Tomat - dyrkeguide

Tips ved såing og spiring av tomatplanter for robuste planter

Tomater krever mye vann, støtte og nok jord. Våre pottetårn har alt og er kanskje de enkleste pottene å lykkes med til tomatdyrking.

Hva sår du i?
Så i bakker, små potter eller tilrettelagte kultivatorer med pluggbrett. Sår du mange frø i bakker (som må prikles/deles fra hverandre) må du ikke ha for lite jord da det gir større fare for uttørking. Ha heller ikke jord opp til kanten da du må ha luft mellom jord og plast du må dekker over ved spiringen. Sår du i pluggbrett er det lurt å sette de på en vanningsmatte. Enklest for å unngå prikling og uttørking er å bruke selvvannende kultivatorer, men husk at frøet ikke har røtter så selvannignen har ikke noen effekt før spiren har vokst litt.

 

Hvordan så?
JORD - Bruk såjord, det er næringsfattig jord og veldrenert jord, gjerne med litt sand. Bruk jord fra sommerens potter og sikt de igjennom en jordsikt, funker godt for gjenbruk av «gammel og brukt» jord. OBS! Økologisk plantejord og jord med organisk gjødsling etc. er alt for kraftig til å så i og for næringsrik. Frø har nok næring i seg og vil ikke ha det under spiring.

VANN JORD FØR SÅING -Trykk jorden lett sammen, vann jorden og la vannet trekke godt ned før såing. Jorden må holdes fuktig gjennom spiringen, men ikke klissvåt og ikke knusktørt. Derfor kultivatorer, lokk og plastdekke brukes under spiring, for å holde på fuktighet.

LEGG PÅ FRØ OG DRYSS OVER JORD –Tommelfingerregel er at frøene skal dekkes med jord som er 3 X frøets diameter, er det et flatt frø regnes frøets minste diameter. Bruker du såplugger/småpotter sår du 2-3 frø i hver plugg, senere lar du den sterkeste spiren overleve. Pass på at det ikke er klumper i jorden du drysser over. Vann lett på toppen med dusj slik at frøene ikke flyter rundt. De vil ha fred i spireprosessen.

TOPP MED FRØDEKKE –Dette er ikke et must, men et hjelpemiddel for å unngå muggdannelse under spiring og samtidig holde på fuktighet i jorden. Vermiculite frødekking drysses i tynt lag på toppen. Også perfekt å bruke som dryss på toppen over svært små frø som skal ha svært lite jord over seg, slik som f.eks. jordbær- og valmuefrø.

MERK –Husk å merk hvilke sorter du har plantet, det glemmer du fort. Merker du med nummer i stedet for navn kan du ha en liste som forteller sort, og samme merkepinner kan brukes igjen.

DEKK TIL –Jorden må ikke tørke ut under spiring. Dekk til med plast eller sett på lokk på kultivator.

SETT VARMT –Se på anvisning til sorten du planter og sett i riktig temperatur. Baderomsgulvet holde massevis, mens vinduskarm i Norge i mars er for kald for mange sorter. Se såkalender for de ulike spiretemperaturene.

FJERN PLAST/LOKK I TIDE –Sjekk frøene gjerne en par ganger daglig. Det er viktig for du må gjerne plast/lokk på riktig tidspunkt. Dekke skal være på så lenge spiren som kommer opp har ”en rund nakke”, men så snart bladene begynner å røre på seg, og ”nakken” fortsatt er bøyd skal plasten/lokket av. Kommer du en halv dag for sent, tar plantene faktisk varig skade av det og blir vaklete. Men fortvil ikke, mange har opplevd en trang fødsel og blitt flotte likevel:)

LYS, VARME OG RETTE FORHOLD OBS! AADVARSEL MOT VINDUSKARM -Selv i sydvendt vinduskarm er det i mars måned for lite lys i forhold til alminnelig stuetemperatur. Når planten registrerer at det er varme og vann nok men for lite lys, tror planten at det er andre planter over som skygger og skyter fart oppover. Det gir ranglete planter og dette er vanskelig å unngå ved dyrking i vinduskarm. Står de på kun 14grader C derimot vil de reagere på kulden og bli værende ned i jorden. Du kan også fremme kompakte planter ved å gi dem en daglig kuldepåvirkning ved f.eks. utlufting, slik at de kortvarig utsettes for temperaturer på 10-15 grader C. Så bruk vekstlys over, til nød hvitt lys fra ledlampe du har eller lysstoffrør, ikke glødepære!


