Vinteroppbevaring - Tips
Snart kommer høsten, frost og vinter er på vei. Da trenger mange planter litt hjelp for å klare seg gjennom den kalde tiden. Her er triksene.
Utendørs oppbevaring i potte
Mange har oppdaget gleden ved å ha en hage på terrassen eller få den nærmere husveggen, så vi planter mer og mer i potter. Da må vi passe på dette vinterstid for å slippe og plante nye planter hvert år:
- Det er spesielt røttene til plantene som er utsatt for sjokkfrost og stress da ikke jorden lengre beskytter de. Så pakk inn pottene så godt som mulig, sett de samlet på det minst værutsatte stedet du har.
- Ikke la pottene stå rett på terrassegulvet eller bakken, sett noe isolerende under som isopor, gamle liggeunderlag eller lignende som isolerer.
- Pakk inn pottene i frostsekker, dekk med ullduk, vinterfleeceduker, pledd, bobleplast eller noe som isolerer. Vi anbefaler frostsekker som er anbefalt til formålet, og komplimenterer du med en ullduk inni har du størst sjanse for å lykkes.
- Når det er plussgrader vanner du bitte litt, mens så fort det blir minusgrader slutter du å vanne og lar planten hvile seg gjennom vinteren. Til våren når gradestokken viser pluss igjen trenger planten lys, luft og litt vann igjen og vil våkne til liv.
JOrdbærplanter - overvintring i potter
Jordbærplanter gir lite bær første året, så man er avhengig av å ha jordbærplantene minst 2 år eller kjøpe nye 2.-års planter hvert år. Har man plantene ute i potter gjennom vinteren er det lurt gjøre noen grep for å være helt sikker på at de overlever. Da kan du bruke samme plantene i 3-4 år før du trenger å bytte de ut.
1. Klipp ned
Klipp ned jordbærplanten til 5 cm og fjern alt dødt plantemateriale om høsten. Bladene vil likevel dø ned i vinter, de gir ingen isolering og roten slipper å bruke energi på de.
2. Dekk til/pakk inn
Før frost om vinteren, legg gjerne granbar over planten for ekstra isolasjon eller annet luftig isolerende dekke/ullduk. Isoler pottene enten med ullduk eller ved å legge de i frostsekker. En kombinasjon sikrer enda bedre, men pass på at det ikke blir helt tette da det kan skape mugg. Bruk materialer som puster.
3.Ikke la planten stå i vann
Pass på slik at røttene ikke blir stående i vann i løpet av vinteren. Er de tildekket vil det heller ikke være noen fare for at smeltet snø skal drukne roten.
Drenering i potten, samt duk over leca i bunn er også viktig slik at ikke potten blir stående i smeltevann og den sprekker. Potten må ha noe under, eller krukkeben, og du bør sjekke at ikke røtter har tettet dreneringshullene.
4.Gi luft, lys og vann tidlig på våren
Så raskt du ser at temperaturen er jevnt på plussiden, kan du gi plantene lys, vann og luft.
5. Alternativ til overvintring; plant stiklinger inne om vinteren
De fleste jordbærplanter lager utløpere som blir nye planter. Disse kan fjernes hvis du ikke ønsker nye planter, da planter bruker energi på å lage dem. Plant dem i krukker inne og la de vokse gjennom vinteren til nye planter som settes ut på våren.
Utendørs på friland i hagen
Mange planter og busker er ekstra følsomme for vinteren, og du har kanskje også plantet noen planter som har lavere klimasone enn der du bor. Du vil jo at de skal overleve vinteren, her er noen tips:
- Heldekk planter og busker med vinterduk eller striesekk/juteduk. Det er mest sjokkfrosten (plutselige lave temperaturer) som tar knekken på de følsomme plantene, og duker kan forhindre de store, plutselige temperaturforskjellene.
- Man skal også dekke til plantene for å beskytte mot den kraftige vårsolen, som spesielt ofte vintergrønne busker blir utsatt for. Dekker du til på senhøsten beskytter du mot den kraftige solen som kommer i januar-mars samtidig.
