UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE


Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse av plass, og gjensidige fordeler for plantene.

Denne artikkelen inneholder:

Utnytt plassen og gi plantene fordeler av hverandre

Tips til praktisk gjennomføring

Utstyr til pallekarm

UTNYTT PLASSEN OG GI PLANTENE FORDELER AV HVERANDRE

Det vi ofte gjør, er å dyrke enkeltsorter i hver sin pallekarm. En kasse med gulrot, en med løk, en med beter, og så videre. Utnytt heller plassen med samplanting. 


Høye planter kan gi støtte til klatrende bønner, eller gi plass til andre lavtvoksende planter. Noen sorter er kravstore på nitrogen, mens andre sorter virker nitrogensamlende i jorden, mens andre igjen holder skadedyr borte.


Grunntips samplanting

Det er flere måter å utnytte både funksjon, plass og gi bedre vilkår for plantene ved samplanting. Tenker du selv litt på hvor store de blir og hvor næringskrevende de er, kan du sette sammen det meste med litt planlegging. Her er ingen fasit, men tenk på dette og prøv det fram.

-  Rasktvoksende planter sammen med sene

-  Høytvoksende sammen med lave

-  Lubne sammen med lange stilker

- Vekster med store rotsystemer sammen med de små eller smale


Bilde: Aspargesbønner og salat

Gulrot og gressløk = vinn-vinn

Bland litt gressløkfrø med gulrotfrø når du sår gulrøttene. Løklukten holder gulrotfluene er borte og gulrotlukten holder løkfluer borte. Her kan du sanke litt gressløk underveis. Annen løk vil også fungere.


Basilikum og tomat

Ikke bare smaker de godt sammen, men de er også smarte å plante sammen. Basilikum er ikke særlig næringskrevende, men trenger mer varme, beskyttelse og vann enn mange andre urter. På denne måten utnytter du også høydeforskjellen og bruker tomat som beskyttelse.

Husk også tomatklips for hjelp til oppbinding.


Bildet: tomat og rød basilikum

Bønner/erter og agurker

Bønner og erter er nitrogensamlende og fungerer fint i både kasse og potte med agurker. De klatrer sammen og gir støtte til hverandre, og du får mer mat på liten plass.


Solsikker og poteter

Ikke bare blir potetlandet ditt utrolig vakkert, men du kan også forsyne deg med buketter av solsikker. Visste du også at brennesle sammen med potet skal gi potetene bedre smak?


Salat og purreløk.

Salat og purreløk (bildet) passer fantastisk sammen og begge får plass uten at det går på bekostning av resultat. Annen løk fungerer også.

Rosenkål (og annen kål) + hvitløk = sant

Spesielt rosenkål, men også annen kål blir fort angrepet av skadeinsekter. Sammen med hvitløk holder de seg mest unna. Plant gjerne hvitløk her og der da det virker slik på de fleste sorter. Chili kan også plantes i stedet for hvitløk med samme effekt, tagetes likeså.


Utnytt sesongen og ha 2 innhøstinger i en kasse.

Dyrk f.eks. vårløk, hvitløk og grønnkål tidlig i sesongen. Etter innhøsting, sett hurtigvoksende planter i kassen, som bønner, squash og solsikker.


3 søstre; mais, bønner/erter og squash.

Mais fungerer som støtte for bønner, Bønner gir nitrogen til jorden som begge plantene trenger. Squash gi jorddekke som holder på fuktighet i jord og skygger mot ugress.


Paprikaens venner.

Asparges, tomat, aubergine, og løk fremmer veksten til paprika hvis de er i samme kasse. Gulrot gir paprikaen ekstra god aroma.


Rødbetenes venner.

Blomkål, brokkoli og annen kål samt løk trives med beter. Men aldri plant bønner med rødbetene i samme kasse, de er uvenner.


