Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

HEKK - TYPER OG EGENSKAPER

Thujahekk

Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer for deg!

Hekk - ulike typer og EGENSKAPER

- Finn hekken som passer for deg

Det finnes mange ulike planter som kan brukes som hekk. Hvilken du skal velge, avhenger av behovet ditt, preferansene dine og hva som er egnet på vokseplassen. Start gjerne med en liste over egenskaper du ønsker, f.eks. om hekken skal være eviggrønn, forhindre innsyn, skjerme for vind, grense mot vei eller annen eiendom, danne skillevegger i hagen, osv. Videre må plantene du velger ha riktig herdighetssone for sitt voksested, og hvis du bor ved sjøen eller langs en vei som blir saltet, så er det lurt å bruke planter som tåler dette. 

bartrær

Thuja og barlind er bartrær.


Disse er populære hekkplanter på grunn av sitt eviggrønne bladverk, som gir god skjerming året rundt. De er også hardføre og tåler godt kalde vintre. 


Dersom hekken din vil være utsatt for salt enten fra hav eller veisalt, så er dette noe barlind tåler, men thuja kan bli brun og dø av saltet. 


Bartær vokser relativt sakte, rundt 25 cm i året, og barlind vokser saktere enn thuja. De kan derimot bli flere meter høye uten beskjæring. Bartrær er såpass tettvokste at de vil skjerme mot trafikk, støy og innsyn.


Barlind kan klippes helt ned og skyte nye skudd, det kan ikke thuja.



blomstrende hekk

Syrin kan være en blomstrende hekk.


En blomstrende hekk gir vakre blomster og kan tiltrekke seg både insekter og fugler. De er gjerne løvfellende, men tilfører både farge og duft i hagen gjennom våren og sommeren. 


Syrin tåler en del salt både i luten og jorden, og ses ofte viltvoksende langs kysten og på øyer. 


Syrin vokser relativt raskt, med inntil en halv meter i året. De kan bli flere meter høye uten beskjæring.


Syrin tåler å bli skjært helt ned og vil få nye skudd. Det kan ta noen år før den får blomster på nytt etter en hard beskjæring.

prydbusker

Liguster og vinterliguster er prydbusker.


Disse er ofte populære som hekkplanter på grunn av det tette løvverket og evnen til å tåle beskjæring. De har gjerne blomster som lyser opp på vår og forsommer og gir mat til insektene, og de kan også få bær som fuglene spiser utover høsten og vinteren. Ligusterbær er giftig for mennesker, men fuglene tar ikke skade av dem.


Liguster kan vokse inntil en halv meter i året og kan bli flere meter høy uten beskjæring.Både liguster og vinterliguster passer godt for formklipping og til lave hekker, og tåler salt i moderate mengder.


Vær oppmerksom på at liguster trenger mye vann ved planting, og de må ikke tørke. Vent med å åpne posen de kommer i til du skal plante de ut. Begge ligusterne kan klippes helt ned.



løvhekk

Alperips, bøk og agnbøk er løvhekker.


Løvhekker er som oftest bladfellende, men gir likevel ganske god skjerming også i vinterhalvåret. De er også et yndet oppholdssted for småfuglene. 


Løvhekk passer både til lave hekker for avgrensing, og til høyere hekker for skjerming og mot innsyn. Bøk (bilde øverst) og agnbøk (nederst) er forskjellige sorter, selv om de ligner på hverandre. Agnbøk tåler litt flere ulike jordtyper og den vokser litt raskere enn bøk. Bøk tåler de fleste jordtyper utenom leire, men tåler ikke salt. Begge vil ha god drenering.


Alperips (til venstre) har høy herdighet, kan plantes nesten over hele landet, og tåler salt i jorda, men ikke så mye saltsprut fra hav og vei.


Bambus

Bambus er kjent som en plante som vokser fort og høyt. Bambusen som vi har, heter Panda og er en saktevoksende sort som vokser rundt 20-30 cm i året, i motsetning til enkelte sorter som kan vokse opptil en meter på ett døgn. Panda blir ikke noe høyere enn tre meter når den vokser fritt. Den sprer seg heller ikke så lett, og vil derfor ikke ta over hagen din med rotskudd. Denne bambusen tåler ikke salt, men er vintergrønn og er herdig helt til H4.


