Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Anemoner - Dyrketips


Hva gir vel ikke mer vårfølelse enn å planlegge neste sommers planter? Når du mottar vårknoller og barrøtter tidlig på våren, er det kanskje lenge til de kan plantes ut. Her får du tips og veiledning til oppbevaring, fordriving og planting av dine knoller.

FAkta om Anemoner

Anemoner, også kjent under navn som Kronsymre og Valmueanemone, stammer opprinnelig fra middelhavsområdet, men de er også funnet naturlig i Øst-Asia, Nord-Amerika og Sør-Europa. De er dyrket som prydblomster i flere århundrer.


Anemoner er egentlig ikke ekte anemoner, men hører til ranunkel-familien, ranunculaceae. Blomstene fås i mange farger, som rødt, rosa, lilla, blått og hvitt.


Anemoner er både myteomspunne og har mye symbolikk. De er både assosiert med kjærlighet, håp og glede, men også tragedie og fare.


Anemoner trives best i solrike eller delvis skyggefulle områder med godt drenert jord. Planten er flerårig, men bare vinterherdig til H2.

Forpakning og innhold
Anemoner som leveres fra oss, kommer i en perforert plastpose. Utenpå finner du en etikett, der all nødvendig informasjon om planten er forklart med symboler. Her får du opplyst artikkelnummer, sortsnavn og blomstens farge. I tillegg er det opplyst om blomstringstid, plantehøyde, planteavstand og plantedybde. Posene er ikke merket med bilde, men du finner enkelt bilder og mer informasjon ved å søke på artikkelnummer eller plantenavn i nettbutikken.


På bildet under vises Anemone Mr Fokker. Pakken leveres med 20 knoller som rundt 1-2 cm i diameter (str 7/8 er cm i omkrets). Størrelsen kan variere noe. Knollene er harde og ser inntørket ut, litt som steiner. De er koniske (kjegleformet) i fasongen; runde med flat underside og en spiss/topp på den andre. Spissen er opp på knollen. Noen ganger er det litt vanskelig å se hva som er opp og ned, men det har ingenting å si for spiringen.

Oppbevaring etter mottak og før utplanting

Vi anbefaler å plante knollene så fort som mulig etter mottak, slik at det er enklere å få spiring på disse. Om det er vanskelig å plante med en gang, har du mulighet til å lagre den først, men dette kan også forringe spireevnen. Vær oppmerksom på at oppbevaring skjer på egen risiko med tanke på reklamasjon.


Du kan la de ligge i posen de kommer i, denne er perforert og luftig. La de ligge i en eske uten lokk, slik at ikke fukt blir innestengt i posen og at de har god luftgjennomstrømning. 


Optimal lagringstemperatur er rundt 15-20 grader, med god luftgjennomstrømning.
Unngå steder med høy luftfuktighet eller store temperatursvingninger.


Produkter for Oppbevaring

Sale Off
Jordsikt med stålmasker - 2 i 1
299,00 kr200,00 kr
Sale Off
Merkepenn vannsikker sort 1 stk
79,00 kr

PLANTING/fordriving

Anemoner kan fordrives for å få tidlig blomstring. I tillegg har de godt av en kjølig periode før sommeren, da får røttene etablert seg bedre.

Du kan starte fordriving når du mottar knollene, da får de god tid på seg før du planter de ut. Om du overvintrer knoller, kan du starte enda tidligere, rundt midten av februar. 

Fordriving er ikke noe du gjøre, men noe du kan gjøre. Vi anbefaler at knoller du mottar fra oss plantes med en gang.

Slik planter du:


1. Knollen er konisk/kjegleformet, og spissen er opp. Legg knollene i vann i noen timer, eller over natten. Du vil ikke se så stor forskjell på de, slik som ranunkler, men vanningen vil gjøre at de spirer enklere.


2. Plant knollene samme dag som de er ferdig vannet, så slipper du å la de vannes ut på nytt. Dekk knollen med ca 5 cm jord, gjerne kompostrik, men godt drenert jord. Bruk gjerne sand eller perlite for bedre drenering og luftigere jord. Anemone foretrekker nøytral til litt sur jord, altså med en pH-verdi på ca 6,0-7,0. Unngå tunge, leirete jordtyper som blir vannmettet, da knollene har lett for å råtne når de blir stående i for våt jord.


3. Vann lett etter planting, og ved fordriving settes planten gjerne ganske kjølig, gjerne under 10 grader. De kan stå mørkt. Anemoner tåler en del frost (herdige til H2), og de bruker den kalde perioden til å danne røtter før de spirer. Denne kjøleperioden kan godt være lang, det er slik de overvintrer i mildere land. Hvis man ikke rekker denne kalde perioden, kan plantene bli noe spinklere med færre blomster, da de ikke rekker å etablere gode røtter.


4. Når det begynner å komme skudd over jorda, må plantene settes lyst. De kan plantes ut så tidlig som april selv om frosten ikke er over, men hvis det er mye vind eller nedbør kan de gjerne dekkes med en duk. Anemoner får best sesong om våren er lang.


5. Når du ser vekst, kan du begynne med organisk gjødsel. De kan de få kompost eller husdyrgjødsel. Vann etter gjødsling slik at planten tar opp næringsstoffene.


HERDIng

Begonia boliviensis "Skagumtype"

Herding før utplanting


Knollene trenger ikke herding før utplanting, da de gjerne kan stå kaldt helt fra planting. Planten tåler en del kuldegrader, og vil helst ikke ha det for varmt. 


Det er kanskje mer viktig å ikke la de stå for varmt ved planting, da de vil begynne å spire før de har dannet gode rotsystemer.

Jordforhold og næring

Jordforhold


Anemoner trives best i godt drenert jord som er rik på organisk materiale. Jorden kan godt være fuktig, men ikke våt. Leirete jordtyper som holder på vann bør unngås.


