Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Slik vanner du planter best

Den vanligste dødsårsaken til planter er feil vanning. Sliter du med å få plantene til å overleve over lang tid, lei oversvømmelser i vannskålen, vanner uregelmessig eller liker å dra på ferie? Da er selvvanningspotter en perfekt løsning for deg. Dette er grunnen til at det vil hjelpe både hobbydyrkeren og dem som bare har en plante i stuen.

Med en selvvanningspotte kan man få alle planter til å trives i potter, vare lenge og ikke minst reise bort uten at planten tar skade av det. Klikk her for å gå rett til utvalg.


Vannkannen tar flest liv i Norge
Det er enklere å lykkes med vanning av plen og bedd, for planter som vokser ute i marken klarer du knapt å drukne og de vil likevel trekke vann fra bunn. Men feil bruk av vannkannen på potteplanter er den vanligste dødsårsaken. Årlig druknes millioner av planter grunnet feil vanning.

Vanner du dine potteplantene ovenfra? Da skjer dette
Planter endrer seg for å oppfylle sine behov. Vanner du planter ovenfra blir ofte vann og fukt liggende i overflaten og noe av plantens røtter vil begynne å vokse mer oppover mot overflaten der det er fuktig. Røtter som vokser oppover og ligger mer i jordoverflaten vil tørke raskere ut og resultatet er at du må vanne oftere og det er større risiko for at planten ikke trives og tørker ut.

At planten får vann fra bunn er det naturlige for planten og løsningen på at dette alltid skjer i riktig mengde er en selvvanningspotte.


LES OGSÅ: Lag selv Rolls Royce plantenæring året rundt

RIKTIG POTTE GJØR DET LETT Å VANNE, PLANTENE VIL TRIVES OG VOKSE BEDRE
Hvorfor velge selvvanningspotter med vannreservoar?

  • Sikre trivsel; bedre vekst, mer avling og større kraftigere planter.
  • Risikoen for drukningsdød elimineres.
  • Plantene dine trives bedre, selv om du glemmer å vanne de ofte.
  • Planten får selv bestemme vannopptak etter behov.
  • Plantens røtter vokser riktig vei og risiko for uttørking reduseres.
  • Vannforbruk og -fordamping reduseres.
  • Vannivåindikator forteller deg når vannreservoar er tomt.
  • Vannreservoar gjør at selv de plantene som krever mest vann vil ha tilstrekkelig selv under varmt solrikt vær.

NB! Bruker du selvvanningspotter utendørs som har enkelte selvvanningspotter ikke dreneringshull. Da må du enten åpne disse dreneringshullene eller sette den under tak slik at den ikke drukner av regnvann.

Slik velger du riktig selvvanningspotte for ditt bruk
Plukkselv.no har størst og best utvalg i Norge


Plukkselv har gjort det enkelt for deg å velge den perfekte potten. Ved å tydelig vise pottens plantekapasitet i antall liter jord og størrelsen på vannreservoaret blir det enkelt.

1. Finn ut hvilken mengde jord planten du trenger trives best i.
En grei regel er at jo mere jord planten kan boltre seg på jo større blir planten. Likevel er minimumsbehovet forskjellig, urter krever kanskje bare 4-5 L jord for å trives mens f.eks. tomatplanter trenger minst 10 L og aller helst 15-20 L jord for å trives godt.
2. Finn ut om planten krever mye eller lite vann.
En grei regel er at vannreservoaret aldri kan bli for stort da planten likevel bare trekker opp mengden vann den trenger i en selvvanningspotte. Likevel kan det være lurt å tenke på at ulike planter krever ulik mengde vann. Krydderurter som timian og rosmarin kommer opprinnelig fra tørt klima og krever mindre vann enn f.eks. løpstikke og brønnkarse. Grønnsaker som agurk og tomater drikker vann som gale, mens chili krever noe mindre.
3. Velg enkelt utfra oversikten ovenfor den perfekte potten.
Noen selvvanningspotter kommer med vannivåindikator som til og med viser deg når vannreservoaret er tomt og må fylles på. Noen potter har i tillegg til kappilærvanning (at noe av jorden alltid står i vann), og også vannveik slik at man er enda sikrere på at planten trekker vann.