Sneglebekjemping
Snegler har for mange blitt et problem i hagen og på avlinger. I Norge har vi to typer brunsegler som spiser plantene våre. Begge er brunsnegler; den ene er Skogbrunsneglen, som er lysebrun, og den mørkere varianten av brunsneglen, også kjent som Iberiasneglen. De spiser alt de kommer over, og legger mange hundre egg hver. De er fremmede og uønskede arter i Norge. Her er noen tips til hva du kan gjøre for å redusere og bekjempe sneglene i din hage.
Det er mange små grep du kan ta for å gjøre hagen mindre ettertraktet.
1. Luft og åpen vegetasjon.
Pass på at det er mye luft blant plantene. Brunsneglen liker fuktighet, og liker godt å ligge rundt plantestilker. Hvis du er nøye med å luke bort ugress og holde gressplenen nede, så er du på god vei.
Et godt tips, hvis du har plass, er å lage en egen plass til sneglene. I en utkant av hagen kan du la gresset gro, la det være fuktig og gjøre plassen tilgjengelig for snegler. På den måten vil sneglene foretrekke å være der, i stedenfor å vandre til de fristende plantene i blomsterbedet.
2. Bruk planter som snegler ikke liker.
Det er lettere sagt enn gjort, siden enkelte opplever av snegler også spiser "sneglesikre" planter. Likevel; du vil nok oppleve at antallet snegler vil bli noe redusert om du holder deg til de mer sneglesikre plantene. For eksempel utgjør Dahlia rene festmåltidet for sneglene, og det er lite som gjør sneglene mer fornøyde enn noen saftige Dahliaplanter (georginer). Prøv heller å sette Dahlia i krukker og plantekasser, enn å ha de i bed.
Her kan du se et utvalg av våre "sneglesikre" planter.
Blomkarse lar sneglene ofte stå i fred
3. Beskytt plantekasser og potter mot snegler.
Det finnes forskjellige produkter som skal stoppe snegler fra å komme seg oppi kasser og potter.
Det finnes både kanter til pallekarmer og kobberteip til karmer, kasser og potter.
Kobberteip
4. Snegleegg.
En snegle kan legge 400 egg, derfor kan det være lurt å få tatt sneglene før de legger egg. De legger eggene nedi jorda, så det er ikke alltid du ser dem. De er også glade i å legge egg rundt stammene/stilkene på plantene, og dette er greit å være obs på om du f eks skal potte om eller gi bort planter.
På bildet ser du brunsneglen til venstre, og leopardsnegl til høyre, over et reir med brunsnegleegg.
Hvis du noen gang ser to snegler som er sammenfiltret med et slags hvitblåaktig slim, så er dette parring.
To brunsnegler i en het omfavnelse.
5. Bekjempelse av sneglene.
Det er nok ingen enkel vei utenom; den beste måten å bli kvitt sneglene, er å ta livet av dem en etter en. De har et helt utrolig seigt slim, og det sitter veldig godt om man får det på seg. For å få dette av fingrene, så er neglbørste og såpe fint å bruke. Det finnes mange tips og råd blant folk, men av egen erfaring er nok følgende tips de vi har hatt best utbytte av. Vi er tilhengere av at sneglene ikke trenger å lide unødig, så salt frarådes da dette kun fører til at de "slimer det av seg" og ofte ikke dør, og saltet heller gjør skade på andre ting. Husk at snegler må plukkes ofte, helst hver dag. Det nytter ikke med et skippertak en gang i måneden.
- Klippe snegler: Bruk en egen saks, kniv eller en skarp egg for å dele sneglene. Husk at det du bruker til klipping, ikke egner seg til annen bruk senere. Dette fordi det er vanskelig og mye jobb å bli kvitt snegleslim.
Du trenger ikke plukke opp sneglene etter at de er kuttet, de vil tørke inn og bli borte.
Eksempel på skarp egg kan f eks være en plenkutter (langt skaft med rett kuttekant nederst), eller bare et skaft med påsatt kniv, sparkelskrape, gammeldags barberblad eller lignende.
- Drukne snegler: Fyll en bøtte med glovarmt vann og hell gjerne salmiakk oppi. Bruk en grillklype eller lignende for å plukke snegler opp i bøtten. Her gjelder det samme som over; grillklypen bør kun brukes til dette. Sneglene dør umiddelbart.
- Sette ut ender: For de som har mulighet, så kan ender være en løsning. Ender spiser snegler, og visstnok skal Moskusender være gode på dette. Videre er det også observert at piggsvin spiser snegler, det samme gjør padder. Ikke kast ut padder om du har noen under verandaen, de hjelper deg bare med udyrene.
- Nematoder: dette har vært et populært middel i mange år, og brukt på riktig måte, kan du ha virkelig god effekt av dette. Nematoder er små organismer som går inn i sneglene og spiser de innenfra. Ettersom sneglene er kannibaler, så vil nematodene overføres til nye snegler etter hvert som de døde spises av andre. Nematodene lever så lenge de har noe å spise på. Dersom du bor i et område/nabolag der det er stor snegleplage, så kan det lønne seg å gå sammen flere for å bekjempe de. Det er liten vits i at du legger ut nematoder, hvis de andre naboene dine ikke gjør noe.
For optimal effekt, kan nematodemetoden gjøres slik:
1. Plukk en god mengde snegler i en bøtte, de må være levende.
2. Bland nematoder i vann som anvist pakken. Dette kan være dyrt i innkjøp, men kan altså bli mer lønnsomt om flere går sammen.
3. Ha nematodevannet i en bøtte og klipp opp sneglene du har fanget og legg de i vannet. La dette stå noen timer.
4. Legg ut de delte og nå nematodebefengte sneglene rundt omkring i hagen, langs grøfter og steder som er fuktige, har mye gress osv. Hell til slutt ut resten av vannet på forskjellige steder, det er nematoder i dette også.
5. Gjør dette på våren/forsommeren, og igjen på høsten.
Effekten vil du se etter en tid, kanskje etter et år eller to. Ved å sette ut nematoder et par ganger i året, så vil bestanden etter hvert bli mindre og kanskje helt borte.
Hvis du syns du bare ser snegler når du ikke har tid til å plukke dem, så husk at de pleier å komme ut på kvelden, når det regner og når de har noe fristende å spise.
Hvis du tar en lukerunde i hagen, la ugresset ligge i hauger/rader på plenen litt bort fra blomstene. La det gjerne ligge til utpå kvelden etter at sola har gått ned, eller til dagen etter. Da finner du de i "matfatet" og kan plukke de rett fra ugresset. Etterpå kan du kaste ugresset på vanlig måte. Når det har blitt tørt, så er det ikke like interessant lenger.
Brunsnegler er også glad i frukt, f eks grapefrukt. Kutt en grapefrukt i to og legg halvdelene ned på den flate siden. Senere kan du løfte den opp og plukke snegler ut av frukten. Snegler spiser det meste, og de er også svake for ost med mye lukt.
Ølfeller skal også være effektive, men her har vi opplevd varierende effekt. Sett ut en dyp skål med øl, det kan gjerne være alkoholfritt, så vil de gå oppi og drukne.
Lykke til med sneglejakten!