Potet - dyrkeguide


Å dyrke poteter er gøy - her er tipsene for å lykkes med best mulig avling

Denne artikkelen inneholder:

Settepoteter - lysgroing, mengde og setting

Hvordan velge riktig settepotet

Optimal jord, næring og vann for poteter

Dyrking av potet i potte

Underveis i vekstperioden

Innhøsting og oppbevaring

TRE gode grunner til å dyrke poteter

1. Å dyrke egne poteter er GØY og enkelt

2. Ha tilgang på helt ferske poteter fra tidlig sommer til sen høst

3. Du kan bli selvforsynt med poteter året rundt

Settepoteter


Lysgro settepotetene litt før setting, da spirer de raskere. 


Det gjør du ved å legge de i 10-12 grader i 3-4 uker i godt lys til de får tydelige groer (spirer). Ikke bruk vekstlys, dagslys holder. Gis ikke lys, vil spirene strekke seg oppover og bli sprøe og lange.


Får de ikke lys, kalles det å mørkegro potetene. Det skal faktisk gi mer potet men man må være forsiktig når man setter potetene så ikke spirene knekker.


Pass også på at de ikke tørker ut mens de spirer, dusj de lett med vann hvis de er tørre. Du kan også sette poteter uten å la de få groer først men du sparer flere ukers veksttid ved å lysgro potetene.


Grav renner og sett poteten med groen oppover. 

Ha settepotetene dekt med min. 6-8 cm jord, hvis ikke kan de bli grønne. Husk at de trenger drenering, så lag opphøyde bed eller grøft godt.


Setteavstand.

Setteavstand er 20-30 cm mellom settepotetene, litt etter sort. 

Dyrker du i potte kan man utnytte dybdeforskjellene og sette litt tettere. Dyrker man på friland bruker man den avstanden og har også 75-80 cm avstand mellom radene.


Mengde.
1 stk settepotet varierer fra ca. 30-60 gram.


I dyrkerader: 20 - 30 cm i dyrkeavstand = 3-4 poteter pr. meter dyrkerad, ca 75-80 cm radavstand.

I pallekarm/bed: 15 stk settepotet = holder til 80x120 cm pallekarm

I Paul Potato pot: 10 stk settepotet (3 i hver etg. og 4 i toppetg.)

I Potetpotte 4 etg.: 13 stk settepotet ( 3 i hver etg. og 4 i toppetg.)

Plantetemperatur.

Plant poteter tidligst når det er jevnt ca. 5-7 grader C, også om natten. Planter du i potte kan du jukse ved å ta de innendørs. Plant de senest før St. Hans hvis du ikke ønsker kun små poteter.


VIKTIG! Bruk sertifiserte settepoteter.
Gjenbruk av egne poteter som settepoteter anbefales IKKE da man ikke har kontroll på plantesykdommer i vekstperioden. Det kan også være straffbart å ikke bruke sertifiserte settepoteter da man kan smitte over til profesjonelle potetbønder. Bare et fottråkk i jorden, vind eller kasting av pottejorden du har brukt kan forårsake spredning av sykdommer.


Hvordan velge riktig type settepotet?


Det finnes mange sorter settepotet og du kan velge etter hvilke kvaliteter poteten har på smak, motstandsdyktighet og hvor lang tid den tar å dyrke frem. Størrelse og farge på skall og kjøtt er også ulikt og valg man kan ta. Husk at settepoteter alltid blir fort utsolgt over alt, vær tidlig ute for å få sorten du ønsker. Vi i plukkselv.no har noe for enhver smak i nettbutikken vår fra starten av mars. 


De viktigste valgene tar du ved å se på disse kvalitetsforskjellene:

TIDLIGHETSSKALA 1-10.
Jo høyere nummer jo kortere tar det å dyrke poteten og jo raskere kan du høste. De aller tidligste sortene kan du kanskje rekke å sette og høste to ganger hvis du bor et sted med lang sommer. Bor du et sted med kortere somre, kan det jo også være lurt å velge de tidligste sortene hvis du kommer sent i gang eller vil ha raske resultater. Vi anbefaler å ha både tidlig og halvtidlige sorter slik at du kan ta opp poteter over en lengre tid etter behov.


KOKETYPE A-C. 

A er de mest kokefaste mens C er de mest melne sortene. Melne poteter blir tørre ved koking og egner seg bedre til f.eks. pureer og stappe. Kokefaste poteter er saftigere og holder seg bedre ved koking og også ofte lagring.


Se våre settepoteter

Optimal jord, næring og vann for poteter


JORD. 
Det er viktig at jorda er løs og godt bearbeidet ned til minst 20 cm. Poteten trives ikke dersom det er for kompakt jord. Formen på de nye knollene blir dessuten bedre i løs og steinfri jord. Dyp jordarbeiding hemmer og dreper også en god del ugress. Poteter kan dyrkes på mange typer jord selv om evnen til å holde på fuktighet varierer, fra leire til sandjord. En perfekt potetjord har god struktur, god drenering, gir gjennomlufting og er det vi kaller løs jord (pH fra 5,5 til 7,0 og lavt saltinnhold).

