genetisk ulike, sterkt innavlede "foreldresorter" som er manuelt pollinert under strengt kontrollerte former. Hybridene er helt dominerende blant yrkesdyrkere, og de gir store og enhetlige avlinger med spesifikke egenskaper, for eksempel ekstra motstandsdyktige mot kulde.


Det finnes én stor ulempe med hybrid-frø; du kan ikke høste frø fra de, og du har ikke tilgang på foreldresortene. Om du vil fortsette å dyrke de, er du avhengig av å få tak i nye frø. Dette gjør at produsentene av disse frøene får lov til å dominere markedet.


En av grunnprinsippene hos Runåbergs er at de som dyrkere skal kunne bevare og spre videre sorter som de syns er drivverdige. Derfor har de besluttet å gå bort fra alle F1-hybrider fra og med 2024. Alle sorter vil nå være såkalt "åpent pollinerende" som man selv kan ta frø fra.

Oppbevaring og spiring


Det er ofte man får frø til overs etter såing. Om frøene ikke har vært utsatt for fukt eller varme, så kan de fleste sortes oppbevares i et år eller to, gjerne mer. Frøene lever under lagring, men livsprosessen går på sparebluss. Varme og fuktighet vekker de fra søvnen, så det gjelder å forhindre begge deler om lagringen skal lykkes. Frø som skal oppbevares må være ordentlig tørre (under 13% luftfuktighet) og ligge kjølig, ved 0-10 grader. De fleste sorter tåler også frost.


Frøene kan legges i en lufttett boks i kjøleskapet, fryseren eller annet kjølig sted. Du kan ha litt tørrmelk i boksen, da denne suger opp restfuktighet. Erter, bønner eller frø som ikke er helt tørre holder seg bedre i ikke-lufttette poser på et svalt og luftig sted. 


Se gjerne til frøene underveis i lagringen. Ved for høy varme og luftfuktighet kan mugg, bakterier og visse insekter angripe frøene. Hvis de er mugne, kast de.


Teste spireprosent hjemme


For å finne ut hvilken spireprosent frøene dine har, kan du teste spireprosenten før såing. Spre ut 20, 50 eller 100 frø på et fuktig papirhåndkle. Brett det lett sammen og legg inn i en plastpose. Frøene spirer raskt i romtemperatur. Tell frøene som har spirt innen normal spiretid og beregne en omtrentlig spireprosent. For eksempel gir 40 spirende av 50 frø en spireprosent på 80%. Man pleier ikke så frø med lavere spireprosent enn 50%.

Nelson garden - den grønne posen

Vi har et utvalg frø fra Nelson Garden. Dette er et supplement til våre økologiske frø fra Runåbergs frøer. Nelson Garden har i hovedsak ikke-økologiske frø, men har et litt annet sortiment og utvalg, og gjør at vi kan få tak i mye spennende, i tillegg til de klassiske blomstene og grønnsakene. 


Frøposene til Nelson Garden har grønn bakgrunnsfarge, med produktbilde på forsiden, og dyrkeinstruksjoner på baksiden. Du vil også finne utfyllende dyrkeinstruksjoner på våre nettsider, og du finner produktet ved å søke på produktnavn eller varenummeret oppe til høyre på forsiden av frøposen.

Datostempling


Nelson Garden merker posene sine med "siste salgsdato". Dette er som regel september i produksjonsåret, eller året etter. Videre står det oppgitt innhold og spireprosent. Det varierer litt hvordan dette er satt opp, men alt skal kunne lese ut fra stempellinjen. 


Enkelte poser er merket med produksjonsdato i stedet for siste salgsdato. Ved første øyekast kan det derfor se ut som frøene har "gått ut på dato". Se derfor etter om det står "siste salgsdato" eller "produksjonsdato".


Som med andre frø, så vil spireprosenten være som oppgitt ut salgsperioden, og etter dette vil frøene fortsatt kunne spire, men mulig med noe redusert spireprosent.

Se alle våre frø

Sale Off
Tomat Super Sweet 100 F1, Frø
69,00 kr

Suttons UK - den blå posen

Fra 2022 har vi tilbudt frø fra Suttons i Storbritannia. Suttons har et spennende utvalg med frø, og vi har latt oss friste av disse og tilbyr nå noen av disse i nettbutikken. Her finner du både eksotiske planter og planter for innendørs dyrking. 


Suttons frøposer har blå bakgrunn på poser med blomsterfrø og grønne på grønnsaker, med produktbilde på dyrkeinstruksjoner på baksiden. Posene har engelsk tekst. 


Vær obs på at dette er frø beregnet for det britiske klimaet, slik at månedsangivelser for såing kan avvike noe i forhold til våre årstider.

Datostempling

På Suttons frøposer har de oppgitt en "så innen"-dato ("Sow by"). Altså er frøene beregnet å bli sådd innen påstemplet dato. Som med andre frø, så vil de fortsatt kunne brukes etter dette, men spireprosenten kan bli noe lavere med tiden.

Elsker du også dyrking, sanking og konservering? Vi skriver ukentlige tips og triks slik at du kan lykkes bedre med din hobby!

Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...
Våre frøposer
Våre frøposer Vi selger frø fra ulike leverandører, og disse posene merkes forskjellig. Her får du en liten innføring i...