- Ha noe isolerende over og rundt roten. Her kan du bruke en haug med blader, halm, bark og småkvister rundt og inntil stammen på bakken. Ha gjerne en luftig blanding av slikt hageavfall slik at den ikke blir kompakt og ikke isolerer like godt fryser. Eikeblader er spesielt egnet. Slik kan man også bare la ligge på våren og blande litt i jorden som igjen gir planten næring.
Bærbusker - overvintring i potter
Mange blir fristet til å kjøpe relativt dyre, unge bærbusker på hagesenterbesøk om sommeren og plasserer de i potter utendørs. Neste år har de kanskje ikke klart seg og da er det liten vits da bærbuskene trenger flere år før de gir gode avlinger. Gjør enkle grep på høsten slik at du kan nyte godt av dine bærbusker i potter.
1. Jord/vann/lys -generelt
Det viktgste for å lykkes med bærbusker i potter, er nok jord og igjen vann og lys. Ikke bruk for kompakt jord da planten ikke får puste, ei heller for lett jord av den billigste typen med bare torv og bark. Bruk rikelig med god, levende jord som er lett og slipper inn luft og samtidig holder på fuktigheten. Kjøp ferdige blandinger eller få tak i kompostjord. Bruk så mye jord som mulig, minst 20 liter på en plante. De trenger ikke stå i direkte sollys, men må ha litt sollys i løpet av dagen.
Sjekk også herdigheten på planten før du kjøper opp mot hvilken herdighetssone det er der du bor.
2.Beskjæring på høsten
På bringebær klippes alle skudd som har båret bær helt ned etter høsting da de sette bær på 2.-års skudd.
Rips, solbær og stikkelsbær kan også beskjæres på høsten selv om det vanligste er om vinteren, og det kan gjøres året rundt. Men her bør ikke en gren bli mer en 3-4 år, så gi gjerne en skikkelig omgang hver 3.-4. år.
Amerikanske blåbærbusker beskjæres på våren etter behov, så her trenger du bare fjerne døde og knekte greiner, eller tynne litt ut for å pynte på busken. La snittene være på skrå.
3.Pakk inn, dekk til og ha drenering
Selve busken fryser ikke, men roten kan fryse gjennom vinteren så den er det viktig å ta vare på og pakke inn.
Pakk inn selve potten med noe isolerende, eller isoler potten innvendig med isoleringsmatte før planting. Utenpå kan du bruke ullduk med en tråd rundt potten, eller pakke hele potten ned i isoleringssekk eller en kombinasjon av disse minsker risikoen for at roten skal bli ødelagt i løpet av vinteren hvis den oppbevares utendørs.
Også over jorden kan det være lurt å dekke over med granbar eller isolasjon som puster. Dekk gjerne noe over selve busken for å unngå at snø kommer til og igjen at store mengder smeltevann skulle komme til hvis temperaturen skulle gå opp og ned i løpet av vinteren.
Drenering i potten, samt duk over leca i bunnen er også viktig slik at ikke potten blir stående i smeltevann og den sprekker eller at roten druknes. Potten bør ha noe under eller eventuelt krukkeben, og du bør sjekke at ikke røtter har tettet dreneringshullene. Husk også at potter med V-form har mindre sjanse for å sprekke, da trykket presses oppover.
4.Gi luft, lys og vann tidlig på våren
Så raskt du ser at temperaturen er jevnt på plussiden, gi plantene lys, vann og luft.
Innendørs vinteroppbevaring i potte
Flere planter trenger å stå innendørs om vinteren, alt fra laurbær, sitrustrær til pelargonia.
- Typiske små trær som oliven, laurbær og sitrustrær, eksotiske varianter samt planter som chili og paprika trenger en innendørs plassering med lys. Jo varmere oppbevaringsstedet er desto mer lys og vann trenger det gjennom vinteren. Så en kald kjeller med litt lys eller i romtemperatur med vekstlys og mer vanning.
- Enkelte arter som pelargonia ønsker seg en skikkelig mørk og kaldt kjeller. De trenger kun bitte litt vann noen få ganger i løpet av vinteren.
Lykke til med din vinteroppbevaring!