Left Fortsett å handle
Din bestilling

Du har ingen varer i handlekurven

Kjennetegn på sopp - samleside


Lær deg forskjellen på de ulike soppene.

TRE gode grunner til å plukke sopp

1. Sopp er godt!

2. Sopp kan tilberedes stekt, forvellet og tørket.

3. Du får en flott skogtur på kjøpet!


NB!
 For å plukke sopp må man sette seg inn i kjennetegn, les derfor alltid en oppdatert soppbok før du plukker soppen, eller oppsøk soppkontrollen etter sanking for å være helt trygg.

Rødskrubb


Kjennetegn: 

  • Hvit stilk med svarte "skrubber". Noen sorter har også hvite skrubber.
  • Når du deler en rødskrubb vil kjøttet etter kort tid svartne/bli blåaktig. Da vet du at du har funnet rødskrubb.
  • Hatten har rør under, og er svampete. 
  • Hatten er rødbrun oppå.
  • Hele soppen kan spises.
  • Bør stekes i 20 minutter for å unngå å bli dårlig i magen.
  • Soppen kan tørkes, men må da ha samme varmebehandling før den spises igjen.

Skill falsk og ekte kantarell


Slik skiller du ekte og falsk kantarell:

  • Ekte kantarell har ribber, mens falsk kantarell har skiver under. Dette kan best forklares som at skiver ligner på knivblader eller sidene i en bok, da skivene ligger pent ved siden av hverandre. Ribber ser mer ut som arkene er blitt brettet, og ligger brettet ved siden av hverandre.
  • Ved tverrsnitt vil den ekte kantarellen ha hvitt kjøtt, mens den falske vil ha et mer farget kjøtt.
  • Fargen er også forskjellig på hele soppen. Den falske er litt mørkere/brunere enn ekte kantarell.
  • Falsk kantarell er ikke giftig, men smakløs.

Traktkantarell


Traktkantarell - kjennetegn:

  • Vokser ofte i mose. 
  • Har ribber under, ser ut som folder/rynker.
  • Variert utseende; brun, gråbrun, gulskjær.
  • Ofte hul inni; gjennomgående hull i toppen.
  • Tynt kjøtt, lukter skog/god sopp. Sjelden markspist.
  • Kan forveksles med: gul trompetsopp (spiselig), men denne har mer "utviskede" ribber der traktkantarell har markerte ribber. Gulmosehatt (spiselig); har gule skiver. Kan også forveksles som ung med Slimmorkel, men den har verken ribber eller skiver, og hele soppen er mer geleaktig.

Spiselige fluesopper


Spiselig fluesopp: 


Rødnende fluesopp:

  • Hvit sopp med "rødning" nederst på stilken. Den blir også rød i kjøttet ved tverrsnitt.
  • På ringen øverst på stilken har den striper.
  • Den har avsatte skjellkranser (rufsete kant) nederst på stilken. Vær sikker før du plukker denne.


Kamfluesopp
(for viderekomne):

  • Viktig å få med hele basis, den vokser opp av en slire, veldig viktig at den ikke har ring.
  • Den har kamstriper langs kanten av hatten.
  • Kan være til forveksling lik andre arter, men har en annen farge.


Sleipsopp - underskattet matsopp:

  • Sleip hatt, litt gråbeigebrun i fargen.
  • Nedløpende skiver, starter som hvite og går over til grått/svart, og det er gjerne en svart ring rundt stilken der skivene ender.
  • Stilken er helt lys, kan ha svarte felter, og er gul nederst. Dette er et sikkert kjennetegn.
  • God som matsopp, men slimet bør fjernes ved å dele soppen på midten fra stilken og opp, og la toppen av hatten skrelles av.
  • Soppen har svart sporepulver som kan smitte/farge til annen sopp i kurven, så denne kan være lur å legge i egen kurv.
  • Soppen har syrlig og frisk smak, og er meget god som matsopp.


Rødbrun pepperriske:

  • Rødbrun farge, kjennetegnes med en topp/papill på midten av hatten.
  • Risker har litt sprøtt og osteaktig kjøtt, som også har melkesaft.
  • Soppen har skarp smak, som bør forvelles/kokes ut i ca 10 min før videre bruk. Kokevannet kastes.
  • Soppen kan konserveres på glass lagt lagvis med salt, for deretter å vannes ut før du bruker den igjen, til f.eks. steking eller salater.


Sandsopp:

  • Kjennetegnes ved brungule rør under hatten, blir ofte blå på stilken.
  • Mange foretrekker denne soppen tørket, da den kan ha litt gummiaktig smak og lukt som rå/stekt. Denne forsvinner ved tørking og gir en god soppsmak.

Takk til Anne Elisabeth Scheen for sopptur og identifisering.

Produkter for å komme i gang med soppsanking

Sale Off
Plukk selv boken + sankepose
568,00 kr299,00 kr
Sale Off
Plukkselvs sammenleggbare soppkurv sort
399,00 kr200,00 kr
Sale Off
Plukkselvs sammenleggbare soppkurv rød
399,00 kr200,00 kr

Les mer om sanking

Kjennetegn på sopp
Kjennetegn på sopp - samleside Lær deg forskjellen på de ulike soppene. Denne artikkelen inneholder: Rødskrubb Skill falsk og ekte...
Norges sopp og nyttevekstforbund - Intervju med DL Pål Karlsen
Det regner og regner, hva gjør det med årets soppsesong?Pål Karlsen, DL i Norges sopp og nyttevekstforbund, har svaret og...
Plukkselvs røykeguide
GI CHILI MERVERDI! Chipotle chili, røkte jalapenos er en delikatesse fra det mexicanske kjøkken. Gir fantastiske smaker i maten din,...