Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Det kan være du liker
20% PÅ GIGA AMARYLLIS
Se utvalg

Jordbær - dyrkeguiden


Her er noen tips til hvordan du kan lykkes med jordbær i bed, pallekarm, potter og ampler.

Velg riktig sort

Velg helst økologiske jordbærplanter, da de ikke er sprøytet og gir bedre smak. Jordbærplanter har ofte vært verstingen hva gjelder sprøytemidler i konvensjonell dyrking.


Bær hele sesongen
Velger du remonterende sorter som "månedsjordbær" eller markjordbær, kan du sanke bær hele sesongen til langt på høst. Disse sortene kalles remonterende fordi de blomstrer mange ganger og gir da bær i flere omganger. De overvintrer til H6 og kan frø seg selv. Mange av markjordbærvariantene gir også stiklinger slik at du slipper å bytte planter etter 3-4 år. Bærene er litt mindre, men kommer i spennende smaker, er søtere og mer intense i smaken. Egner seg ofte i ampler eller potter. Månedsjordbær er alle avlet frem utfra markjordbær og har mange av de samme egenskapene.
Sorter: Delizz, Toscana eller Tubby red eller hvite markjordbær.


Store bær
Det de fleste kjenner som "vanlige" jordbær. Gir blomstring og bær en kortere periode, men da desto større jordbær. Disse sortene byttes ut hvert 3.-4. år ved at man tar stiklinger og planter de igjen.
Sorter: Polka, Korona og Frida.

Å dyrke flere sorter gir deg bær gjennom hele sesongen.

10 tips til jordbærdyrking

1.Sol og jord

Full sol (gjerne skråning mot sør), normalt næringsrik jord gjerne med litt sand og grus. Sandholdig leirjord går også fint.

2. Ha kaffegrut over jorden

Jordbær elsker det hvis du ikke bruker duk. Bruker du duk har du den på til første blomst kommer, og deretter tar den bort.


3. Vær varsom med gjødsel.

Jordbær trenger ikke all verden med gjødsel og er lettstelte. Gir du for mye næring vil den bare produsere masse blader og lite blomster og bær.


4.Vann godt til riktig tid.

Vær varsom med vann til etter de har blomstret og du ser bærene har begynt å vokse. Vanner du mye før blomstring vil planten bare produsere masse blader som går på bekostning av blomster og bær. Vann godt før eventuell utplanting av nye planter, og gi gjerne jordbærene litt tørke mot høsten, det er bare positivt for overvintringen.

5. Unngå jord på bærene
Sett jordbærstativ under planten for å unngå jord og raskere modning og større bær. Det hjelper også å bruke halm under bærene. Husk at råtne og dårlige bær som ligger for vått fort smitter friske bær. De får også bedre solforhold, blir større og raskere modne ved bruk av stativ.


6. Unngå skadedyr og snegler

Driv vekselbruk. Ikke dyrk på samme sted hvert år. Flytter du sted i kjøkkenhagen av og til, vil du få mer motstandsdyktig kjøkkenhage.


Et "kjærringråd" er å drysse kanel over planten for å unngå skadedyr og utøy. Husk også at mye vanning fort fører til gråskimmel, regner det mye kan du dekke de til med duk. Overdreven gjødsling, for tette planter og hvis en plante sliter med å få vann kan det oppstå meldugg (grått belegg på blad og blomst). Sprøyt da på en blanding med vann, olje og bakepulver over. 

Unngå å plant jordbær der det har vært jordbær før for å unngå smitte av sykdommer. For å unngå snegler hjelper det å ha jordbærstativ, lage en liten froskedam i hagen (frosk spiser snegler), eller rett og slett plante hengende. Bruker du pallekarmer kan du bruke sneglekanter, og i potter kan du bruke kobber-snegleteip.


7. Garantert bær 1.året

Kjøp 2-års planter for å garantert få bær første året, eller velg frøformerte remonterende sorter som gir bær første år.


