Epletrær - dyrking og stell
Å ha ett eller flere epletrær i hagen er både hyggelig og nyttig. Du får fine frukter, og insektene får pollen og næring. Å stelle et epletre er ikke vanskelig, og med de riktige grepene kan du få større avling.
KJEKT Å VITE FØR DU STARTER
- Det finnes et utall sorter, men enkelte sorter er mer populære og mer tilgjengelige for det norske markedet og klimaet.
- I Norge er røde epler mest populære.
- Epler deles ofte inn i sommer-, høst-, og vinterepler, etter når de høstes, modnes og er klare for spising.
- Du trenger to ulike eplesorter for at treet skal pollineres. Ofte vil det være andre epletrær i nabolaget, slik at du ikke er avhengig av å ha begge sortene selv.
- Epletrær bindes opp og beskjæres på en bestemt måte for å gi større avling, dette kan du lese mer om under.
Når du har epler i hagen, sørger du også for at insektene får mat, samtidig som at du får epler. Noen eplesorter gir årviss god avling, mens andre er vekselbærere, og får ujevne avlinger der man gjerne får stor og liten avling annet hvert år, eller lignende. Noen sorter er sterkere mot sykdommer enn andre.
Epler har ulike bruksområder. Noen egner seg best til å nytes ferske rett fra treet, og kalles gjerne sommerepler, mens andre kan lagres, brukes i matlaging og varmebehandles. Å presse epler til most er også noe de fleste epler er egnet til, gjerne når de er godt modne siden de da får bedre aroma og balanse mellom sukker og syre.
VIKTIG Å HUSKE PÅ NÅR DU SKAL VELGE RIKTIG TRE
- Epletrær trenger full sol for å trives, og produsere epler. Treet bør få minst 6-8 timer sollys hver dag.
- Pass på at det er god luftstrøm rundt treet, dette er for å forebygge sykdom.
- Treet trenger godt drenert, fruktbar jord. Du kan tilføre kompost eller annet organisk materiale ved behov, gjerne hver vår. pH-verdien bør være ca 6,0-7,0.
- Epletrær er avhengig av krysspollinering for å sette frukter. Om du bor i et område med flere hager, vil det ofte være riktige sorter i andres hager som hjelper med pollineringen hos deg. Du kan også passe på å ha ulike sorter selv, slik at du er selvberget med pollinering. Dette kan også oppnås ved å pode kvister fra ulike sorter på samme tre. Dette kalles gjerne "familietrær".
- Vurder hvor mye plass treet vil ta som fullvokst. Du kan kontrollere vekst og størrelse med beskjæring. Dagens trær i salg blir som regel ikke like store som de eple- og pæretrærne man ser i gamle hager.
- Velg gjerne tresorter som er motstandsdyktige mot skurv og meldugg, så vil du redusere behovet for sprøyting, og gjøre vedlikeholdet av trærne enklere.
VELG ETTER SMAK OG BEHOV
Eplesorter har ulike egenskaper og kvaliteter. I Norge ser det ut til at folket ønsker røde epler, i en eller annen variant. Det finnes også grønne og gule epler.
Epler deles gjerne inn i sommer-, høst-, og vinterepler, og dette avhenger av når de høstes, og hvor lenge de kan lagres. Et sommereple og et høsteple kan høstes samtidig, men sommereplet nytes gjerne umiddelbart, mens høsteplet kan lagres for modning i en til to måneder. Vinterepler høstes gjerne noe senere, men kan lagres i flere måneder ved lav temperatur. Epler som høstes i september kan lagres helt til februar for enkelte sorter.
Epler har også ulike bruksområder. Hvis du liker å plukke de og nyte rett fra treet, er det lurt å ikke velge en sort som helst skal modnes en måned eller to etter at det er plukket. Noen epler tåler også godt varmebehandling, som til baking, koking, steking, med mer, mens andre egner seg bedre til most og pressing.
Våre eplesorter:
Aroma
Vintereple (rødt), høstes i september-oktober, kan lagres i lengre perioder på 2 grader. Utmerket spiseeple med god smak, middels fast og saftig fruktkjøtt. Passer fint til matlaging og tåler varmebehandling, som f.eks. til kaker, syltetøy, saft, med mer. Frisk eplesort, noe utsatt for frukttrekreft.
