Chili og paprika overvintring
Chili og paprika er faktisk flerårige og kan overvintres. Her ser du hvordan.
Denne artikkelen inneholder:
Chili og paprika er flerårige planter
Chili- og paprikaplanter overvintring
Er du typen som kaster chili- og paprika plantene når de på høsten får gule blader, mister blader eller slutter å gi blomst og knopper? Da bør du lese dette før du tar avgjørelsen for alle chili- og paprikaplanter er flerårige.
Hvorfor overvintring?
Chili- og paprika planter gir mye større avlinger år 2 og 3. Første året bruker den på å vokse seg stor nok til å bære frukt, påfølgende år er allerede jobben gjort med en kraftig stamme, rot og grener. I tillegg kan du få avling i løpet av overvintringen med litt næring i krukken, samt 2-3 avlinger neste sesong.
Slik overvintrer du chili og paprika
Å få en chili- eller paprikaplante til å overvintre er ikke særlig vanskelig. De lever jo opprinnelig i et klima vi har innendørs om vinteren. Bare husk at vi har det mørkt store deler av vinteren, det er den ikke vant med. Her kommer det du må huske å gi plantene:
1. Beskjæring/forberedelser før overvintring
Når det meste av fruktene er kommet kan du beskjære plantene slik at de ikke tar for stor plass innendørs. Da får du også pyntet litt på utseende og får en tettere og penere plante, selv om det kanskje ser litt skamklipt ut i starten.
Når du beskjærer må du ta en vurdering på hvor mye etter hvor mange blader planten har da den må ha noen igjen for å klare å leve. Er det mye blader kan du beskjære kraftig, er det få må du være forsiktig. Sørg også for at røttene har det bra da de er plantens hjerte. Ikke sett i mindre potter enn før men minst lik mengde, helst mer jord.
2. Lys
Sett planten mot et sørvestlig vindu. Den trenger 12-14 timer lys om dagen så sett gjerne på et lys med timer hvor dette er forhåndsinnstilt. F.eks. om morgenen til det er lyst ute og fra etter middagen når det blir mørkt ute slik at det samlet blir 12-14 timer i en periode.
Får den ikke nok lys vil du få en syk eller tynn plante som vil strekke seg etter lys. Den tror andre planter vokser over den og strekker seg oppover for å få lys. Skjer det kan du beskjære planten der den skyter oppover.
3. Temperatur
Husk at i plantens naturlige voksested er det også litt kjøligere vinterstid, så den trenger ikke mer enn 16-22 ℃ noe som er normal innetemperatur. Har du en kjeller eller lignende kan de også fint stå på 10-12 ℃ under vintermånedene.
4. Næring
Gi næring hver tredje måned gjerne i form av langtidsvirkende næring.
5. Vann
Normalt trenger planten mindre vann enn om sommeren, da det er kaldere og mindre lys og bladene ikke fordamper så mye veske. Du vil også ha mindre blader hvis du har beskåret planten. Begrens derfor vanningen til det nødvendige, planten vil si ifra ved å henge litt hvis den er veldig tørst. Det er verre å vanne for mye da røttene kan kveles og hele planten dør. Å tilsette litt vermiculite i jorden er smart for å unngå at de får for mye vann. Å bruke selvvanningspotter hvor planten trekker nødvendig vann nedenfra er også et godt hjelpemiddel.
6. Lus
Plantene kan lett få lus mot slutten av sesongen. Er det bare litt lus kan du prøve å skylle de bort med vann. Er det mye lus kan du prøve å blande grønnsåpe og vann og spraye på planten. Husk at en frisk plante med nok vann og næring vil være sterkere mot lusangrep.