Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Valmuen - en vakker hardhaus


Valmuen finnes i mange varianter, trives nær sagt over alt, og de kan dyrkes i hele Norge.

Fakta om valmuer


Stauder, ett- og toårige

Valmuer er ett- eller flerårige urter, og kommer i mange forskjellige farger, som rød, gul, rosa, hvit og lilla. De kommer også i flere tofargede varianter, og det finnes også fylte varianter.


Valmuer kan variere en del i størrelse, fra de små og nette plantene på 20-30 cm, til de store og høyreiste plantene på over 1 meter. Hva med å plante de sammen og få en flott valmueeng?


Giftige vs spiselige

Mange forbinder nok valmuer med valmuefrø i bakst, men kun frøene fra opiumsvalmuene, Papaver Somniferum, har spiselige frø. Mange andre valmuesorters frø er giftige, og skal ikke spises. Bruk derfor bare frø du med sikkerhet vet kommer fra Papaver Somniferum om du skal spise dem. 


Herdighet - kan dyrkes over hele landet

Mange av valmuesortene har høy herdighet, gjerne på H7 og H8. Dette betyr at de kan dyrkes over det aller meste av landet.

Valmuefrø sås i april-juni, enten direkte på vokseplass, eller innendørs tidlig i perioden. Det tar ca seks uker fra såing til de blomstrer. Det enkleste er å så direkte på voksestedet. Valmuer vil helst ha lett og sandete jord, og de trenger ikke mye næring. De vil derimot ha mye sol. Når du først har fått etablert valmuer, så vil de selvså og komme igjen år etter år.

Forskjellige sorter

Valmuefamilien er stor, og over 770 arter fordelt på 40 slekter er beskrevet. 


Papaver somniferum - opiumsvalmue: Dette er den vanligste valmuesorten, og brukes blant annet til å fremstille opium. Den brukes også til å fremstille morfin og kodein, og er fortsatt en av de viktigste medisinske plantene. I flere land er det forbudt å dyrke denne, men i Norge er det tillatt som prydplante og det er lov å bruke frøene i bakverk. Det er kun frøene fra papaver somniferum som er spiselige, og det er viktig at du er helt sikker på at frøene er fra denne sorten om du skal benytte de til f eks bakverk.
Dersom den benyttes til selvmedisinering, vil det faktisk være straffbart under narkotikalovgivningen. Frøene er også potente nok til å gi utslag på narkotiske tester, selv om de ikke er nok til å bli ruspåvirket etter et et par rundstykker.


Papaver rhoeas - kornvalmue: Kornvalmuen er en ettårig valmuesort som gjerne får klarrøde blomster på ca 80 cm høye planter. Det finnes også fremdyrkede varianter i hvitt og rosa. Kornvalmuene liker seg på åkre, i kulturmark og på enger. Kornvalmuen selvsår lett. Planten og frøene er giftige.


Papaver orientale - orientvalmue: Dette er en flerårig valmue som har sitt opphav i Kaukasus, Tyrkia og Iran. De er herdige helt til H8, og klarer seg stort sett over alt. Planten blir ca 80 cm høy, og kalles gjerne kjempevalmue. Blomsten er vanligvis oransje, men finnes også i rosa, lilla og rødt. Noen fremdyrkede sorter er herdige til H6.


Papaver croceum (tidl. nudicaule) - sibirvalmue: Denne sorten kommer opprinnelig fra Sør-Sibir og Øst-Asia. Den har vært brukt som hageplante i over 200 år, og sprer seg lett med frø. I Norge finner man også denne i forvillet tilstand, gjerne langs veikanter. Plantene får blomster i gult, oransje, hvitt eller rødt, og plantene blir opptil 50 cm høye. De liker all slags jord, men foretrekker god drenering og full sol.


Papaver bracteatum - flikvalmue: Denne finnes ikke naturlig i Norge, men er en flerårig staude til H3. Den kan klare seg gjennom vinteren i kystnære strøk. Arten er hjemmehørende i Asia. Planten blir gjerne 1 meter høy, og får skarlagensrøde, 10-15 cm store blomster, med en svart flekk innerst.


I Norge har vi også Svalbardvalme, Fjellvalmue, Kolavalmue og Polarvalmue. Disse er alle fredet, og regnes som sårbare og sterkt truet på fastlandet.


