Gladioler - dyrketips
Hva gir vel ikke mer vårfølelse enn å planlegge neste sommers planter? Når du mottar vårknoller og barrøtter tidlig på våren, er det kanskje lenge til de kan plantes ut. Her får du tips og veiledning til oppbevaring, fordriving og planting av dine knoller.
FAkta om Gladioler
Det latinske navnet Gladiolus kommer fra ordet gladius, som betyr "sverd", og derfra kommer navnet "Sverdlilje", som planten noen ganger kalles. Som oftest brukes navnet Gladiol.
Gladioler vokser naturlig i Asia, rundt Middelhavet, i Sør-Afrika, og de tropiske delene av Afrika.
Gladioler vokser fra runde, symmetriske knoller. Selv om de ligner på løk, så er det altså knoller som får flere lag med brunlige, fibrøse hinner. De får en enkelt stamme som får mellom en og ni smale, sverdlignende blader. Blomsterstilkene er opptil 120 cm høye, der de klokkeformede og fargesterke blomstene kommer oppover stilken kun på den ene siden.
Gladioler er solglade planter, og vil ha minst 6 timer direkte sollys i døgnet for å trives og å sette blomster.
Forpakning og innhold
Gladioler i miksforpakninger som leveres fra oss, kommer i et plastnett. Utenpå finner du en etikett, der all nødvendig informasjon om planten er forklart med symboler. Her får du opplyst artikkelnummer, sortsnavn og blomstens farge. I tillegg er det opplyst om blomstringstid, plantehøyde, planteavstand og plantedybde. Posene er ikke merket med bilde, men du finner enkelt bilder og mer informasjon ved å søke på artikkelnummer eller plantenavn i nettbutikken.
På bildet under vises mixpakken med 100 knoller. Størrelsen kan variere noe, og størrelse "12/14" betyr "12 til 14 cm i omkrets rundt knollen". Disse knollene har ikke øyne, men kan få en liten spire fra spissen, som er opp på knollen. Knollene kan ha noe overflatemugg etter oppbevaring, men dette skal ikke påvirke knollene. Så lenge de er faste og fine og ikke myke eller helt innskrumpet, så skal det fortsatt være masse liv der.
Oppbevaring etter mottak og før utplanting
Vi anbefaler å plante knollene så fort som mulig etter mottak, slik at det er enklere å få spiring på disse. Om det er vanskelig å plante med en gang, har du mulighet til å lagre den først, men dette kan også forringe spireevnen. Vær oppmerksom på at oppbevaring skjer på egen risiko med tanke på reklamasjon.
Du kan la de ligge i nettet de kommer i. La de ligge i en eske uten lokk, slik at ikke fukt blir innestengt i posen og at de har god luftgjennomstrømning.
Optimal lagringstemperatur er rundt 4-7 grader, mørkt og med god luftgjennomstrømning.
Gladioler liker relativt høy luftfuktighet, på rundt 65-75%. Unngå for store temperatursvingninger.
Har du ikke egnet lagringssted ved denne temperaturen, kan de også oppbevares i en bod, skap eller lignende, ved ca 15-20 grader. Husk at de må ha det mørkt.
PLANTING/fordriving
Gladioler kan fordrives inne før utplanting, noe som vil gi tidligere blomstring. Gladioler bruker ca 60-90 dager fra planting til blomstring, avhengig av sort.
Fordriving er ikke noe du må gjøre, men noe du kan gjøre. Vi anbefaler at knoller du mottar fra oss plantes med en gang.
Hvis du ønsker å direkteplante ute, så kan dette gjøres etter frost og når jorden holder en temperatur på minst 13 grader. Husk at gladioler trenger mye sol, helst minst 6 timer direkte sol i døgnet. De kan også bli ganske høye, over en meter, og kan med fordel stå et lunt sted eller inntil en vegg, slik at de ikke knekker ned i vind og dårlig vær. Pass også på å ha god drenering, slik at ikke knollene blir stående i vann og dermed råtner.
Slik planter du:
1. Knollen er rund, med en spiss på den ene flatrunde siden. Denne spissen er opp.
2. Ved fordriving kan knollen dekkes med 5-10 cm jord, mens du ved direkteplanting og utplanting kan dekke knollen med 10-15 cm jord. Dette er fordi planten blir så høy at den kan velte hvis den er dekket med for lite jord.
