Begonia - dyrkETIPS
Hva gir vel ikke mer vårfølelse enn å planlegge neste sommers planter? Når du mottar vårknoller og barrøtter tidlig på våren, er det kanskje lenge til de kan plantes ut. Her får du tips og veiledning til oppbevaring, fordriving og planting av dine knoller.
FAkta om Begonia
Begonia er relativt enkel å dyrke, og trives godt i norske forhold. Den står seg fint i vind og regn, og trives godt i skyggen. De finnes i mange varianter, både i farge og fasong.
Hos oss finner du et lite utvalg av disse. En av våre kundefavoritter er Begonia Boliviensis, eller "Skaugumtype begonia". Den ekte Skaugumbegoniaen er dessverre ikke å oppdrive for salg, men er du heldig kan du få tak i den via andre planteentusiaster.
Begonia Boliviensis er en spesiell og vakker variant av begonia. Den kom til Europa allerede i 1864, etter å ha blitt oppdaget i de bolivianske Andesfjellene, og ble brukt i produksjonen av de første hybridknollbegoniaene. I Andesfjellene finnes den i fjellsprekker og i skråninger langs bekker. Det forklarer nok også hvorfor de trives så godt i Norge.
Visste du at blomstene på begoniaen er spiselige?
Visste du at blomstene på begoniaen er spiselig? Bruk dem som et fargerikt innslag i sommersalaten. De har en syrlig smak, og inneholder noe oxalsyre. Vær derfor forsiktig om du er sensitiv for syrlig mat, eller er disponert for nyrestein.
Forpakning og innhold
Begonia som leveres fra oss, kommer i en plastpose med sagspon. Utenpå finner du en etikett, der all nødvendig informasjon om planten er forklart med symboler. Her får du opplyst artikkelnummer, sortsnavn og blomstens farge. I tillegg er det opplyst om blomstringstid, plantehøyde, planteavstand og plantedybde. Posene er ikke merket med bilde, men du finner enkelt bilder og mer informasjon ved å søke på artikkelnummer eller plantenavn i nettbutikken.
På bildet under vises Begonia Boliviensis. Pakken leveres med to knoller som er på størrelse med en håndflate. Størrelsen kan variere noe, og det er ikke alltid øyne på de. Så lenge knollen er fast og fin, og ikke myk eller helt skrumpet inn, så er det som regel liv. For de som er vant til begonia som er flere år gamle, så virker nok disse knollene små, men disse vil også bli større med tiden. I pakkene som har tre eller flere knoller, er knollene som regel enda litt mindre.
Begoniaknoller har en "dump" i midten på den ene siden. Dette er oversiden og der skuddene kommer. Knollene dekkes med ca 5-10 cm jord. Det er mulig å plante flere knoller i samme potte, om denne er stor.
Oppbevaring etter mottak og før utplanting
Vi anbefaler å plante knollene så fort som mulig etter mottak, slik at det er enklere å få spiring på disse. Om det er vanskelig å plante med en gang, har du mulighet til å lagre den først, men dette kan også forringe spireevnen. Vær oppmerksom på at oppbevaring skjer på egen risiko med tanke på reklamasjon.
Du kan la de ligge i posen de kommer i, denne er perforert og inneholder sagspon. La de ligge i en eske uten lokk, slik at ikke fukt blir innestengt i posen og at de har god luftgjennomstrømning.
Optimal lagringstemperatur er rundt 10-15 grader, med god luftgjennomstrømning.
Unngå steder med høy luftfuktighet eller store temperatursvingninger.
Tips: For å beskytte knollene mot råte eller insekter under lagring, kan du drysse litt soppulver eller kanel på dem før du plasserer dem i oppbevaringsesken. Dette kan bidra til å holde dem friske og sunne.
Begonia kan fint lagres fra opptak på høsten (når frosten kommer) til direkte utplanting på våren når det er frostfritt (april-juni).
PLANTING/fordriving
Begonia kan fordrives for å få tidlig blomstring. Du kan starte fordriving ca 8-10 uker før forventet utplanting, det vil si allerede i midten av februar om du kan plante ut tidlig i mai, når det har blitt frostfritt. Dette betyr at du kan plante knollene direkte når du får de fra oss fra rundt midten av mars. Da vil de kommer seg godt i gang og starte tidlig blomstring.
