Norges sopp og nyttevekstforbund - Intervju med DL Pål Karlsen

Det regner og regner, hva gjør det med årets soppsesong?
Pål Karlsen, DL i Norges sopp og nyttevekstforbund, har svaret og gir deg tips om hva du bør lete etter nå!



Pål Karlsen er DL i Norges sopp og nyttevekstforbund, og gir oss her tips om årets soppsesong. NSNF har lokale foreninger over hele landet med lærerike og spennende aktiviteter, kurs og turer. Finn din lokale NSNF forening her, og se aktiviteter der du bor her. Vi i plukkselv anbefaler for deg som ønsker mer kunnskap, og ikke minst et fast utrolig hyggelig og sosialt turmiljø, å melde deg inn i foreningen her. Perfekt for turglade i alle aldre!

Oslo, 23 juni 2019

1. Vi vet du er en steinsopp entusiast, og til og med har skrevet en hel bok om denne soppen. Hvordan tror du årets steinsoppsesong blir, og når starter den i år?
-Det er helt spesielt i år, og steinsoppsesongen starter tidigere enn noensinne. Særlig er det rødbrun steinsopp som dukker fram i ganske store mengder i juni. Det er en av de tre steinsoppartene her i landet som vanligvis kommer senest og som holder lengst utover høsten. Vanligvis starter sesongen her på Østlandet i august.

-Steinsoppen liker varme somre, men så dukker den fram når det blir markant mye regn? Da skjønner den at høsten kommer og tenker "nå eller aldri"! Jeg tror at Norge må være et av de rikeste stedene for å plukke steinsopp i hele verden. I Italia betaler folk 20€ for å plukke den i skogen én dag, og da får de ikke lov å til å ta mer enn 3 kg. Vi kan velte oss i steinsopp uten å betale et øre! Dette er noe vi prøver å få folk til å forstå, at vi faktisk har fantastiske muligheter her på berget.

LES OGSÅ: Lag gåselever av steinsopp slik

"Kantarellen - en stabil venn?"


2.I 2018 opplevde man en fantastisk kantarellsesong i nord, og en oppblomstring av falsk kantarell i sør. Hvordan spår du årets kantarellsesong, og er det andre arter du kan spå vil poppe opp mye av i skogen i år?
-Det er noe med klimaet nå som gjør at gamle sannheter ikke helt passer inn lengre. Men kantarell er jo kanskje en av våre mest trauste og stabile venner. Den kommer alltid, bare mer eller mindre.

-Slik som våren og forsommeren har vært i år tror jeg det blir et bra kantarellår. Den kan man se allerede fra midten av juli. Forøvrig var det spennende med all den falske kantarellen som kom ifjor, den var en ganske god sopp. Vi sier ikke at det er en matsopp, men det er mest for å ikke skape forvirring.

LES OGSÅ: 8 gode tips for å finne sopp

"Hekseegg og præstepik"

(Bildekred: Store norske leksikon)

3.Vi har hørt at du nylig har smakt på "hekseegg", som i utvokst form også kalles præstepik på dansk. Kan du si litt om hvordan den smaksopplevelsen var?
-Hekseegg er forstadiet til en ufyselig sopp som heter stanksopp, og bare folk fra de mest avsondra indremisjonsbygdene kan unngå å se ligner på en penis. Men nå som vi reiser mye og googler oss gjennom soppsider på internett, har vi sett at soppen er en ettertraktet matsopp i Asia. Jeg har sett den i store mengder på markedet i Kina. Da må man jo bare prøve seg, og det var en fin opplevelse. Den hadde en tydelig smak av grønnsaker og erter.

-Det er morsomt å smake på sopp med et helt åpent sinn. Mange tenker at "det smaker sopp", men faktum er at det er like stor smaksvariasjon blandt soppene som blandt grønnsakene.


4.Hva er det med sopp som fascinerer deg aller mest?
-Det er en litt hemmelig organisme. Den ligger der, skjult i jorden, kanskje i mange tiår, så bestemmer den seg for å komme opp. Du vet aldri helt hva du finner, jakten er spennende hver eneste gang. Så er den så forskjellig, selv innenfor samme art. Og artene spenner fra å være fantastiske matsopper til dødelige giftsopper.

 

5.Hvordan konserverer du soppen du plukker, og hva er din favorittmetode?
-Jeg liker å spise det som er i sesong og det som jeg finner hver gang. Vi som er mye ute kan jo rett og slett sanke oss ihjel om vi skulle tatt med alt hjem. Men unge steinsopper fryser jeg ned hele, rå -og de større tørker jeg. Jeg elsker lukten av tørket steinsopp, den fyller hele huset. I det siste har jeg fått mer og mer sans for konfitering; å koke soppen i olje for så å hermetisere. Den måten tilfører mange sopper en fin smak og en spennende konsistens.

SE OGSÅ: Gjør deg klar til årets soppsesong her


6. Til slutt, 3 tips for å få barn med på sopptur?
-Barn liker skattetjakt! Og sopptur er virkelig en tur der både voksne og barn stiller likt. LA dem få oppdage alle soppene. Kanskje plukke et par av hver art, for så å lage en liten utstilling der dere kan sortere på farge, form, hvordan soppen ser ut under osv. Ikke vær redd for at du ikke kan svare på alle spørsmål, barn er forskere på sin egen måte og lar seg glede over sånne aktiviteter. OG for all del: ikke bli hysterisk om de finner en giftsopp. Det er aldri farlig å ta på en giftsopp, og sopp biter ikke. På veien hjem kan dere oppsøke en soppkontroll eller bruke den digitale appen for å få litt mer info om fangsten.

Vi ses i skogen.

 

plukkselv.no 2019