1. God drenering: Anemoner har ikke godt av å stå i vann da de vil råtne, så det er viktig med god drenering. Jorden bør være fuktighetsbevarende, men ikke så tung at den holder på vannet og er våttrukken. Tilsett gjerne sand eller perlite i jorden for bedre drenering.


2. Rik på organisk materiale: Jord med mye organisk materiale kan hjelpe med å holde anemoner sunne og med god vekst. Kompost eller godt forråtnet husdyrmøkk, som kugjødselkompost eller hønsepellets, kan blandes inn i jorden for å forbedre dens næringsinnhold.


3. pH-verdier: Anemoner foretrekker nøytral til litt sur jord, noe som betyr en pH mellom 6,0 og 7,0.


4. Planting i potterlegg et lag med lecakuler i bunnen for ekstra god drenering. Lecakulene kan dekkes med duk, eller annet stoff du har liggende (gammelt sengetøy, håndklær), før du fyller på med jord.


Næring


Anemoner liker best jord med organisk gjødsle, altså husdyrgjødsel eller kompostjord. Dette avgir næringsstoffer langsomt og forbedrer jordens fruktbarhet over tid. Desto mer næringsrik jord de er plantet i, jo mindre ekstra gjødsel trenger de.


Det er best å gjødsle Anemoner på våren, rett før eller under den aktive vekstfasen. På denne tiden trenger planten ekstra næring for å støtte blomstringen. Unngå gjødsel på vinteren når planten er i hvilefasen, eller når røttene utvikler seg før de får spirer. 


Påfør gjødsel jevnt rundt planten, uten å legge det i direkte kontakt med bladverket. Du kan også blande inn gjødsel i jorden uten å skade røttene. Etter gjødsling bør du vanne godt, slik at næringsstoffene kan bli tatt opp av røttene. Dette forhindrer også at gjødselen brenner planten.


Se andre dyrketips:

Epletrær - dyrking og stell
Epletrær - dyrking og stell Å ha ett eller flere epletrær i hagen er både hyggelig og nyttig. Du får...
Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...

Vinterlagring

Anemoner er flerårige, men dyrkes ofte som ettårige i Norge. Om du ønsker å vinterlagre anemoner, kan du sette pottene inn, eller du kan grave opp knollene på høsten. Anemone er også vinterherdig i de laveste H-sonene, så i enkelte områder ved kysten og i lavlandet kan de overvintre utendørs (H2).

Slik gjør du: 

1. Når plantene er avblomstret og bladene har visnet på sommeren eller tidlig høst, kan du klippe ned planten til 5-10 cm over bakken. Da vil knollene samle energi før vinteren.


2. Grav forsiktig opp knollene og fjern jord og annet rusk. Unngå å vaske dem, da dette kan fjerne den naturlige beskyttelsen. La knollene tørke i noen dager på et tørt sted med god luftsirkulasjon.


3. Når knollene har tørket, kan du legge de til lagring. Du kan enten legge de på et tørt og kjølig sted (ca 5-10 grader) eller i en papirpose med litt tørr sagflis eller torv, også på en kjølig sted. Unngå frost og for mye fuktighet.


4. Sjekk gjerne knollene gjennom vinteren og fjern eventuelle råtne eller skadde knoller for å unngå spredning av sykdommer. t tørre før de lagres.


Tips! Merk hver knoll med navn og sort for enkel identifikasjon når du vil plante dem igjen til våren.

Formering

Anemone kan formeres ved deling av knollene. Dette gjøres på sensommer/høst når du tar opp knollene for vinteren. Knollene kan da deles opp. Se gjerne til at alle delene har spirer/stilker. Lagre de over vinteren og plant de ut. Du kan også dele de og plante de direkte tilbake i jorden om de skal overvintre ute. Nye knoller kan ta litt lengre tid å etablere seg og få blomster. Det er lurt å gi de god tid i kjøleperioden.

Hengebegonia Pendula Pink

Ofte stilte spørsmål

Skal knollene være små og steinharde? 

Ja, anemoneknoller er små og harde når du får de. De kan se ganske stusselige og tørre ut, men det er fortsatt mye liv inni der.


Hvorfor spirer ikke knollene mine? 
Det avhenger av vekstforholdene. Anemoner vil gjerne ha en litt lengre kjøleperiode i jorden for å danne røtter før de spirer. Hvis du nylig har plantet dem, kan det ta litt tid før de spirer ut av jorden. Gi de god tid, la de følge årstiden ute. De tåler en del frost og kan derfor settes tidlig ut.


Er Anemone flerårig?

Ja, knollene er flerårige, men de er kun herdige til H2. Andre steder kan de graves opp og lagres innendørs fram til neste år. Bor du på H2 eller lavere, så kan de overvintre utendørs. Sørg for at de har god drenering og ikke blir stående i vann.

Hvor ofte må må jeg vanne anemonen?

Anemoner liker fuktig, men ikke våt jord. Vann etter behov, men ikke la jorden blir for våt eller ha vann stående i potten. Selvvanningspotter kan være til hjelp her.


Kan jeg klippe ned anemonen? 

Du kan knipe av visne blomster, slik at planten ikke setter frø, men heller danner flere blomster. Du trenger ikke klippe ned planten før den er avblomstret og bladene begynner å visne utpå sensommer og høst.


Kan jeg ta stiklinger av anemone?

Nei, den egner seg ikke å ta stiklinger av. Den beste formeringen er ved å dele rotknoller på høsten.


Kan knollene deles?

Ja, anemoner er enkle å dele. Når du graver opp knollene på høsten, kan du dele de. Se til at du får med skudd/stilker på alle delene. 

Hengebegonia Pendula Pink