Discovery
Høsteple (rødt), høstes i september, er best i september-oktober. Passer best til å spise ferskt som desserteple, eller til salat, juice, most og grøt. Ikke så godt egnet til varmebehandling/baking. Kjent som "butikkeple". Treet er saktevoksende og blir ikke så stort, passer derfor til små hager. En frisk eplesort, sterk mot meldugg og skurv, men utsatt for frukttrekreft i nedbørutsatte områder.
Filippa
Vintereple (gult), høstes i september-oktober, modnes i november-desember, og kan lagres ved 2 grader og høy luftfuktighet i lang tid. Allsidig brukseple, fra å spises ferskt, til bruk i baking, matlaging og til sylting/safting. Under modning blir smaken mer intens. Saktevoksende tre, egner seg til små hager. Treet tåler mye regn, og er sterk mot skurv.
Katinka
Høsteple (oransjerødt/gult), høstes i august, kan modnes i september. Brukes som regel ferske, som bordfrukt. Vekselbærer. Treet er resistent mot skurv, og lite mottakelig for meldugg.
Rød Aroma (Fagravold)
Høsteple (rødt), høstes i september-oktober, og er et spesielt godt spiseeple. Godt egnet til varmebehandling, som grilling og baking. Tåler lang lagring ved 2 grader og høy luftfuktighet. En frisk tresort, men noe utsatt for frukttrekreft i nedbørrike områder, og for kjølelagersopp under lagring.
Summerred
Høsteple (gul/rød), høstes i september, modnes i oktober-desember, kan lagres i lang tid ved 2 grader. Nytes som bordfrukt. Kan være utsatt for frukttrekreft og skurv.
Transparente Blanche
Sommereple (grønt), høstes fra august og i flere omganger. Egner seg ikke til lagring, men spises ferske fra treet. Kjent som glasseple. Treet tåler tørke godt, og kan vokse i leirholdig, men godt drenert jord. Motstandsdyktig mot skurv og meldugg, men kan være utsatt for frukttrekreft i kyststrøk.
HVA KAN DU FORVENTE AV VÅRE TRÆR
Når du får levert epletrær fra oss, kommer de i en 7,5 liters potte med jord, og treet er ca 80-90 cm høyt.
Før vi leverer epletrærne til våre kunder, kommer de til vår oss som barrotplanter fra produsenten. Det vil si at de leveres til oss uten jord rundt røttene. Trærne er da ca 150-200 cm høye, men blir klippet ned til leveringshøyden hos planteskolen som håndterer disse for oss. Dette er anbefalt prosedyre for å sikre god vekst, og vil gi 5-6 nye grener fra denne høyden.
Treet du får, vil altså være et beskåret tre, som er gjort klart for videre vekst. Det vil ikke ha så mye blader siden dette leveres ut på våren før bladene spretter. Ikke la deg skremme av at du får "pinne på rot". Treet vil bruke noe tid på å etablere seg, og du vil nok ikke få epler på treet før år to-tre, selv om noen kan oppleve å få blomster allerede første år.
GRUNNSTAMMER PÅ EPLETRÆR
Epler kan ikke formeres fra frø, da de ikke blir genetisk like som morplanten. Derfor formeres epler ved poding, som vil si at en kvist fra den ønskede sorten podes på en grunnstamme som har de egenskapene man vil at det vokse treet skal få. Det finnes ulike typer grunnstammer, både svakt- og sterktvoksende.
Våre trær leveres med grunnstamme MM106 eller MM111.
Disse grunnstammene fungerer for trær både på friland og i store potter. De er kjent for å gi en tidlig og rikelig innhøsting. Treet lever som regel i 20-30 år, og trives i de mildere delene av landet.
Trær med disse grunnstammene trenger støtte i ca 1-2 år, er middels til kraftig voksende, og blir til middels store og kraftige trær, rundt 4-5 meter høye.
POLLINERINGSSORTER
For å få frukter på epletreet, må det krysspollineres.
Det vil si at du trenger pollen fra to ulike sorter for å få epler på begge trær. Det er ofte andre hager i nabolaget med trær som passer med ditt, derfor holder det ofte med ett tre for å få frukt. Dersom du har plass, eller kanskje bor langt unna andre epletrær, kan det være lurt å ha to ulike sorter som pollinerer hverandre. Epletrær blomstrer som regel i mai-juni.
Under finner du en oversikt over pollineringssorter. Trærne i vårt sortiment er i uthevet skrift og merket grønt, mens resterende er andre sorter som også kan krysspollineres med disse.