NÆRING. 
Før du setter potetene tilfører du gjødsel for å få en god avling. Vi anbefaler naturgjødselpellets som det alle beste alternativet. Du blander enkelt pellets/gjødsel godt inn i jorden og det er lett å beregne riktig. Beregne ca. 8-10 pellets pr. liter jord. Kompost eller mineralgjødsel kan også brukes men er vanskeligere å beregne riktig. Uansett hva du bruker må du ikke overdrive gjødslingen da potetkvalitet kan bli dårlig. Les eller anvisningen på gjødslingen du velger å bruke.


VANNING.
Etter spiring og 2-3 uker frem i tid må du være påpasselig med jevnlig vanning. Før det og etter det i moderate mengder. Blir de stående i vann vil potetene råtne. Følg med på hvor tørt det er i jorden da det ikke gjør noe om overflaten tørker. Stikk en finger ned i jorden, er det tørt mer enn 3-4 cm nedi er det på tide å vanne. Vann heller mye og sjeldent enn lite og ofte. En skikkelig vanning i uken midt på sommeren i stekende sol er tilstrekkelig.


Dyrking av potet i potte


Har du ikke egen hage er det fullt mulig å dyrke potet i potter eller sekk på liten plass på terrassen. Her finnes både tårn for å utnytte høyden, samt sekker og egne spesialpotter hvor man kan høste underveis nedenfra og få lengre sesong.

  • Bruk alltid ny jord når du dyrker potet i potter. Fyll potten med 1/3 jord, legg i settepotetene (ca 3 stk pr 10ltr), dekk med 1/3 jord igjen. Når potetriset vokser dekker du etter hvert med mer og mer jord.

  • Det er viktig å komprimere jorden rundt poteten for å unngå risiko for sopp som kan vokse på skallet.

  • Potten må ha drenering, da poteter ikke vil ha det for vått. Samtidig må du passe på at de ikke får det for tørt. Den største utfordringen med å dyrke i potte er dette. En dryppvanner kan hjelpe med å holde det passe fuktig slik at du slipper å følge med hele tiden.

  • Jo større potte jo bedre.

  • Etterfyll med jord etter hvert som potetriset vokser.

  • Se ellers jord, næring og vanning som for vanlig dyrking

  • Sett potten i full sol. Halvskygge går også, men full sol er best.


Produkter for å komme i gang med Potetdyrking

Underveis


HYPP. VIKTIG!
Når potetriset blir 12-15 cm må du hyppe potetene. Når man hypper pakker man ekstra jord opp mot potetriset, ca. 6-8 cm ekstra jord over settepotetene slik at settepotetene etter hypping vil være 12-15 cm jord. Ikke tenk på om noen av bladene på potetriset blir dekket med jord, all stilk under jord vil utvikle nye poteter. Hypping gjør at du får flere poteter og at de øverste potetene ikke blir grønne. I dyrking i sekker kan denne teknikken utnyttes til det fulle ved at man fyller på mer jord og etter hvert mer settepotet, i stedet for å hyppe.


LUK. 

Som andre vekster må potetene lukes for andre vekster som stjeler næring og plass.


TØRRÅTE. 

Se også opp for tørråte som er en sopp som kan komme frem i perioder med mye fuktighet og varme. Først ser du flekker under blad som blir større mørkere misfarginger med et hvitt belegg på bladet. Dette er soppsporene som kan spre seg med luften til andre planter og gartnere. Oppdager du dette må du kutte bort potetriset men det er ingen garanti for at ikke potetene også kan ha blitt smittet. De vil da ha brune litt innskrumpete flekker . Må behandles med plantevernmidler, men det er ikke tilgjengelig for hobbydyrkere og krever kurs for bruk. Får du tørråte må du drepe riset før du tar opp potet -brenn opp riset og dekk til der du evt. kaster angrepet potet og ris.


For å unngå tørråte kan du ved dyrking; la det gå 4 år mellom hver gang du dyrker på samme sted, legg til rette for rask opptørking av potetriset etter potetopptak, være flink å hyppe poteten, gjør innhøsting av poteter i tørkeperioder og selvsagt bruke friske, sertifiserte settepoteter.

INNHØSTING OG OPPBEVARING

  • Grav forsiktig rundt en potetplante for å se hvor store potetene er blitt. Du kan selvsagt ta de opp når de er små eller du kan velge å la de bli litt større og flere.

  • Pass på at tidligpotet ikke blir for store, da må du i så fall kutte ned riset slik at de ikke vokser mer.

  • Høst inn potetene når det er pent vær. Etter frost vil potetriset dø og potetene stoppe å vokse og bør høstes. Du kan gjerne vente til potetriset har visnet for å få full uttelling på avlingen.

  • La potetene gjerne også ligge litt på bakken før du plukker de opp og legger de i luftige kasser eller sekker.

  • Lagre de så på et kjølig, tørt og mørkt sted i starten av oppbevaringen. Skal de ligge lengre (mer enn 2 mnd.) bør fuktigheten være høyere slik at potetene ikke tørker ut. Da bør også temperatur ikke være mer en ca. 4°C

Se andre dyrketips

Epletrær - dyrking og stell
Epletrær - dyrking og stell Å ha ett eller flere epletrær i hagen er både hyggelig og nyttig. Du får...
Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...