3. La knollene har en planteavstand på ca 15-20 cm. Hvis du dyrker de for snitt, kan de gjerne stå på rad og rekke. For gruppeplanting er det best å ha syv eller flere i gruppe. Husk at blomstene kan bli fra 7 til 12 cm i diameter og derfor trenger de litt avstand.
4. Vann godt etter planting, og ved fordriving settes planten lyst og litt kjølig, ved ca 15-20 grader.
Merk: Husk at vinduskarmer er kaldere enn lenger inn i rommet, og at de kan få det for kaldt her.
5. Når plantene er godt i gang med spiring, kan de gis litt gjødsel, gjerne med NKP 5-10-5 eller tilnærmet lik NPK-blanding.
6. Dekk gjerne til knollene med litt gress eller løv, slik at fuktigheten holder i jorden. De bør vannes ukentlig om det ikke regner godt.
7. Knip av ferdige blomster, så vil det komme flere oppover stilken. Den starter blomstring nederst. Ulike sorter/farger kan blomstre til ulik tid. Når hele stilken er avblomstret, kan du klippe av stilken 5-10 cm over bakken, slik at knollen kan gjøre seg klar for vinteren.
Tips: For ekstra lang blomstring kan du plante ut knoller med 10 dagers mellomrom. De du ikke planter ut med en gang, kan oppbevares mørkt ved 4-7 grader.
HERDIng
Herding før utplanting
Når faren for frost er over, kan gladiolene plantes ut. I forkant av dette kan du begynne med herding av planten. Dette gjøres for at ikke planten skal få sjokk av temperaturforandringen.
Når utetemperaturen er 10 grader eller mer på dagtid, kan du sette planten ut noen timer hver dag i en-to uker, før planten får sitt faste utested for sommeren. Det kan være lurt å sette planten på en lun, men delvis skyggefull plass, da direkte sollys kan svi bladene i starten.
Dersom du direkteplanter knollen ute etter frost, trenger du ikke herde den.
Jordforhold og næring
Jordforhold
Gladioler trives best i veldrenert, middels næringsrik jord. De liker ikke tung og våt jord. Bland inn kompost for å gi den bedre struktur og fruktbarhet. Arbeid gjerne jorden med et greip/gaffel ned til ca 20 cm, slik at den blir løs og fin til planting. Husk at gladioler vil ha sollys minst 6-8 timer pr døgn for å få god blomstring, så velg plass for planting med omhu.
1. God drenering: Gladioler trives ikke med å stå i vann, så det er viktig med god drenering. Jorden bør være fuktighetsbevarende, men også ha evnen til å drenere bort overflødig vann. Tilsett gjerne sand, leca eller perlite i jorden for bedre drenering.
2. Tilsett kompost: Jord med litt organisk materiale kan hjelpe med å holde gladioler sunne og med god vekst. Kompost eller godt forråtnet husdyrmøkk, som kugjødselkompost eller hønsepellets, kan blandes inn i jorden for å forbedre dens næringsinnhold. Det er bedre å forberede jorden godt før planting med næringsrik kompost, enn å bruke dårligere jord og gjødsle ofte. Førstnevnte gjør rotdannelsen bedre og kan gjøre at planten får større og bedre blomster.
3. pH-verdier: Gladioler foretrekker nøytral til litt sur jord, noe som betyr en pH mellom 6,0 og 7,0m med ideell pH på 6,5-6,8.
4. Planting i potter: Gladioler trenger høye og tunge potter, da de kan velte pga høyden. Legg et lag med lecakuler i bunnen for ekstra god drenering. Lecakulene kan dekkes med duk, eller annet stoff du har liggende (gammelt sengetøy, håndklær), før du fyller på med jord. Hvis potten er lett, kan du legge en stein i bunnen først leca, for å senke tyngdepunktet.
Næring
Gladioler trenger ikke så mye gjødsel når de har kommet godt i gang med vekst. Du kan gi litt vannløselig gjødsel når stilkene måler ca 25 cm, og da gjerne rundt 10-12 cm bort fra stilken, da denne ikke vil ha nærkontakt med gjødsel. Når knoppene begynner å få farge kan du gi enda litt gjødsel. Gladioler foretrekker balansert næring, med stort sett like verdier av NPK (Nitrogen-Fosfor-Kalium). Hvis bladene fortsatt er lysegrønne når planten passerer 20 cm, så kan du gjødsle litt mer. Fordel gjødsel litt unna selve stilken og vann godt etter gjødsling, slik at den trekker godt ned i jorda.