SLIK PLANTER DU EPLETRÆR
Epletrær bør få en solrik og lun vokseplass, slik at frukten skal få nok sødme og modnes i løpet av våre korte sesonger. Dette er ekstra viktig om du har et tre som er på grensen til herdighetssonen du bor i. H-sonen på treet sier også litt om hvor lang sesong sorten trenger for å modnes. Treet trenger også god plass til å vokse.
- Solforhold: Velg riktig sted, der treet bør få minst 6-8 timer sollys pr døgn.
Jordtype: Epletrær foretrekker veldrenert jord, med pH mellom 6,0 og 7,0. - Grav et hull: grav et hull som er dobbelt så bredt og litt dypere enn rotklumpen til treet.
Hvis jorda er tung og leirete, bland inn kompost eller annet organisk materiale. - Forbered treet før planting: vann treet godt før planting, løse gjerne litt på røttene for bedre etablering.
- Plasser treet i hullet: plasser treet slik at den øverste roten ligger like under jordoverflaten. Hvis treet har en podeknute (et hevet område på stammet), sørg for at denne er over jordoverflaten.
- Fyll igjen hullet: fyll igjen hullet med jord, trykk forsiktig ned for å unngå luftlommer. Vann grundig etter planting for å sette jorda rundt røttene.
- Unge trær trenger støtte: sett en-to stolper rundt treet, gjerne i ytterkant av hullet du har gravd til rotklumpen og i samme dybde som treet. Bruk stropper som ligger stramt, men ikke i strekk, rundt stammen og stolpen. På denne måten sikrer du at treet vokser opprett.
NEdBINDING AV UNGE TRÆR
Ved planting av unge trær kan det være fordelaktig og bruke støttestolper, samtidig som greinene bindes ned de første par årene. Da er greinene fortsatt myke og formbare. Når du planter treet, kan du samtidig sette opp en-to støttestolper, på hver side av treet. Bruk stropper som festes rundt treet og til stolpene, så holdes treet i rett stilling.
Å binde ned greiner for å forme kronen og fremme fruktsetting er vanlig på frukttrær. Hensikten er at greinene vokser horisontalt, og at greiner vokser rett ut, i stedet for inn eller oppover i kronen.
Greinene bindes med tråd, tynne stropper eller annet egnet materiale. Fest en ende på greinen og knyt løst for å gi rom til vekst, og den andre til en av støttestolpene, en stein, teltplugg, eller lignende. La det bli en åpen vinkel mellom grein og trestamme. Dette gjør at treet får bedre avling og vil sette flere blomster og frukter. Nedbinding gjøres på våren når sevjen stiger, da er greinene myke og formbare.
Når greinen har stivnet i stillingen du ønsker, kan oppbindingen fjernes. Dette vil ta 2-3 år.
En slik støttestolpe og oppbinding kan også være til hjelp de første årene treet får epler, da greinene blir tynget ned av frukter.
beskjæring av epletrær
Fra treet er ganske ungt, kan det beskjæres for å forme og kontrollere veksten.
Når du begynner med beskjæring, kapper du toppen av vekstpunktet (den øverste greinen) slik at treet ikke blir for høyt. Det kal være enkelt å komme til frukten. Klipp sidegreinene og klipp av greiner som vokser oppover og innover i treet. Greinene skal peke utover og kronen skal være luftig.
Lange og kraftige årsskudd kan beskjæres noe, mens korte årsskudd klippes kraftig tilbake. Dette gjøres for å dempe veksten, samtidig som det stimulerer til videre vekst.
Når treet har nådd full høyde eller ønsket størrelse, og har begynt å bære frukter, er det viktig å balansere frukt og nyvekst. Hvis treet har for kraftig vekst, bør man redusere gjødsling og næringstilgang, beskjære mindre, men også bøye ned greiner for å stoppe vekst. Samtidig vil dette fremme blomster- og fruktsetting.
Hvis treet vokser for lite og har for mye frukt vil det gi dårligere kvalitet på frukten. Treet kan da tynnes ut, og man kan plukke en del av kartene slik at det blir bedre balanse mellom vekst og næring.
Etter hvert som treet blir eldre, kan det foryngelsesbeskjæres over tid. Dette gjøres for å få en jevn fordeling av greier i ulik alder, og at treet ikke brått vokser i vei. Det er også nødvendig for at treet skal få en god avling.