Fordriving er ikke noe du må gjøre, men noe du kan gjøre. Vi anbefaler at knoller du mottar fra oss plantes med en gang.
Slik planter du:
1. Knollen er som regel rund, der den ene siden har en fordypning i midten. Denne fordypningen er oversiden av knollen, og der spirene kommer. Noen ganger ser du øyne/skudd her, men du kan fint plante den om du ikke ser noen skudd.
2. Dekk knollen med 5-10 cm jord, gjerne lett, men godt drenert jord. Bruk gjerne sand eller perlite for bedre drenerding og luftigere jord. Begonia foretrekker nøytral til litt sur jord, altså med en pH-verdi på ca 6,0-7,0.
3. Vann lett etter planting, og ved fordriving settes planten lyst og litt kjølig, ved ca 15-20 grader. De bør stå på et lyst sted, men ikke i direkte sollys.
Merk: Husk at vinduskarmer er kaldere enn lenger inn i rommet, og at de kan få det for kaldt her.
4. Når skuddene er godt utviklet, kan det være lurt å gi de mer lys, i form av vekstlys.
5. Når du ser vekst, kan du begynne med en svak gjødselløsning med jevne mellomrom. Begonia liker best vannløselig gjødsel.
HERDIng
Herding før utplanting
Når faren for frost er over, kan begoniaen plantes ut. I forkant av dette kan du begynne med herding av planten. Dette gjøres for at ikke planten skal få sjokk av temperaturforandringen.
Når utetemperaturen er 10 grader eller mer på dagtid, kan du sette planten ut noen timer hver dag i en-to uker, før planten får sitt faste utested for sommeren. Det kan være lurt å sette planten på en lun, men delvis skyggefull plass, da direkte sollys kan svi bladene i starten.
Dersom du direkteplanter knollen ute etter frost, trenger du ikke herde den.
Jordforhold og næring
Jordforhold
Begonia planter trives best i en rik, godt drenert jordblanding.
1. God drenering: Begonia har ikke godt av å stå i vann, så det er viktig med god drenering. Jorden bør være fuktighetsbevarende, men også ha evnen til å drenere bort overflødig vann. Tilsett gjerne sand eller perlite i jorden for bedre drenering.
2. Rik på organisk materiale: Jord med mye organisk materiale kan hjelpe med å holde begoniaer sunne og med god vekst. Kompost eller godt forråtnet husdyrmøkk, som kugjødselkompost eller hønsepellets, kan blandes inn i jorden for å forbedre dens næringsinnhold.
3. pH-verdier: Begoniaer foretrekker nøytral til litt sur jord, noe som betyr en pH mellom 6,0 og 7,0.
4. Planting i potter: legg et lag med lecakuler i bunnen for ekstra god drenering. Lecakulene kan dekkes med duk, eller annet stoff du har liggende (gammelt sengetøy, håndklær), før du fyller på med jord.
Næring
Begonia foretrekker gjødsel med mye kalium. Det vil si gjødsel som har en høyere andel kalium (K) i forhold til nitrogen (N) og fosfor (P), som er de tre hovednæringsstoffene for planter. Når du kjøper gjødsel, har de som regel en oversikt over "NPK", og gjødsel til begonia bør da ideelt sett ha et høyere tall på K'en, f. eks. "NPK 10-10-14" eller lignende. Dette sørger for at planten får alle de nødvendige næringsstoffene den trenger for å vokse og blomstre. Gjødsel til tomater eller roser kan også brukes til begonia.
Se andre dyrketips:
Vinterlagring
Begonia er en flerårig knoll, men den tåler ikke frost, og må dermed lagres frostfritt på vinteren.
Slik gjør du:
1. Når det begynner å kjølne på høsten, vil bladene bli litt pjuskete og kanskje gulne litt. Ta gjerne opp knollen før frosten kommer. Ta roten ut av potten.
2. Fjern all løs jord rundt knollen. Du kan beholde stilkene på, så er den lettere å holde. Rens knollene forsiktig for jord og løse røtter. Du kan bruke en myk børste eller skrape forsiktig for å fjerne smuss.