8. Ta vare på løpere

Grav ned en potte med jord ned i jorden ved siden av planten og sett utløperen ned i potten. Har du bær i potter kan du bare sette en mindre like ved. Slik kan den utvikle seg ute og når den har minst ett utviklet blad kan du klippe ”navlestrengen”/stilken, ta opp potten og sette den der du ønsker, eller i ny større potte. Utløpere gir planter med gode bær og du vil også være selvforsynt med nye planter. Dekk også gjerne med duk over utplantede stiklinger i starten. Ønsker du ikke ta vare på utløperne må du fjerne de så planten ikke bruker energi på de.

9. Overvintring

Klipp ned planten til 5 cm om høsten og fjern alt gjenstående dødt plantemateriale om våren. Før frost om vinteren legg gjerne granbar over planten for ekstra isolasjon eller annet dekke/duk. Har du planter i potter eller ampel gjør du det samme, men må i tillegg isolere pottene (finnes egne frostsekker på plukkselv for formålet) eller sette de i en mørk, kald kjeller. Du kan også plante de ned i bakken og la de overvintre der. I potter/ampel uten tiltak vil de dø.


10. Forny planter og bruk ulike sorter

Forny planter helst hvert 3.-4. år og da gjerne med egne løpere. Planter du ulike sorter jordbær får du lengre sesong og kan nyte hele sommeren.


Småfugler elsker jordbær, ikke glem å dekke til bærene. Bruk nett. For å forenkle plukkingen kan du lage gjerde med hønsenetting rundt og nettet over.


Et lite "kjærringråd" er å lure fuglene: Finn noen små steiner i "jordbærstørrelse" og mal de som jordbær. Legg de synlig rundt plantene før de får bær. Da vil fuglene komme og hakke på de i tro av at det er bær. Når de merker at det er hardt og uspiselig, flyr de av gårde. Og når de ekte jordbærene kommer, så uteblir fuglene.

aLT DU TRENGER TIL JORDBÆRDYRKINGEN

Sale Off
Jordbærholder,-støtte 5 pkn.
149,00 kr
Sale Off
Fiberduk til dyrkerader - 1,5 X 10 meter
69,00 kr20,00 kr

Tips til jordbærdyrking i potte

Du kan dyrke jordbær på terrassen i potter, ampler eller tårn. Nå finnes det også egne spesialinnretninger for å dyrke jordbær i høyden på terrasse og balkong. Da får du det som ville tilsvare mange meter jordbærland enkelt på liten plass i høyden. Se alle de tøffe alternativene her, til og med traller med jordbær kan man ha.


HUSK FOR SMAKENS SKYLD

Ikke ta bort stilk på bær hvis du skyller de, da trekker de vann. Du kan oppbevare jordbær i kjøleskap i to-tre dager, men pass på å ta de ut i god tid før de skal spises, da kalde jordbær smaker lite.

Dyrk jordbær på liten plass og i potter

Å ha jordbær i potter på terrassen og gå å småspise hele sommeren er luksus. Ulempen er at de må vannes ofte, da er det lurt å ha potte med vannreservoar eller selvvanningssystem. Fordelen med å plante i potte er at de er lett å følge med.


Frø og næring

Vi har flere typer frø til jordbær, som er meget gode på smak og kan gi deg bær i mange år.  Å bruke langtidsvirkende næringstabletter til dyrking av jordbær i potter er smart slik at de får nok næring og du slipper tenke på det. Legg en i tablett i hver potte. Det finnes også egen næring som er spesielt tilpasset bærdyrking.


Jordbærdyrking hjelpemidler

Få mer bær og unngå sykdommer med plantestativ. Få varmere jord med fiberduk og ikke glem netting over bærene slik at ikke fuglene spiser opp alt. Du kan også bruke en jordbærduk når du planter jordbær, slik at du unngår ugress.

Slik sår du egne planter

HVA SÅR DU I

Så i bakker, små potter eller tilrettelagte kultivatorer med pluggbrett. Sår du mange frø i bakker (som må prikles/deles fra hverandre) må du ikke ha for lite jord, da det gir større fare for uttørking. 


Til jordbærplanter har man gjerne flere frø i hver potte/plugg - dryss. Ha heller ikke jord opp til kanten da du må ha luft mellom jord og plast du må dekke over med ved spiringen. Sår du i pluggbrett er det lurt å sette de på en vanningsmatte. Enklest for å unngå uttørking er å bruke selvvannende kultivatorer eller annet vanningssystem med matte.

