Urter - dyrketips
Dyrk urter selv – inne og ute
Med våre plantetårn kan man enkelt ha 9 ulike urter på 1/4 kvm
Kjøpte urter fra butikken er lagd for å ikke klare seg lenge, de er ”sprengvokst” og smaker derfor ikke i nærheten like mye som de du dyrker selv fra frø.
Noen urter (flerårige) kan du ha år etter år hvis du er flink å ta vare på de, mens andre dyrker du frem nye hvert år (ettårige). Noen er lett å dyrke både inne og utendørs, men noen trenger mer skydd og varme enn det klimaet i Norge kan tilby. Her er en oversikt og noen tips på veien for å lykkes.
10 urtedyrke tips
1 Start såingen i april og senest mai
Med unntak av kjørvel kan du med fordel så alle urtene innendørs i mars/april før utplanting. Bruk en kultivator (gjerne med selvvanning for å slippe uttørking), gi lys og dryss gjerne med frødekking (vermiculite) over for å slippe muggdannelse i jordoverflaten og holde litt på fuktigheten. Se flere konkrete tips om selve såing av frø (under såing tomater) HER. Husk i mars får ikke plantene nok lys i en vinduskarm i forhold til varme og blir tynne og lange i stedet for robuste. Gi ekstra lys, gjerne vekstlys fra en kjøkkendyrker. Sår du direkte utendørs, start såing i mai, alt etter klima der du bor. Det kan du gjøre med de fleste sorter med unntak av bladpersille, rosmarin, basilikum og oregano m.fl. som bør forkultiveres for å rekke å utvikle seg i løpet av en norsk sommer. Det bør være min. 10 grader om natten før du starter på direkte såing utendørs og utplantingen utendørs av alle typer urter. Sår du direkte må du nok regne med kortere sesong og mindre avling enn hvis du starter tidligere.
Se flere hagetips fra vår samarbeidspartner Smakelig her
2 Alle krydderurter trives i sol
Finn den mest solrike plassen på din terrasse eller din hage når du planter urtene utendørs.
3 Vann
Vann jevnlig. Lar du potter stå på vanningsmatte eller selvvanningsbrett vil du være sikker på at de får riktig mengde vann etter eget behov. Potter med selvvanningssystem eller vannreservoar er også kjekke hjelpemidler.
4 Jord og næring
Såjord ved såing og vanlig plantejord ved utplanting. Sår du rett i kasser, potter kan det være lurt å ha næringsrik jord nederst og såjord øverst. Såjorden gjør at frø kommer i gang og når røttene utvikles vil de finne næring lengre ned. Ph-verdi bør være 5,5-6,5 (kan måles)og hvis den er lavere tilsetter du litt kalk. Dyrker du ute i grønnsakshagen kan du bruke den jorden du har og tilsette 1-1,5 kg kalk samt ½ kg gjødsel på 5 kvm. Gjødsle så 2-3 ganger i løpet av sesongen. Dyrker du i potter bruk langtidsvirkende næring i tablettform som du gir 2 ganger i løpet av sesongen.
Kjøpte urter har for lite jord i forhold til plante, så skal du få de til overleve må du gi mer jord og mer næringsrik jord.
5 Bruk fiberduk ved utplanting
Det er en fordel å bruke fiberduk over urtene ved utplanting. Da vil de kunne tilpasse seg utemiljøet enklere og du vil kunne høste tidligere. Du kan også så enkelte sorter direkte utendørs som bl.a. gressløk og dill, og vil lykkes bedre og raskere med å bruke fiberduk.
6 Basilikum trives best i ly
Basilikum bør dyrkes innendørs, i drivhus eller minidrivhus på terrassen for å lykkes. Lager du vindskjerm eller har et meget godt klima i din kjøkkenhage kan du selvsagt også få den til der også, men forkultivering (så inne først) kreves.
7 Dyrk mynte i potte eller avgrenset
La mynte stå i egen krukke eller avgrenset område i hagen da den sprer seg voldsomt og fort tar overhånd over alt.
8 Plant rosmarin, timian, salvie i skrå bakke
Dette er urter som trives i veldrenert jord hvis du dyrker i potte. Et tips hvis du planter de utendørs er å plante de i en bakke for naturlig drenering. For at den da fortsatt skal få vann når du vanner, planter du urten i en grop i bakken og lager en liten borg rundt slik at det dannes en ”dam”. Når du vanner vil ikke alt renne rett ned og når det regner kan det samles opp litt vann i dammen. Da får de tilstrekkelig med vann og samtidig drenert bort det overflødige slik at røttene ikke står i vann.
9 Hvis du skal velge 4 sorter
Skal du kun dyrke 4 urter som du variert kan bruke i matlagingen velg oregano, rosmarin, persille og timian. De er ikke spesielt vanskelige, holder lenge, gir gode avlinger og viktigst av alt, passer til det meste av matlaging, og vil bli brukt. Dyrk de gjerne sammen og gjerne i nærheten av der du lager mat slik at du husker å bruke de. Tørk det du ikke rekker å bruke.
10 Dyrk 9 eller 18 ulike urter på liten plass
Vær kreativ med utplanting av urter, da de kan plantes i det meste henge, krukker, veggpotter, ja nesten hva som helst. Vil du ha en hel urtehage på liten plass finnes det plantetårn hvor du kan ha 9 ulike sorter på ¼ kvm. Bruker du 2 oppå hverandre får du hele 18 sorter på bare ¼ kvm. Sett den ved grillen og dine måltider vil garantert bli mer spennende utover sommeren.
Flerårige urter
Det kan være vanskelig å få tak i flerårige urter da tilbudet er lite. Grunnen er nok at butikkene ikke får solgt til deg igjen hvis du er dyktig å ta vare på de. Plukkselv fører en rekke flerårige urter. Det er enklere å få flerårige urter til å overleve hvis de plantes rett i jorden enn i krukke.
Del gjerne flerårige urter i blandt, da de ofte glisner i midten av planten etter noen år, eller rett og slett blir for store. Del de på høsten og plant andre steder eller gi bort. Da får du gratis planter. Tar du de inn bør de stå lyst og kjølig gjennom vinteren. Her er plukkselv utvalg på flerårige urter.