Bambus er godt egnet som både frittstående plante og som hekk, og den passer meget godt ved vann eller fontener, gjerne sammen med japanlønn. 

Inspirasjonstips - bruksområder


Det er mange ulike bruksområder, og vi har alle forskjellige behov. Her er noen tips til hva du kan gjøre med hekkplanter.

Skjerming

Privat uterom
Hekkplanter kan brukes til å skape et privat og skjermet uterom. De kan forhindre innsyn fra naboer og forbipasserende, og gi deg mer privatliv i hagen din.


Vindskjerming

En tett hekk kan fungere som naturlig vindbeskyttelse og redusere vinden i hagen fin. Dette kan være spesielt nyttig dersom du bor i åpne områder med mye vind.


Solskjerming

En høy hekk kan gi skygge og beskyttelse mot sterkt sollys. Det kan være spesielt nyttig for å skape et kjøligere område i hage, eller for å beskytte planter som ikke tåler så mye sol.


Støyreduksjon
Hekkplanter kan bidra til å dempe støy fra trafikk eller andre støykilder. Selv om hekken ikke vil ta bort lyder, kan en tett hekk skape en mer rolig og avslappende atmosfære i hagen.



Struktur

Estetisk uttrykk
Hekkplanter kan være vakre og dekorative, og bidra til å forbedre utseendet på hagen din. Du kan velge hekkplanter med forskjellige farger, strukturer og eventuelt blomstringstider for å skape en visuelt tiltalende hage.


Avgrensning
Hekkplanter kan brukes til å markere grensene i hagen din, og definere ulike områder. Dette kan være spesielt nyttig hvis du ønsker å skille hagen fra andre områder, for eksempel en innkjørsel eller en nabo.


Grønn struktur

Hekkplanter kan bidra til å skape en grønn struktur i hagen din, og gi et mer organisert og velstelt utseende. En godt vedlikeholdt hekk kan være en vakker ramme rundt hagen og gi den et strøkent uttrykk.

Miljøpåvirkning

Erosjonskontroll

En hekk med gode røtter kan bidra til å redusere erosjon av jorden, og beskytte skråninger i hagen din. Røttene hjelper til med å holder jorden på plass og forhindre at den vaskes bort av regn eller vind.


Habitat for insekter
En hekk kan gi opphold til forskjellige typer insekter, som bier og sommerfugler. Dette kan være spesielt viktig for pollinering av planter i hagen din og bidra til å opprettholde et sunt økosystem.


Dyreliv
En hekk kan tiltrekke seg og gi ly til forskjellige typer dyreliv, som fugler og insekter. Dette kan bidra til å øke den biologiske mangfoldet i hagen din og skape et mer levende og interessant utemiljø.

 

Tips!
Om du har en vannkilde, som en liten dam eller fontene, fremmer du videre dyre- og insektliv, og dermed en sunnere hage.



Velge plantestørrelse

- liten og billig, eller stor og kostbar?

Det har i mange år vært vanlig å kjøpe små hekkplanter, som deretter bruker flere år på å bli ferdigvokst hekk. Små planter levert som barrot er rimelig, men vil bruke flere år på å bli fullvoksen hekk. 


I de senere årene er det blitt mer vanlig med «ferdighekk», altså hekkplanter som er dyrket frem til ferdig størrelse, og som vil gi deg så godt som en ferdig hekk når den er plantet. Slike planter koster en del mer, men her får du et ferdig resultat nesten umiddelbart. De vil fortsette å vokse seg tettere etter planting, men har allerede full høyde ved levering. Du kan selvsagt la de vokse høyere dersom du ønsker dette.


