Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Høstløk: Lag en blomsterbombe

Vi ønsket oss et fargefyrverkeri og en festbombe som kom opp av en ellers grønn plen. Vi ville at den skulle blomstre fra februar til langt ut på sommeren uten å måte bruke mye tid på vedlikehold.

Steg 1: Planlegging - Planting

På sensommeren ble hele 250 høstløk med stor variasjon i blomstringstid, form og farger bestilt inn, i tillegg til en cortenring på 90 cm. (Bruk planleggeren for corten her for å planlegge mål etter du har skissert opp hvordan du ønsker det.)

Vi bestilte inn snøstjerner, virdifloratulipaner, villtulipaner, prydløk, enkle, doble, sene og tidlige tulipaner. Ved ankomst ble de sortert i tre hauger etter blomstringstid.

Løkene ble deretter satt i jord i tre lag, med litt jord (ca 5 cm) mellom hvert lag løk, og med litt avstand mellom løkene. Løkene med senest blomstring ble satt nederst, de med tidligst på toppen. Til slutt vannet vi godt, og på toppen la vi et godt lag med plenklipp.

 

Cortenring på - grav ut plenen Lag 1: blomsterløk med blomstring i juli-august
Lag 2: blomsterløk med blomstring i april-mai (juni) Lag 3: blomsterløk med blomstring i februar-mars

Steg 2: Ventetid - den første titter frem

Jul og nyttår ble passert, og vi ventet spent på når bomben skulle våkne. Allerede i februar tittet de første snøstjernene opp med et håp om vår. Vi har brukt den hvite typen, men du får de også som lilla, lys blå og mørk blå. Over vinteren hadde også cortenringen fått den fine rustfargen sin.

Første blomst i februar Mars - bomben våkner til liv

Steg 3: Et festfyrverkeri i mange akter, overskudd høstes inn til vaser

Å, du store tid! Daglig blir det turer ut til blomsterbomben for å se hva som har tittet frem. Vi har glemt hva vi har plantet, så det er alltid spennende å se hva en knopp blir til når den springer ut. Farger, former og størrelser er hele tiden i endring, den ser aldri kjedelig ut. Nå er blomst er avblomstret, overtar den neste. Når alle tulipanene er ferdig blomster, avsluttes det hele med en finale der prydløk skytes opp i alle retninger. I august står kun de tørkede, men fortsatt vakre, prydløkene og svaier. For et fyrverkeri det ble!

Dette ble virkelig et festfyrverkeri fra februar til august i mange akter som aldri vil ta slutt!

Steg 4: Flere variasjoner

Å lage en slik overflødighetsring har vært noe av det minst arbeidsomme vi har gjort i vår hage i år, men likevel det som har gitt mest spenning og glede. Nå skal vi snart i gang med blomsterbomben for neste år. Da skal vi blande enda flere sorter, farger og former enn sist. Vi skal også lage to lag til, hvor det nederste har de seneste løkene som vi setter opp ned. Da spirer de enda senere, og vi får enda lengre blomstring!

Kom i gang, du også. Vi har både ringer, potter og over 300 sorter høstløk du kan velge i!