JORD

Bruk en god såjord av høy kvalitet. OBS! Økologisk plantejord og jord med organisk gjødsling er alt for kraftig til å så i.


VANN JORD FØR SÅING

Trykk jorden lett sammen, vann jorden og la vannet trekke godt ned før såing.


LEGG PÅ FRØ OG DRYSS OVER JORD

Tommelfingerregel er at frøene skal dekkes med jord som er 3 x frøets diameter, er det et flatt frø regnes frøets minste diameter. Bruker du såplugger/småpotter sår du 4-5 frø i hver plugg, og til jordbærplanter kan det gjerne være flere frø i en plugg (og også flere spirer i en potte senere). Pass på at det ikke er klumper i jorden du drysser over. Vann lett på toppen med sprayflaske slik at frøene ikke flyter rundt.


TOPP MED FRØDEKKE

Dette er ikke et must, men et hjelpemiddel for å unngå muggdannelse under spiring. Vermiculite frødekking (finnes i vår nettbutikk) drysses i tynt lag over for å holde overflaten tørr og unngå muggdannelse.


MERKE

Husk å merke hvilke sorter du har plantet, det glemmer du fort. Noter gjerne sådato også.


DEKK TIL

Jorden må ikke tørke ut under spiring. Dekk til med plast, eller sett på lokk på kultivator.


SETT VARMT

Se på anvisning til sorten du planter og sett i riktig temperatur.


FJERN PLAST/LOKK I TIDE

Sjekk frøene gjerne en par ganger daglig. Det er viktig for du må fjerne plast/lokk på riktig tidspunkt. Dekke skal være på så lenge spiren som kommer opp har ”en rund nakke”, men så snart bladene begynner å røre på seg og ”nakken” fortsatt er bøyd skal plasten/lokket av.


LYS, VARME OG RETTE FORHOLD OBS! OBS! ADVARSEL MOT VINDUSKARM

Selv i sydvendt vinduskarm er det i mars måned for lite lys i forhold til alminnelig stuetemperatur. Når planten registrerer at det er varme og vann nok men for lite lys, tror planten at det er andre planter over som skygger og skyter fart oppover. Det gir ranglete planter og dette er vanskelig å unngå ved dyrking i vinduskarm. Står de derimot på kun 14 grader, vil de reagere på kulden og bli værende ned i jorden. Du kan også fremme kompakte planter ved å gi dem en daglig kuldepåvirkning ved f.eks. utlufting, slik at de kortvarig utsettes for temperaturer på 10-15 grader.


GI PLASS FOR VIDERE VEKST

Husk å plant om plantene i større potter etter hvert som planten vokser.


FÅ FRODIGE JORDBÆRPLANTER

Etter omplantingen i større potter er også viktig at de ikke får for høy varme og for lite lys. Gir du derimot mye lys og litt varme dannes derimot får du en robust plante som fir mye bær. Første året fjerner du all blomst som kommer, da vil du få en frodig plante og få desto mer bær året etter.


UTPLANTING - VIKTIG!

Utplanting av stiklingene kan gjøres hele sommeren og så fort de har en godt utviklet rot. Plant så dypt at jordnivået du har hatt i pluggen/potta så vidt blir dekket med jord. Kommer krona under jorden vil den ikke trives. Plant også stiklingene i bed med høye rander, det sikrer vekst og kan gi tørrere forhold med mindre roting av bærene. Fjern alt ugress og bland litt kompost i jorden og gjerne litt sand og grus. Planteavstand 30-40 cm, radavstand 50-60 cm. Dekk også gjerne med jordbærduk eller plast for å lette arbeidet med ugressfjerning, og få varmere jord og bedre vekst. Ved luking av ugress bør man også være forsiktig for jordbærplantene har et sart rotsystem og det er fort du river det i stykker også.

Se flere dyrketips

Epletrær - dyrking og stell
Epletrær - dyrking og stell Å ha ett eller flere epletrær i hagen er både hyggelig og nyttig. Du får...
Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...