Forskjellen på en barrotsplante og en ferdig hekkplante er rundt 6-8 år, litt avhengig av sort og leveringsstørrelse. En barrot er som regel en ung og liten plante på 1-2 år, mens en ferdig hekkplante er ca 6-8 år gammel og har full høyde. Hvis du har god tid og vil ha hekk til en rimelig penge, så kan du bruke barrotsplanter. Hvis du har en etablert hekk med en død plante du vil erstatte, eller du vil få en ferdig hekk med en gang, så kan du gå for de store ferdighekkplantene.


Vær oppmerksom på at ferdighekk ikke betyr at plantene er vedlikeholdsfrie, men at plantene er dyrket fram over flere år ved en planteskole, slik at de leveres tilnærmet ferdigvokst. De må fortsatt vedlikeholdes og beskjæres årlig, det gjelder alle typer hekk.

Velg din hekk her:

Levering og planting av hekk

Når du kjøper hekk, blir de levert med ulik forpakning på røttene. De minste plantene leveres som barrøtter, det vil si at de tas opp av jorda der de er dyrket fram, jorden fjernes fra røttene før de pakkes og sendes ut. Barrotplanter tåler å være ute av jorden i rundt 14 dager. 


Vi mottar hekkplanter ukentlig i utsendingsperioden for å holde de ferskest mulig. På den måten kan vi regulere hvor mye vi tar imot ut fra hvor mye vi rekker å pakke. Det betyr at plantene allerede har vært en stund ute av jorden når du mottar de, og derfor bør de plantes innen 48 timer etter mottak, og de kan gjerne settes i vann ved mottak. 


Barrot

Hvis du har bestilt barrotplanter bør du forberede plassen der hekken skal stå, og gjerne grave ferdig en grøft slik at alt er klart når du får leveringen. Når barrotsplantene er plantet, så bør de vannes godt fra planting og gjennom de første ukene slik at de får etablert seg.
Barrotplanter leveres i 20-pakning som er buntet og pakket i en spesialpose for å unngå uttørking.


Rotklump

Planter med rotklump kan behandles som barrøtter. Her er røttene gravd opp uten at jorden er fjernet, og de har en sekk eller et nett rundt røttene. De bør plantes innen 48 timer etter mottak for ikke å tørke ut. Eventuelt må de ha vann om de ikke blir plantet samme dag. Vann godt etter utplanting.

Potte

Planter i potte er vanligvis sådd og oppvokst i denne. Dette gjør plantene mer robuste, og de tåler også mer tørke. Planter i potte er ikke avhengig av å plantes umiddelbart, men kan vente noe tid hvis det er nødvendig. De må vedlikeholdes med jevnlig vanning. 


Leveringsmåte

Barrotplanter sendes med posten som andre pakker, og store trær og hekkplanter med potte eller rotklump leveres hjem på døren til deg med egen transport.  Merk: Det gjelder egne transportkostnader på større busker og trær, da dette leveres som stykkgods eller på pall grunnet størrelse.

Vedlikehold

Når du skal etablere en hekk, så er det også lurt å ta hensyn til hva slags vedlikehold den trenger. Noen hekker trenger en god klipp et par ganger i løpet av en sesong, mens andre klarer seg med litt stussing gjennom vekstperioden. Generelt sett må alle hekker klippes, det er ingen som er vedlikeholdsfrie. Sett deg også inn i hva slags jord du har, og hva plantene trenger. Videre vil enkelte planter ha full sol, mens andre kan stå i skyggen hele eller deler av dagen.

Tidspunkt for klipping


Planter har behov for klipp på ulik tid av året. Såkalte "blødere" som blør plantesaft når de blir klippet, bør klippes på sensommer eller i vinterhalvåret før de starter spiring om våren. 


Andre sorter kan klippes når som helst, og andre krever klipping et par ganger i sesongen for å holdes pen.


Informasjon om best beskjæringstidspunkt finner du under hvert enkelt produkt. 

Elsker du også dyrking, sanking og konservering? Vi skriver ukentlige tips og triks slik at du kan lykkes bedre med din hobby!

Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...
Våre frøposer
Våre frøposer Vi selger frø fra ulike leverandører, og disse posene merkes forskjellig. Her får du en liten innføring i...