En kjøkkendyrker sørger for optimale lysforhold som er viktig for en robust plante.

GI PLASS FOR VIDERE VEKST -Husk å plant om plantene i større potter etter hvert som planten vokser.

KOMPAKTE TOMATPLANTER – Etter omplantingen i større potter er det også viktig at de ikke får for høy varme og for lite lys. De resulterer i at første blomsterklase først kommer etter 5. eller 6.blad. Gir du derimot mye lys og litt varme dannes derimot første blomsterklase ved 2. og 3.blad og du får også en robust plante.

REDD TYNNE PLANTER -Får du ikke til kompakte planter kan det reddes litt ved å plante de dypere i potter når de skal settes ut eller inn i drivhuset. Tomatplanter danner røtter på den delen av stangen som dekkes med jord, men husk da at planten blir mer utsatt for skadeangrep.

 

10 smarte tips ved videre dyrking av egen plante, eventuelt kjøp av plante

  1. Kjøp sort som ikke er så høy. Busk eller ampel er gode valg.
  2. Kjøp sort som gir små tomater. De rekker å modnes i Norge.
  3. Ved kjøp av ferdig plante, plukk ut den med tykkest stamme.
  4. Plant i stor potte med næringsrik jord. Minst 10 liter!
  5. Ikke sett planten rett fra svakt innelys og ut i sol. Tilvenn og herd den utemiljøet. Vent til det er 12C ute og sett i skyggen først. Ta den inn og ut i perioder en ukes tid.
  6. Etter herdig settes den i full sol og et lunt sted med lite vind. Mye sol gir modne, gode tomater.
  7. Bruk langtidsgjødsel så slipper du å tenke på at den får nok næring i flere måneder. Her finnes også gjødsel spesielt tilrettelagt tomatplanten som gir det den trenger.
  8. Rist på stilk når blomst kommer, da hjelper du til med bestøvningen/befruktningen.
  9. Knip bort tyvskudd som kommer mellom stilk, de bare spiser næring av planten og fører til mindre tomat. Obs! Gjelder ofte ikke busk- og ampeltomater.
  10. Vann hver dag. Her er det lurt å bruke potter med selvvanning for å lykkes enda enklere.

 

Utstyr som gjør det enklere å lykkes

Potter

Parsell serien ovenfor er perfekt for tomatdyrking og har store vannreservoar og plantevolum

Tomatplanten krever mye jord så minste størrelse bør være 10 liter. Det utfordrende er at vanning bør skje daglig og nedenfra slik at planten selv kan styre vannopptaket. Vanner du for mye blir ikke tomatene like søte og litt "vannete" i smaken. Heldigvis finnes det løsninger som fikser dette problemet. Her er en noen perfekt for formålet som vi har i butikken. Grow pot settes rett på bakken, rett på jordsekk eller på toppen av potte du bruker og har vannreservoar som gir planten vann, også en smart løsning hvis man bare har planter rett i jordposer/growbags. Selvvannende potter er penest og enklest på terrassen, og en hengebag er smart for å slippe oppbinding og spare plass i drivhuset.

  

Såing
Til såarbeidet brukes en kultivator med mange småpotter. Fyll med jord og legg 2-3 frø i og la den sterkeste spiren overleve i hver potte. Husk at tomatplanter trenger mer og mer jord og må pottes om i større og større potter etterhvert. Under selve spiringen har du sikkert opplevd at jorden eller spirer mugner. Dette kommer av overvanning og kan unngås ved å bruke en selvvannende kultivator samt et dryss vermiculite frødekke på jordoverflaten. Det hindrer muggdannelsen og beholder selve overflaten tørr. Når spiren er kommet opp sette planten lyst og starter du tidlig må du bruke vekstlys. Her er en kjøkkendyrker ideell for videre vekst.

Frø og gjødsel
Har du ikke drivhus og skal så på terrassen kan det være lurt å velge tidlig tomater eller små tomater så du rekker å se de modne før høsten kommer å tar dem. Vi har et lite, men et nøye utvalgt sorter frø for at du skal lykkes med dyrking i Norge. Tomater krever gjødsel og så mye næring at mange andre arter hadde bukket under. Vi anbefaler langtidsvirkende næringstabletter eller spesialgjødsel for akkurat tomater som gir akkurat den næringen tomatplanten krever.