Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Basilikum

OM BASILIKUM

Basilikumplanten stammer fra midtøsten, og spesielt fra india, men vokser i dag i de fleste områder med varmere klima. Plant basilikum i en potte på en varm og solfylt plass.

Basilikum har gjennom århundrene hatt et blandet rykte, i India anses basilikum hellig og spises derfor ikke på lik linje med kuene. I hellas er gammel folketro at basilikum bringer lykke og man kan ofte se basilikum vokse rundt hus og hjem enda idag.

Bladene som høstes etter hvert kan minne om kryddernellik eller annis og passer utmerket i en deilig pesto eller sammen med tomater. Det finnes flere typer basilikumsorter og du kan se alle våre sorter her.

 

KOM IGANG MED EGENDYRKET BASILIKUM!

Plassering: Så lyst som mulig, gjerne i full sol. Basilikum bør stå inne eller i et drivhus i starten. Kan plantes ut når været tillater det (ikke under 10 grader). Får den nok vann, vil basilikum trives godt til og med i et sørvindu siden den elsker varme.

Såmetode: breddså /dryss frø på toppen med bare litt jord over. En slik boks ovenfor brytes til 2 planter som settes med avstand. Sås det i potter blir det en plante som plantes ut med 25 cm avstand. Vi liker å breddså urter i såkasser

https://plukkselv.no/produkt/hage/saing/sabrett/sakasser-sma-m-hull-okonomipakke-23-x-17-x-h7-cm-5pkn

Vanning: Basilikum er glad i vann og bør ikke tørke ut. Den vil overleve om den har blitt så tørr at den begynner å bli slapp. men det vil gå utover både veksten og smaken.

Næring: Basilikum trenger næring for å produsere nye blader gjennom sesongen. Langtidsnæring virker godt, ellers er flytende næring et godt alternativ.

Utplanting: Etter ca 6-8 uker kan du plante ut din basilikum. Enten du skal sette den ut i hagen, ut på terrassen eller dyrke inne har vi en mengde potter som er svært godt egnet for akkurat basilikum!

Skal du dyrke din basilikum på balkong er det lurt å bruke en dyrkepotte for balkongen med selvvanning. Vi anbefaler denne:

 

https://plukkselv.no/produkt/hage/potter/parsell-balkong-60-dyrkepotte-med-selvvanning-anthracite

 

Dyrker du i kjøkkenvindu eller innendørs har vi geniale potter med selvvanning, perfekte for vinduskarmen på kjøkkenet!

https://plukkselv.no/produkt/hage/potter/urt-selvvanningspotte-beige

Lag en urtehage på liten plass. Perfekt for terrassen da man kan ha et helt stort bed på kun 44 cm bredde. Nydelig til blomstertårn:

https://plukkselv.no/produkt/hage/potter/plantetarn-for-jordbaer-blomster-eller-urter-9-potter-i-3-hoyder-gragra-kant

Storproduksjon av basilikum hvis du vil lage din egen pestofabrikk, dyrk i pallekarm under pe- duk da basilikum krever mer varme/skydd enn andre urter:

Ny modell! PE plastduk, formsydd til drivhusramme - 80 x 120 x H60 cm | Plukkselv.no - nettbutikk for hage- og sankeentusiasten


BASILIKUM HACKS:

Et basilikumskudd som har begynt å blomstre vil ikke produsere mer smak. Derfor er det en god ide å høste regelmessig fra toppen, slik at planten ikke rekker å blomstre.

Jo lenger utpå høsten basilikum får stå, jo sterkere smak vil den få.

Basilikum og tomat - Supert samplantingstips: Ikke bare smaker de godt sammen, men de er smarte å plante sammen når du planter ut. Basilikum er ikke særlig næringskrevende, men trenger mer varme/skydd enn mange andre urter. Du utnytter også høydeforskjellen mellom tomatplante og basilikum.

BASILIKUM SOM URTEMEDISIN

I flere kulturer lovprises basilikum som en helbredende urt. Den inneholder eteriske oljer som kan bekjempe dårlig onde og sies kan hjelpe mot depresjon, øreverk og leddgikt m.m. Basilikum er også en kilde til vitamin A (betakaroten), vitamin K, jern, kobber og B-vitaminet folat. Den er også en kilde til vitamin C, kalsium og magnesium.

Funfact: Både mygg og andre skadedyr holder seg unna der det er plantet mye basilikum! Du kan også bruke både blad og olje som myggmiddel på kroppen.

BASILIKUM & MAT

Basilikum er aromatisk krydderurt og selvskreven til alle italienske retter men også godt brukt i asiatiske kjøkken! Bør ikke varmes opp for mye under matlagingen. Den bør tilsettes til slutt. Basilikum mister mye smak om den tørkes, men holder seg godt som pesto, toppe på pizza eller i salat. Holder seg i fryser.

2 favorittoppskrifter: