Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Bjørkesevje - slik tapper du

Når snøen smelter transporterer en stor bjørk 100-150, og opptil 400, liter vann om dagen. Du kan forsyne deg av overskuddet av dette næringsrike vannet. Vannet kalles sevje og kan tappes av flere ulike tresorter, personlig synes jeg bjørken gir den beste sevjen. Maple syrup er tappet av lønnetre men her blir en annen sort brukt til kommersiell tapping enn den vi finner i Norge.

Så fort bjørkebladene spretter, stopper produksjonen plutselig på dagen, nesten på timen føles det som. Her gjelder det å time tappingen. Den varer fra 2-5 uker alt etter værforholdene. Så treffer du på dagen det starter kan du tappe 5-10 liter hver eneste dag fra samme tre i flere uker. Det blir altså fort 200 liter du kan drikke fra ett eneste tre.

Det sier seg selv at bjørken ikke liker at du gjør dette hver eneste år så det anbefales å la ett tre hvile ett par år etter tapping. Så fort snøen rundt treet har smeltet starter det. Jeg har opplevd å tappe fra trær som er 5 meter fra hverandre hvor treet med snø rundt seg ikke gir sevje, mens det uten renner over av sevje.

Sesong for tapping av bjørkesevje er når telen i marken har sluppet taket og 2-5 uker etter. Cirka i mars i sør og april i nord. Det er ikke en del av allemannsretten og man må ha tillatelse fra skogeier eller eie skog selv.

Slik gjør du steg for steg

  1. Plukk ut en bjørk hvor snøen akkurat har smeltet bort og som er min. 20 cm i diameter.
  2. Bor ett 4-5cm dypt hull på skrå oppover ca. 80 cm fra bakken inn i stammen. Hullet bør ha diameter som er lik diameter på pluggen du skal bruke. Pirk ut rusk/spon fra hullet med en kvist. Allerede nå vil du se at det begynner å dryppe veske ut av hullet hvis det er klart for tapping.

  3. Sett tappepluggen i hullet og bank den fast. Bruker du plugg med krok, henger du bøtten eller posen med poseholder rett på kroken. Bruker du tappeplugg med slange fester du slangen til tappepluggen og fører slangen ned i ønsket beholder.


  4. Nå vil du se sevjen komme og se/høre at det drypper ned i beholderen. Kommer det ingenting kan det være for tidlig og du kan la innretningen stå, og komme å sjekke senere om det er startet. Har det kommet skudd er det for sent.
  5. Dekk gjerne til din installasjon. Gå innom tappestedet ditt hver dag og hent fra 5-10 liter sevje hver gang. Tett hull med en kvist hvis du avslutter tappingen mens bjørka fortsatt transporterer sevje. Hvis ikke sier de som driver med dette i Canada profesjonelt at du ikke skal tette hull, da treet reparerer seg enklere selv uten.

 

Utstyr til du trenger til tapping og oppbevaring
Ta med en hammer og bor som passer pluggen du velger.
SevjetappekitTappekrok

 

Tilberedning/oppbevaring:

  • Stor vid kjele
  • Fryseflasker for nedfrysing, bruk plastflasker.
  • Sirupsflasker til sirup
  • Silklede for siling av sevje
  • Sukkertermometer for enklere kontroll ved koking av sirup

 

 

Hvordan bruke bjørkesevje i mat?

Sevjen i seg selv smaker ikke så mye annet enn litt søtlig vann og inneholder 1,5-2% sukker, mineraler og C-vitaminer. Den er god som kald tørstedrikk som den er men koker du den ned til sirup vil du få en smak du sent vil glemme. Helt naturell rett fra treet holder sevjen seg omtrent like lenge som melk og må oppbevares kjølig for å ikke surne. Så det beste er å enten fryse den ned eller lage noe av den med en gang.

Sevjen kan brukes til så mangt, du kan fermentere den til en helsedrikk, bake brød med den, tilsette sukker og lage sevjekarameller bruke den i produksjon av vin og øl. Men det aller beste er å konsentrer smaken til sirup eller drikke sevjen fersk som den er. Sirupen er uten tvil verdens beste sirupsmak. En ubeskrivelig smak som kommer i flere lag i munnen. Først litt søtlig lakris uten å være for søt, så lett krydder og en smak av natur.

1 liter bjørkesevje selges ofte for 80 kr literen. Når den da inneholder kun 1,5-2% sukker vil du på 100 dl sevje sitte igjen med ca. 2 dl bjørkesevjesirup til en prislapp på 4000kr literen. Og den er verdt sin pris. Se HER for å lære hvordan du koker sirupen.

Bruk sirupen til iskrem og desserter, på frokostblandingen og yoghurten eller mer raffinerte retter som gravet kjøtt eller ostetallerkenen. Jeg mener det beste er å smake den som den er helt alene på enskje eller over litt shaved ice (høvlet is).

Sevjen fra hengebjørk er mindre bitter enn vanlig bjørk, jeg mener bitterheten tilfører noe ekstra og tapper helst fra vanlig bjørk.

I boken PLUKK SELV finner du oppskrifter på bruk av bjørkesevjen, samt mange flere tips og råd hva gjelder sanking i norsk natur med gode oppskrifter.

Plukk selv boken