Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Vinteroppbevaring - tips

Snart kommer høsten, frost og vinter er på vei. Da trenger mange planter litt hjelp for å klare seg gjennom den kalde tiden. Her er triksene.

SLIK GJØR DU

Utendørs oppbevaring i potte

Mange har oppdager gleden med å ha en hage på terrassen eller få den nærmere husveggen, så vi planter mer og mer i potter. Da må vi passe på dette vinterstid for å slippe og plante nye planter hvert år:

  • Det er spesielt røttene til plantene som er utsatt for sjokkfrost og stress da ikke jorden lengre beskytter de. Så pakk inn pottene så godt som mulig, sett de samlet det minst værutsatte stedet du har.
  • Ikke la pottene stå rett på terrassegulvet eller bakken, sett noe isolerende under som isopor, gamle liggeunderlag eller lignende som isolerer.
  • Pakk inn pottene i frostsekker, dekk med ullduk, vinterfleeceduker, pledd, bobleplast eller noe som isolerer. Vi anbefaler frostsekker som er anbefalt til formålet, og komplimentere du med en ullduk inni har du størst sjanse til å lykkes.
  • Når det er plussgrader vanner du bitte litt, mens så fort det blir minusgrader slutter du å vanne og lar planten hvile seg gjennom vinteren. Til våren når gradestokken viser pluss igjen trenger planten lys, luft og litt vann igjen og vil våkne til liv.

Utendørs ute i hagen

Mange planter og busker er ekstra følsomme for vinteren, og du har kanskje også plantet noen planter som har lavere klimasone enn der du bor. Du vil jo at de skal overleve vinteren så her kommer noen tips til det:

  • Heldekk planter og busker med vinterduk eller striesekk. Det er mest sjokkfrosten (plutselige lave temperaturforskjeller) som tar knekken på de følsomme plantene, og dette hindrer de store plutselige temperaturforskjellene.
  • Man skal også dekke til plantene for å beskytte mot den kraftige vårsolen, som spesielt ofte vintergrønne busker blir. Dekker du til på senhøsten beskytter du mot den kraftige solen som kommer i jan-mars samtidig.
  • Ha noe isolerende over og rundt roten. Her kan du bruke en haug med falne blader, halm bark og småkvister rundt og inntil stammen på bakken. Ha gjerne en luftig blanding av slikt hageavfall slik at den ikke blir kompakt og ikke isolerer like godt fryser. Eikeblader er spesielt egnet. Slik kan man også bare la ligge på våren og blande litt i jorden som igjen gir planten næring.

LES OGSÅ:Slik overvintrer du chili- og paprikaplanter

Innendørs vinteroppbevaring i potte

Flere planter trenger å stå innendørs om vinteren, alt fra laurbær, sitrustrær til pelargonia.

  • Typiske små trær som oliven, laurbær og sitrustrær, eksotiske varianter samt planter som chili og paprika trenger en innendørs plassering med lys. Jo varmere oppbevaringsstedet er desto mer lys og vann trenger det gjennom vinteren. Så en kald kjeller med litt lys eller i romtemperatur med vekstlys og mer vanning.
  • Enkelte arter som pelargonia ønsker seg en skikkelig mørk og kaldt kjeller. De trenger kun bitte litt vann noen få ganger i løpet av vinteren.

Lykke til med din vinteroppbevaring. Plukkselv har et stort og godt utvalg frostbeskyttelse og vintertrekk både til planter og hagemøbler.