Se andre dyrketips:
Vinterlagring
Gladiol er en flerårig knoll, men den tåler ikke frost, og må dermed lagres frostfritt på vinteren. Bor du i områder nær kysten som ikke får tele i bakken, så kan gladiolene tåle å stå i jorda. De bør ikke bli gjennomfryste, så er du i tvil om hvor kaldt det blir, så er et best å grave de opp.
Slik gjør du:
1. Når det begynner å kjølne på høsten, vil bladene henge og gulne litt. Ta gjerne opp knollen før frosten kommer, eller du kan vente til det har vært en frostnatt. Knollen tåler frost over bakken.
2. Spa opp jorden rundt knollene, og dra de opp ved hjelp av stilken. Vær forsiktig, slik at knollen og eventuelt sideknoller ikke skades. Rist av all løs jord, men ikke skyll med vann. Klipp av stilkene og la det stå igjen ca 2-5 cm.
3. La de tørke godt før du legger de til lagring. De små sideknollene kan du oppbevare separat, disse trenger enda 2-3 sesonger på å vokse seg store nok til å blomstre.
4. Legg knollene i papir, strie-/jutesekk eller lignende. De trenger luft under lagring for å unngå mugg og råte. Babyknollene oppbevares på samme måte, men disse kan være lurt å dyrke fram et annet sted de neste par årene da de ikke får blomster med det første.
5. Knollene oppbevares ved ca 5-7 grader, mørkt og med relativt høy luftfuktighet (65-75%), samtidig som de har god gjennomlufting. De kan ha lett for å bli mugne eller råtne, så følg gjerne med gjennom vinteren.
Tips! Merk hver knoll med navn og/eller farge for enkel identifikasjon når du vil plante dem igjen til våren.
Formering
Gladioler er relativt enkle å formere. Knollene danner sideknoller som vil gi nye planter. De små knollene trenger gjerne et par sesonger for å utvikle seg helt, disse kan du gjerne ha i en egen "babyhage" for formering.
Du kan også ta frø fra gladioler. La blomstene sitte på etter avblomstring, så vil disse danne frø. Frøkapslene er brune og papiraktige når de er modne. Da kan du plukke de av planten, og åpne de. La frøene tørke godt.
Å dyrke gladioler fra frø er en tidkrevende oppgave. Det vil ta minst 2-3 år før du vil få blomster på disse, men du vil også kunne få noen flotte fargekombinasjoner fra frøene.
Det er ikke mulig å formere gladioler med stiklinger, da plantestengene vokser rett opp fra knollen, og ikke danner stammer som deler seg eller danner nye røtter.
Ofte stilte spørsmål
Når blomstrer gladioler?
Normalt blomstrer gladioler rundt 60-70 dager etter at de er plantet, det vil i juli-august, og kan blomstre helt fram til frosten kommer.
Hvor lenge blomstrer gladioler?
På en stilk er det flere blomster, og de blomstrer nedenfra og oppover. Hver blomst varer ca en til to uker, så den samme blomsterstilken kan stå i blomst i flere uker til sammen.
Hvilke farger er det på gladiolene i mikspakken?
Det er tilfeldig hvilke farger og hvor mange det er av hver. Vi kan derfor ikke si hvilke farger du vil få.
Jeg har bare fått blomster i bare én farge, er det bare én farge i pakken?
Det skal som regel være en god blanding av farger, men du kan selvsagt være uheldig og få mange med lik farge. Husk at forskjellige farger kan springe ut til forskjellig tid. Avvent litt og se om andre farger kommer etter hvert.
Hvor store er knollene i pakken?
Det står oppgitt mål på pakken, de har vanligvis størrelse "12/14", som betyr "12 til 14 cm i omkrets".
Hvorfor blomstrer ikke mine gladioler?
Det kan være flere grunner til dette – for eksempel mangel på sol, for hyppig vanning, eller at knollene er plantet for grunt.