Trykk på bildet for å se alle sortene vi har:

Finn din favoritt

Slik dyrker du valmuer

Plassering

Velg et godt drenert sted i hagen din som får mye sol, der trives de best.
Du kan forberede jorden ved å tilsette litt kompost og gjerne litt sand, men valmuer skal ikke ha for mye næring i jorden ved såing. Rak gjennom for å løse opp jorden.

OBS - spredning: du er selv ansvarlig for at valmuene ikke sprer seg ut i norsk natur. Dette gjelder alle planter vi planter i hagene våre, men planter som sprer seg lett må vi passe ekstra godt på.

Strø frøene direkte oppå jorden. Pass på at de har god avstand, gjerne 10-25 cm. Blir det for kort avstand, vil plantene konkurrere med hverandre. Hvis frøene er veldig små, kan du blande de med litt sand, så er de lettere å spre utover. Rakk lett over, eller trykk lett ned. Frøene skal ikke dekkes med jord.


Stell
La jorden være fuktig, men ikke våt, fram til frøene spirer. Det er nok med en liten dusj vann fra vannkannen eller hageslangen de dagene det ikke regner. Frøene spirer i løpet av 1-2 uker ved en temperatur på 15-20 grader.

Du kan også forkultivere frø innendørs, men småplanter bør plantes forsiktig ut, da valmuer ikke liker å bli flyttet og håndtert.

Fjern ugress og hold området rundt plantene fri for ugress for å sikre at plantene får nok næring og vann.

Blomstring
Når plantene begynner å blomstre, kan du gjødsle litt for å øke blomsterproduksjonen.
Valmuer kan brukes som snittblomst. Klipp de av før de har sprunget ut. De har ganske kort vasetid, men vil holde noen dager.

Knip av blomster når de er avblomstret for å fremme videre blomstring. Plantene kan også klippes ned etter at de har blomstret for å fremme ny vekst og for å hindre at de blir for tette.

Når høsten kommer, kan du høste frøene for fremtidig dyrking eller for å dekorere hjemmet ditt. Lar du frøhodene stå, vil plantene selvså.

Frø til matlaging
Valmuefrø er ganske solide, og for å få ut smaken av de, så kan det være lurt å la de ligge i varm væske, f eks vann eller melk, i minst 30 minutter, eller gjerne natten over. Da kan de knuses og brukes som fyll i bakst eller annen matlaging. Som pynt på bakst kan de has rett på deigen før steking.

Trivielle fakta om valmuer

Valmuer vokste opp fra slagmarkene
Etter første verdenskrig spratt valmuer opp i tusentall over alt. Dette skyldtes alt søppelet som ble liggende etter bombing. Kalken i murbitene fra bombene fungerte som gjødsel for valmuene. Etter noen år hadde all kalken blitt tatt opp av plantene, og valmuene forsvant deretter gradvis.


Morfin lages av valmuer
Du vet sikkert at opium lages av valmuer, men det gjør også morfin. Denne utvinnes av plantemelken i frøkapslene før de er modne.


Opiumsvalmuer er forbudt i Kina, Taiwan og Singapore
Fordi man kan utvinne opium av valmuefrø, og fordi man kan få spor av opium i kroppen etter inntak, er opiumsvalmuen forbudt i flere land. Selv etter å ha spist frø på et rundstykke, kan opiumsverdiene være høye nok til å slå ut på narkotiske prøver.


Det ble funnet valmuer i Tutankhamons grav
Tutankhamon ble begravet i 1325 f.K. med seremonielle klær delvis laget av valmueplanten, og med valmuetegninger både på smykker og møbler. I det gamle Egypt var valmuen symbolet på Osiris, dødens gud.


De fleste valmuer vokser på den nordlige halvkule
Valmuer vokser vilt mange steder, også i Norge, men dyrkes også som hageplante. Valmuer kan være flerårige, to-årige eller ettårige, og noen dør når de har blomstret.

Finn din favoritt

SE flere dyrketips

Epletrær - dyrking og stell
Epletrær - dyrking og stell Å ha ett eller flere epletrær i hagen er både hyggelig og nyttig. Du får...
Pallekarm - tips til samplanting
UTNYTT EN PALLEKARM/DYRKEKASSE Lær mer om hvordan du kan kombinere ulike grønnsaker og urter i plantekassene dine for bedre utnyttelse...
Hekk - typer og egenskaper
HEKK - TYPER OG EGENSKAPER Det finnes mange ulike hekker, og ulike behov som skal dekkes. Finn hekken som passer...