3. Skyll av jorden hvis du ønsker, og klipp av stilkene. La knollen tørke godt, gjerne noen dager, før du pakker den inn i litt papir, jute, spon eller lignende, og oppbevarer den et sted der det er mørkt, tørt og kjølig (ca 4-10 grader, tåler fint opp til 15 grader), med god luftgjennomstrømning. Det er viktig at knollene er helt tørre før de lagres.
Tips! Merk hver knoll med navn og sort for enkel identifikasjon når du vil plante dem igjen til våren.
Formering
Begonia er enkel å formere. Du kan enkelt dele knollen med kniv, og du deler den som en potet eller kålrot. Dette kan gjøres både vår og høst, men det er viktig at sårflaten får tørke godt før knollen blir satt i jorda igjen. Pass gjerne på at du får med øyne/skudd på begge deler av knollen, men du vil nok se at knollen uansett vil spire.
Du kan også sette stiklinger. Klipp av en stilk og sett den i vann, så vil den snart danne røtter. Sett planten i jord når den har rotet seg. Når den får stå over sommeren, så vil også denne danne knoll etter hvert.
Ofte stilte spørsmål
Skal knollen ha øyne/skudd når jeg får den?
Begonia får skudd utover våren, men om den ikke har øyne når du får den, betyr det ikke at den er død. Den kan oppbevares og plantes som normalt. Hvis knoller er død, så vil den enten være myk, eller helt tørr og innskrumpet.
Er begonia flerårig?
Ja, knollene er flerårige, men de tåler ikke frost. De kan overvintres frostfritt og plantes ut når frosten er borte på våren.
Kan begonia stå i skyggen?
Ja, begonia er velegnet til å stå i skyggen. De tåler også godt "vanlig, norsk sommer" med regn og lave temperaturer. De tåler også sol, og liker best morgensolen som ikke er så sterk, eller under et tre eller i delvis skygge fra andre planter.
Hvor ofte må må jeg vanne begoniaen?
Som en tommelfingerregel kan de vannes hver 2-4 dager. Det avhenger selvsagt av vær og temperatur. Begonia liker fuktig, men ikke våt jord. De vil heller ikke tørke ut.
Kan jeg klippe ned begoniaen?
Du kan knipe av visne blomster, slik at planten ikke setter frø, men heller danner flere blomster. Du kan også klippe av grener eller toppe om du ønsker å trimme den ned litt. Dette gjør også at den vil få mer buskete vekst.
Kan jeg ta stiklinger av begonia?
Ja, du kan klippe av et blad eller en liten stilk og sette denne i vann. Når den har dannet røtter, kan du plante den i jord. Det er også mulig å sette avklipt blad eller stilk rett i jord, da de raskt får nye røtter. Om du lar planten få stå lenge nok i potten, så vil den også danne knoll.
Kan knollene deles?
Ja, begonia er enkel å dele. Bruk en skarp kniv og skjær opp som potet eller kålrot. Prøv å få med øyne/skudd på alle delene. Deling kan gjøres både høst og vår, men pass på at sårflatene får tørke noen dager før du setter de i jord, slik at du slipper mulig smitte fra jord.
Har dere ekte Skaugumbegonia?
Nei, dessverre. Den ekte, gammeldagse typen er så vidt vi vet ikke mulig å få tak i for salg. Hvis du er heldig, så kan du finne noen som har den gamle typen, og bytte til deg en knoll. Forskjellen på den "ekte" typen og den vi selger, er at bladene på den ekte er mer rund i fasongen og blomsten litt mer kompakt og rund. Begonia Boliviensis som vi har, er det nærmeste vi kommer, og den har litt mer avlange, mørkere grønne og spisse blader, og blomstene er også litt mer avlange. Ekte skaugumbegonia kommer i flere farger, men den mest kjente er kanskje de rødorange varianten. Vår begonia er hakket mørkere enn denne, men innenfor samme nyanse.
På bildet under ser du Begonia Boliviensis til venstre, og "ekte, gammeldags" Skaugumbegonia til høyre.