Bildet: Grønnkål, hodekål og mangold.

tips til praktisk gjennomføring

Velg riktig jord

Sørg for å bruke en god kvalitetsjord som er egnet for dyrking. Du kan blande kompost eller annet organisk materiale i jorden for å forbedre næringsinnholdet.


Planlegg plassering
Pallekarmen bør plasseres på et solrikt område med god drenering. Sørg for at det er tilstrekkelig med plass rundt karmen for å unngå skygge fra andre planter eller strukturer.


Velg passende planter
Tenk på størrelsen og voksemåtene til plantene du ønsker å dyrke. Noen gode valg for pallekarmen inkluderer salat, urter, tomater, agurker, gulrøtter og blomster som ringblomster og stemorsblomster.


Bruk vertikal plass 
Pallekarmen gir muligheten til å utnytte plassen i høyden ved å plante klatreplanter som erter, bønner, slyngplanter som agurker eller høye planter som tomater kan være. Dette vil hjelpe deg med å få mest mulig ut av plassen og få mer ut av karmen.


Sørg for riktig vanning
Pallekarmen kan tørke ut raskere enn vanlige hagebed, så det er viktig å sørge for jevn fuktighet. Vann plantene regelmessig og sørg for at vannet når dypt ned i jorden. Bruk gjerne en vanningskanne eller dryppvanningssystem for å unngå overvanning.


Gi næring til plantene
Tilfør plantene næring ved å bruke organisk gjødsel eller kompost. Dette vil bidra til å opprettholde god vekst og produktivitet gjennom sesongen.


Rotasjonsprinsippet
For å unngå utarming av jorden og redusere risikoen for sykdommer, kan det være lurt å praktisere rotasjon av avlinger. Bytt ut plantene i pallekarmen hvert år for å sikre en sunn og balansert vekst.


Beskytt mot skadedyr
Pallekarmen kan være mer utsatt for skadedyr, så det kan være lurt å ta noen forholdsregler. Bruk naturlige metoder som å plante insektavvisende urter eller bruke plantenett for å beskytte plantene.


PLANTEKASSER OG UTSTYR TIL PALLEKARM

Utstyr til pallekarm

Pallekarm er noe du kan lage selv, kjøpe ferdig i rammer enten i treverk eller i metall. Tradisjonelt sett er pallekarmer, eller pallekrager, kanter som brukes på paller for frakt eller oppbevaring av gods. I de senere årene har dette blitt populært til dyrking, selv om opphøyde bed til dyrking har vært i bruk lenge.


Standardstørrelsen på pallekarmer er 120x80 cm, da dette er størrelsen på en vanlig pall. Det finnes halve pallekarmer, men også mer ukurante størrelser. Har du en 120x80 cm pallekarm, så finnes det mye praktisk utstyr du kan supplere med.

En ramme - flere muligheter


Gjennom plantenes vekstsyklus kan de ha noe ulike behov. Kanskje vil de ha det godt og varmt for å spire inni et drivhus, deretter være beskyttet med en fiberduk, for til slutt å være dekket med fuglenett slik at fruktene ikke stjeles av ubudne gjester.


Vi har rammer til pallekarmer der du kan trekke de med dekke etter behov.


Bildet: ramme til pallekarm, dekket med fuglenetting.




Ulike trekk - større fleksibilitet


Drivhus er drømmen for mange, men ikke alle har plass eller anledning til å ha dette. Mange har også flere pallekarmer, og behovet kan endre seg gjennom sesongen i de ulike karmene. Rammer med trekk er da en enkel, billig og fleksible løsning; man kan flytte og bytte trekk etter behov.


Bildet: ramme til pallekarm, formsydd fiberd


PLANTEKASSER OG UTSTYR TIL PALLEKARM


Elsker du også dyrking, sanking og konservering? Vi skriver ukentlige tips og triks slik at du kan lykkes bedre med din hobby!

Epletrær - dyrking og stell
Epletrær - dyrking og stell Å ha ett eller flere epletrær i hagen er både hyggelig og nyttig. Du får...
Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...