Kjennetegn på sopp - samleside
Lær deg forskjellen på de ulike soppene.
Denne artikkelen inneholder:
TRE gode grunner til å plukke sopp
1. Sopp er godt!
2. Sopp kan tilberedes stekt, forvellet og tørket.
3. Du får en flott skogtur på kjøpet!
NB! For å plukke sopp må man sette seg inn i kjennetegn, les derfor alltid en oppdatert soppbok før du plukker soppen, eller oppsøk soppkontrollen etter sanking for å være helt trygg.
Rødskrubb
Kjennetegn:
- Hvit stilk med svarte "skrubber". Noen sorter har også hvite skrubber.
- Når du deler en rødskrubb vil kjøttet etter kort tid svartne/bli blåaktig. Da vet du at du har funnet rødskrubb.
- Hatten har rør under, og er svampete.
- Hatten er rødbrun oppå.
- Hele soppen kan spises.
- Bør stekes i 20 minutter for å unngå å bli dårlig i magen.
- Soppen kan tørkes, men må da ha samme varmebehandling før den spises igjen.
Skill falsk og ekte kantarell
Slik skiller du ekte og falsk kantarell:
- Ekte kantarell har ribber, mens falsk kantarell har skiver under. Dette kan best forklares som at skiver ligner på knivblader eller sidene i en bok, da skivene ligger pent ved siden av hverandre. Ribber ser mer ut som arkene er blitt brettet, og ligger brettet ved siden av hverandre.
- Ved tverrsnitt vil den ekte kantarellen ha hvitt kjøtt, mens den falske vil ha et mer farget kjøtt.
- Fargen er også forskjellig på hele soppen. Den falske er litt mørkere/brunere enn ekte kantarell.
- Falsk kantarell er ikke giftig, men smakløs.
Traktkantarell
Traktkantarell - kjennetegn:
- Vokser ofte i mose.
- Har ribber under, ser ut som folder/rynker.
- Variert utseende; brun, gråbrun, gulskjær.
- Ofte hul inni; gjennomgående hull i toppen.
- Tynt kjøtt, lukter skog/god sopp. Sjelden markspist.
- Kan forveksles med: gul trompetsopp (spiselig), men denne har mer "utviskede" ribber der traktkantarell har markerte ribber. Gulmosehatt (spiselig); har gule skiver. Kan også forveksles som ung med Slimmorkel, men den har verken ribber eller skiver, og hele soppen er mer geleaktig.
Spiselige fluesopper
Spiselig fluesopp:
Rødnende fluesopp:
- Hvit sopp med "rødning" nederst på stilken. Den blir også rød i kjøttet ved tverrsnitt.
- På ringen øverst på stilken har den striper.
- Den har avsatte skjellkranser (rufsete kant) nederst på stilken. Vær sikker før du plukker denne.
Kamfluesopp (for viderekomne):
- Viktig å få med hele basis, den vokser opp av en slire, veldig viktig at den ikke har ring.
- Den har kamstriper langs kanten av hatten.
- Kan være til forveksling lik andre arter, men har en annen farge.
Sleipsopp - underskattet matsopp:
- Sleip hatt, litt gråbeigebrun i fargen.
- Nedløpende skiver, starter som hvite og går over til grått/svart, og det er gjerne en svart ring rundt stilken der skivene ender.
- Stilken er helt lys, kan ha svarte felter, og er gul nederst. Dette er et sikkert kjennetegn.
- God som matsopp, men slimet bør fjernes ved å dele soppen på midten fra stilken og opp, og la toppen av hatten skrelles av.
- Soppen har svart sporepulver som kan smitte/farge til annen sopp i kurven, så denne kan være lur å legge i egen kurv.
- Soppen har syrlig og frisk smak, og er meget god som matsopp.
Rødbrun pepperriske:
- Rødbrun farge, kjennetegnes med en topp/papill på midten av hatten.
- Risker har litt sprøtt og osteaktig kjøtt, som også har melkesaft.
- Soppen har skarp smak, som bør forvelles/kokes ut i ca 10 min før videre bruk. Kokevannet kastes.
- Soppen kan konserveres på glass lagt lagvis med salt, for deretter å vannes ut før du bruker den igjen, til f.eks. steking eller salater.
Sandsopp:
- Kjennetegnes ved brungule rør under hatten, blir ofte blå på stilken.
- Mange foretrekker denne soppen tørket, da den kan ha litt gummiaktig smak og lukt som rå/stekt. Denne forsvinner ved tørking og gir en god soppsmak.
Takk til Anne Elisabeth Scheen for sopptur og identifisering.
Les mer om sanking
Kjennetegn på sopp - samleside Lær deg forskjellen på de ulike soppene. Denne artikkelen inneholder: Rødskrubb Skill falsk og ekte...
Det regner og regner, hva gjør det med årets soppsesong?Pål Karlsen, DL i Norges sopp og nyttevekstforbund, har svaret og...
GI CHILI MERVERDI! Chipotle chili, røkte jalapenos er en delikatesse fra det mexicanske kjøkken. Gir fantastiske smaker i maten din,...