Bjørkesevjesirup-slik koker du

Ren bjørkesevjesirup er en av naturens søteste nytelser og å lage den selv er mye enklere enn du tror. Alt du trenger er sevjen, vanlig kjøkkenutstyr du nok har og tålmodighet. Den lager seg selv men du må følge nøye med, spesiellt i slutten av kokingen.
Det er ikke komplisert og her får du vite hvordan du får best mulig sirup steg for steg:

STEG 1 Lag kokestasjon
Kokeprosessen kan ta mange timer og kreve mye strøm,gass eller ved. Alt rundt kjelen vil bli litt dekt av klissete sukker siden også dampen inneholder bittelitt sukker. Det avhenger selvsagt av mengden du produsere og trenger ikke å bety at du må gjøre det utendørs. Men det kan være en fordel å starte kokeprosessen utendørs. Lag en egen kokestasjon ved å bruke en gasskokeplate eller kanskje side brenneren på en gassgrill hvis du har det. Husk å gjør dette under tak utendørs eller dekk til over slik at det ikke kommer regnvann eller andre urenheter i kjelen under kokeprosessen. Husk at jo videre og større kjele du har jo raskere går det. Det kan også koke over så ikke fyll din kjele helt opp. Koker du for hardt uten lokk kan også vesken svi seg på sidene og sirupen til slutt smake brent. Så småkok og bruk event lokk for å forhindre dette. (Ja vesken reduseres også når man bruker lokk)

STEG 2 Første filitrering
Sil sevjen gjerne når henter sevjen første dagen slik at du får bort eventuelle innsekter og annet rusk fra skogen. Kok så sevjen umiddelbart eller oppbevar den kjølig til senere koking. Den holder seg like lenge som melk, ca 5-6 dager i kjøleskap. Du kan også fryse den, noe som faktisk gjør at kokeprosessen går raskere.


Ett silklede og et sukker koketermometer hjelper deg til perfekt sirup

STEG 3 Første koking
Filitrer sevjen gjennom et silklede over i kjelen. Kanskje får du ikke plass til all sevjen du har i kjelen samtidig.  Varme da opp resterende sevjen du har til overs underveis og fyll på i "hovedkjelen". Tilsutt vil du ha alt samlet i en kjele. Kok på full varme og reduser til temperaturen er ca. 102 grader C. Her kan du bruke en sukkertermometer for å sjekke temperaturen.

STEG 4 Andre filitrering og siste koking
Når sevjen har nådd ca. 102 grader C og filitrer sevjen igjen igjennom et rent silklede. Ha så sevjen over i en mindre kjele. Nå kan gjerne kokingen flyttes innendørs på en vanlig komfyr hvis du ønsker. Følg nøye med temperaturen og når den har nådd 103,9 grader C tar du kjelen av platen. Det er temperaturen som gjør at den blir sirup. Har du ikke termometer kan du ta litt av vesken over på en kald benk og se hvordan den blir når den bli avkjølt.

STEG 5 Siste filitrering og tapping på flaske
Filitrer sirupen mens den er varm en siste gang over i en mugge eller noe som er lett å helle fra. Fyll så over på små flasker, forsegl flaskene og sett flaskene opp ned. Da hjelper sirupen på å forsegle flasken skikkelig. La flaskene stå 12 timer og snu de igjen slik at de står riktig vei. Oppbevares mørkt og i romtemperatur. Slik holder sirupen seg opptil 1 år.

Hvorfor ble sirupen min krystallisert eller grumsete?
Du har ikke filitrert sevjen godt nok eller startet kokingen for sent etter den ble hentet fra treet. Grums vil vanligvis falle ned i bunn etter oppbevaring og trenger ikke påvirke smaken. Du kan også koke opp sirupen igjen og filitrere den på nytt for å unngå grumsete sirup.  En skitten kjele kan også forårsake krystallisering. Blir du veldig plaget av det kan det hjelpe å pensle indre kant av kjelen med litt vann under siste kokingen, eller koke med lokk. 

Server gjerne sirupen slik som den er eller med høvlet is. Se flere oppskrifter for bruk av bjørkesevjesirup og masse andre tips og oppskrifter i vår nye "plukk selv" bok. Den får du HER